Gentlemanu treba kvalitetnog sna, a za kvalitetan san trebamo ovih 5 pravila

Pravi gospodin nije nervozan, barem to ne prikazuje. Nije kronično umoran jer uredno se i dovoljno naspava. Uredan je i društven. Uglavnom ovo je samo dio dnevnog društvenog asesoara pravog gentlemana. No, da bi uspjeli postići to stanje svijesti potrebno je imati uredan i kvalitetan san. Nije toliko bitna količina sna i spavanja već njegova kvaliteta.

A da bi to postigli potrebno se držati ovih 5 prilično jednostavnih pravila.

  1. Izbjegavajte ispijanje kave iz 14 sati popodne. Kava, odnosno kofein, je odličan jutarnji, ali i podnevni, stimulans i pomoć pri razbuđivanju. Stoga pijemo je ujutro, pijemo je oko podneva, a nerijetko i kasno popodne. Poznato je da je efektivno djelovanje kofeina u krvi oko 8 sati, stoga, da bi imali miran i kvalitetan san izbjegavajte ispijanje kave iza 14 sati.
  2. Izbjegavajte plavo svijetlo prije spavanja. Plavo svijetlo emitira sunce, a ono nas razbuđuje i budi, drugim riječima kad smo izloženi plavom svijetlu naše tijelo ne razvija velike potrebe za spavanjem. Problem je u tom što većina elektronike koju koristimo, od televizora, monitora do mobitela, koristi upravo plavo svijetlo. Savjet je da jedan do dva sata prije spavanja izbjegavamo apsorpciju plavog svijetla (ne gledamo TV, monitore ili mobitel koji emitiraju plavo svijetlo) ili jednostavno nabavimo naočale koje blokiraju plavo svijetlo.
  3. Spavajte u potpunom mraku. Svijetlo nas pobuđuje i dokle god ima svijetla teže ćemo zaspati, stoga je preporučljivo da spavamo u potpunom mraku. U manjim sredinama, na selu, negdje u prirodi noći su prilično mračne i potpuni mrak tijekom noći je nešto sasvim normalno, no u urbanim sredinama to je malo teže postići. Preporuča se korištenje maske za spavanje koju stavljamo preko očiju, a koja blokira bilo kakvo svijetlo, zatim nabavka crnih zastora za prozore koje razvučemo tijekom noći ili jednostavno prekrijemo prozor crnim vrećama za smeće.
  4. Ne vježbajte prekasno.  Vježbama se razbuđujemo, aktiviramo cijeli organizam, drugim riječima tijekom vježbanja naš organizam pumpa adrenalin, kortizol i cijelu seriju hormona stresa koji drže organizam u pripravnosti. To je odlično za početak dana, no ne i prije spavanja. Logično je da prije stanja u kojem odmaramo um i tijelo zadnje što nam treba u organizmu je adrenalin. Stoga, ako vježbate, vježbajte ranije tijekom dana.

Eto, sada kad ste si osigurali kvalitetan i miran san na pravom ste putu da odmoreni i čili dočekati dan kao pravi gospodin.