SVRBI, SVRBI… UŽASNO SVRBI! Neugodni problem koji muči mnoge muškarce

Odvratno je. Neugodno je. I upornim navlačenjem prepona ništa nećete riještiti, samo ćete proširiti infekciju. A svrab je pove uobičajen i u većini slučajeva vrlo lako izliječiv.

Ako ste nedavno guglali ‘kako spriječiti svrbež u preponama’, imamo loše vijesti za vas – najvjerojatnije imate infekciju. Ili, po domaći, svrab.

“Svrab ili tinea curis je površna infekcija na koži prepona koju uzrokuje nekoliko različitih vrsta gljivica”, kaže dermatolog Evan Rieder sa Sveučilišta u New Yorku.

Iako svrab ne pravi razliku između muškaraca i žena, muškarci su podložniji ovom stanju zbog anatomije prepona, što dovodi do dodatnog trenja i vlaženja okoline.

Iako svrab nije ugodan, on je u većini slučajeva izliječiv.

Što uzrokuje svrab?

Gljivice, posebno ako nemate vremena za tuširanje nakon treninga. Znoj i bakterije obično su nerazdvojni par i izuzetno plodno tlo za gljivice. A vaše prepone su idelano okruženje za to.

Ako imate dijabetes, također ćete biti u riziku.

“Dijabetes povećava rizik od svraba na dva načina – višak šećera koji se izlučuje u vašem znoju je fantastična hrana za gljivice, a vaš imunološki sustav nije toliko jak, što znači da ćete lakše dobiti kožnu infekciju”, ističe Rieder.

Prvi znak kožne infekcije je obično svrab praćen crvenkastim osipom s lisnatim ljuskicama. Iako može početi na skrotumu ili pri bazi penisa, može napredovati prema bedrima i stražnjici.

“Ukoliko se ne liječi, osip će se nastaviti širi prema preponama, a to osim do svraba može dovesti i do neugodnog mirisa”, kaže dr. Ross C. Radusky.

Kako liječiti svrab?

Srećom, tretman je prilično jednostavan. Ako su vaši simptomi samo svrab i crvenilo, počnite sa suhim prahom cink-oksida koji smanjuje vlažnost. Potražite i s protugljivičnim djelovanjem.

Iako kod nas vrlo uobičajene, kreme biste načelno trebali izbjegavati jer one imaju tendenciju zadržavanja vlage što nakon nekog vremena može samo pojačati svrab.

No, ukolik ose simptomi, crvenilo i neizdrživo pcekanje, ne povuku nakon nekoliko tjedna primjene protugljivičnih preparata, vrijeme je da skupite hrabrost i posjetite svog liječnika.

“Na žalost, svrab nekada može biti simptom nekog drugog stanja zbog čega je, ako prah i antigljivična sredstva ne pomognu, potrebno posjetiti dermatologa. Psorijaza i određene bakterijske infekcije također mogu biti uzrok svraba”, ističe dr. Rieder.

Osim u slobodnoj prodaji, preparate za liječenje svraba možete nabaviti i na liječnički recept.

Itch GIF - Find & Share on GIPHY

Kako spriječiti infekciju?

– tuširajte se odmah nakon treninga i osušite se
– trudite se nositi samo pamučnu odeću
– prvo obujte čarape, pa tek onda gaće. Iste gljivice koje napadaju stopala kriva su i za svrab u preponama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.