Gospodo, razotkrivamo vam najčešće mitove kod vježbanja (čitaj: skidanja masnoća i kilograma)

Ako želite biti sam svoj fitness trener i želite višak kilograma izgubiti samostalno onda neka vam opseg aktivnosti ne ide dalje od hodanja, laganog trčanja i vožnje bicikla, jer sve ostalo, ponajviše kardio vježbe i vježbe snage, odnosno izgradnje mišićne mase mogu biti kontraproduktivne i na kraju krajeva nepovoljne za vaš organizam ako ih ne prakticirate ispravno.

Stoga, uvijek, ali uvijek prvo porazgovarajte sa stručnjacima, recite im svoje želje, svoje ciljeve i zajedno napravite plan vježbanja.

Donosimo nekoliko mitova koju su vrlo česti i vrlo netočni.

MIT: Najbolja vježba je jutarnja vježba

Činjenica: Iako vrlo često čujemo da je jutarnja vježba najbolja vježba i najbolji put za razbuđivanje tijela i pokretanje metabolizma, stvari su ipak malo drukčije. Nekoliko studija na tu temu govori upravo suprotno, a to je da se najviše masnoća rješavamo večernjim vježbanjem, a što je također pogodnije za izgradnju mišićne mase. Znanstvenici sa Sveučilišta Južne Karoline došli su do spoznaje da smo najbrži i najjači između 19 i 23 sata, a najslabiji u 7 ujutro.

MIT: Za gubitak kilograma rasturite kardio vježbe

Činjenica: Ako se u potpunosti usredotočimo na kardio vježbe ignorirajući vježbe snage, odnosno izgradnje mišićne mase, dogodit će se samo gubitak mišićne mase, dok će masnoće u nama praktički ostati netaknute. Američki koledž sportske medicine preporučuje kombinaciju ovih dvaju tipa vježbi. Naime, mišići su bitni da nam metabolizam bude uvijek aktivan. Iako same vježbe za mišićnu masu ne troše toliko kalorija, bitno je da se ista izgrađuje, jer mišići kao takvi konstantno su potrebni energije pa će tako i trošenje kalorija, odnosno pretvaranje istih u energiju biti efikasnije čak i kad ne vježbamo.

MIT: Crunch vježbe jednako six pack

Činjenica: Crunch odnosno vježbe trbušnih mišića nisu ekskluziva za dobivanje six pack odnosno trbušnih pločica. Naprotiv, ako želite doći do svojih pločica potrebno je limitirati unos karbohidrata, puno spavati i minimizirati stres. Kad imate te temelje postavljene možete krenuti s intervalnim treninzima kako bi skinuli masne naslage oko vaših trbušnih mišića. Oni su uvijek tu, samo se ne vide.

MIT: Mišić se može pretvoriti u masnu naslagu

Činjenica: Jednostavno to nije moguće, jer jedno tkivo ne može se pretvoriti u drugo tkivo. Kad prestanete s treninzima vaša mišićna masa se smanjuje, a čime se usporava i sami metabolizam. Sporiji metabolizam dovodi do gomilanja masnih naslaga. I to je to.

MIT: Za biti u formi dovoljno je četiri do sedam minuta vježbanja dnevno

Činjenica: Za održavanje snage i samog zdravlja dovoljni su treninzi visokog intenziteta poput ovih. No, što se tiče gubitka kilograma sve je u količini i trajanju pojedinih vježbi. Kratki intenzivni treninzi mogu zapaliti metabolizam nakratko, ali to je tek kap u moru ukupne potrošnje svih kalorija. Dakle što više trošite kalorija to više kilograma gubite.

MIT: Vježbe koncentrirane na određeni dio tijela (Na što mislimo? Recimo ako želite skinuti trbuh, dovoljno se koncentrirati na vježbe trbuha)

Činjenica: To je netočno, naime gubitak masnih naslaga radi se kombinacijom raznih vježbi, dakle kardio vježbi i vježbi snage, zdrave prehrane i stila života na kraju krajeva, a to potvrđuje i fitness i wellness edukatorica Shirley Archer. Nažalost nije moguće odabrati dio tijela i radi samo na njemu.

MIT: Potrebno vam je više elektrolita

Činjenica: Činjenica je da reklamne agencije i marketinški stručnjaci rade odlično svoj posao, no, isto tako činjenica je da će vam za vaš dnevni tretman vježbanja biti dovoljna i obična voda. Energetska pića bogata elektrolitima namijenjena su više iscrpnim i dugotrajnim vježbanjima (recimo kardio vježbe od nekoliko sati). Naravno tu je još i šećer i piću koji će znatno usporavati proces topljenja nakupljenih masnoća.