Dragi muškarci, pretjerano vježbanje i ‘tesanje’ tih pločica može vas doslovno ubiti

Napokon je i znanost potvrdila da vas pretjerana tjelovježba može ubiti, ponajviše ako ste bijelac. Nisu bedastoće, stoga čitajte dalje.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni na stranicama Klinike Mayo, otkrilo je da bijelci koji su u stalnom radnom odnosu i tjedno vježbaju čak i do 7,5 sati – što pak je direktno povezano s terminalnim oboljenjima srca – imaju dvostruko veće šanse da će kasnije u životu imati ozbiljnih problema sa srcem.

U istraživanju je ta skupina intenzivnijih vježbača uspoređena sa skupinom ispitanika koja je vježbala umjereno.

Pitanje, što je umjereno? Odgovor, 150 minuta tjedno. Odnosno, ne više od 20 do 30 minuta dnevno, vježbate li svaki dan.

Spomenuta studija koju su sproveli znanstvenici sa Sveučilišta u Illinois u Chicagu te neprofitne organizacije iz Kalifornije Kaiser Permanente, proučavala je uzorke vježbanja za 3.175 ljudi i to do 25 godina unatrag.

Ono što su otkrili pomalo je zapanjujuće, naime bijelci imaju čak 86% više šanse za stvaranjem plaka u krvnim žilama, konkretno arterijama oko srca, i to već u srednjim godinama. Situacija i slučaj koji nije zabilježen kod crnaca.

Takozvano začepljenje arterija vezano je uz dugogodišnje izlaganje žila, odnosno arterija, stresu što pak dovodi do kalcifikacije koronarnih arterija (CAC).

Stoga ako i dođe do kalcifikacije arterija, a nije vam jasno zašto jer, eto, bavite se sportom, svaki dan vježbate po nekoliko sati, hranite se i živite zdravo, vrijeme je da malo stanete na kočnicu s vježbanjem, posjetite kardiologa, odradite preglede i počnete s prevencijom najgoreg.

Naravno to ne znači da morate prestati vježbati, sjesti pred televizor i torbati se me(a)snim delicijama kako bi podmazali žile.

Dr. Jamala Rana, jedan od autora studije, te kardiolog na Kaiser Permanente u Oaklandu izjavio je:

Puno vježbe kroz duže vremensko razdoblje može uzrokovati stres na arterijama što pak dovodi do kalcifikacije arterija.

Međutim, ova nakupina plaka može biti stabilna i time je manje vjerojatno da će doći do raskidanja plaka koji pak onda može izazvati srčani udar, a to nije istraženo ni prezentirano u ovoj studiji.

Studija na predlaže da prestanete s vježbanjem.

Ispitanici su bili podijeljeni u tri grupe, a prema njihovim ustaljenim fizičkim aktivnostima.

Prva grupa je vježbala ispod preporučenih smjernica vježbanja, što je iznosilo manje od 150 minuta tjedno, druga je grupa vježbala točno prema smjernicama struke, dakle 150 minuta, dok je treća grupa vježbala tri puta više od preporučenog, što je preko 450 minuta tjedno.

Ispitanici treće grupe imali su 27% većih šansi za nastanak plaka u arterijama i to već do srednjih godina života, u odnosu na one iz prve skupine.

Studija je također otkrila da su bijelci do 86% podložniji kalcifikaciji arterija od crnaca.

Slični su trendovi primijećeni i kod žena, no statistički su zanemarivi.

Photo by Freepik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.