Gospodo želite li kvalitetan san izbacite laptope, mobitele i tablete iz spavaće sobe

Jeste li ugodno spavali noćas? Odmoreni? Naspavani? U slučaju da niste i da ste se probudili, kako se ono kaže, umorni možda je razlog tome to što ste prije spavanja, ali i cijeli protekli dan često gledali u ekran vašeg mobitela.

Naime, posljednja istraživanja upućuju na to da svijetlo mobitela može utjecati na naše spavanje, odnosno kvalitetu i duljinu sna, pa tako i prijekopotrebnog odmora.

Tijekom studije koja je trajala mjesec dana ispitanici su koristili mobitel u prosjeku 38 sati, odnosno oko 4 minute tokom jednog sata. Kad su ispitanici provodili više vremena ispred ekrana mobitela, ponajviše u večernjim satima i prije spavanja, san bi im bio kraći te siromašniji.

Određeni dio našeg vremena provodimo u interakciji s mobitelom. To može imati određene posljedice po zdravlje, kao i utjecati na onu osnovnu ljudsku potrebu za kvalitetnim snom.

Izjavio je dr. Gregory Marcus, voditelj studije te direktor kliničkih istraživanja odjela za kardiologiju Kalifornijskog sveučilišta u San Francisku.

Autori ove studije također navode da je ovakav, nazovimo ga, grčevit san usko povezan sa zdravstvenim problemima kao što su pretilost, dijabetes i depresija.

Marcus također upozorava da studija ne dokazuje da korištenje mobitela direktno utjeće na san, već da je ovo dvoje prilično povezano.

Neke prethodne studije govore o tome da plavo svijetlo elektroničkih uređaja kao što su mobiteli i tableti, djeluje stimulativno na naš mozak, što pak nas udaljava od kvalitetnog i dobrog sna.

Da rezimiramo, gentlemanu treba dobrog sna i treba odmora. Stoga prije spavanja umjesto konzumiranja mobitela svakako uzmite neku dobru knjigu ili, još bolje, legnite i jednostavno spavajte.