ZDRAVSTVENI ALARM U slučaju da vas čeka srčani udar vaše tijelo će vas alarmirati mjesec dana ranije

Prema američkom udruženju American Heart Association (da imaju i udruženje za srce te moždani udar) već duže vremena poznata je neslavna statistika da su problemi sa srcem, srčani udar te moždani udar najčešći uzrok smrtnosti diljem svijeta, s time da je za najveći dio smrti kod oboljelih zaslužan upravo srčani udar, odnosno infarkt.

Srčani udar je rezultat nedovoljne cirkulacije krvi te blokade arterija. Godišnje od srčanog udara oboli oko 700 000 ljudi, s time da se 100 000 ne oporavi, drugim riječima svaki sedmi infarkt je fatalan.

Kako sam i osobno već nekih 7 godina srčani bolesnik, odnosno žrtva povremenih emisija aritmije moram reći da mi je upravo namjera ovog članka da vas uplašim, da vas dovedem u pomalo neugodan položaj jer mnogi ljudi ovom problemu polažu najmanje pažnje. Interes oko toga im bude probuđen tek nakon što se problem već dogodio. Tome pristupu svjedočim i osobno.

Sami srčani udar ne dolazi iz vedra neba, naravno nezdravi život u obliku nekvalitetne prehrane, nedostatka fizičkih aktivnosti te stalno izlaganje stresu plodno su tlo za te probleme, no ukoliko se zanemarujemo pa ignoriramo pokazatelje lošeg stila života te nastavljamo živjeti tim neslavnim tempom, postoje još oni posljednji alarmantni pokazatelji i simptomi da je ne 5 do 12 već minuta do 12.

Prije samog srčanog udara postoji razdoblje od nekih mjesec dana kada proživljavamo određene simptome koje moramo uzeti s najvećom mogućom ozbiljnošću jer u velikoj većini slučajeva ti simptomi rezultiraju srčanim udarom, odnosno preteča su srčanih udara, a nakon infarkta samo se nadajte da niste jedan od onih sedam koji se nikad ne oporave.

Stoga u nastavku 8 krucijalnih simptoma koji će se najčešće pojaviti mjesec dana prije srčanog udara.

  1. Oko mjesec dana prije infarkta vrlo ćemo vjerojatno osjećati slabost tijela koje je rezultat upravo slabe cirkulacije krvi te dotoka kisika i hranjivih tvari do mišića. Slabi protok krvi rezultat je suženja arterija te je ovo stanje doista posljednji alarm da se trgnemo.
  2. Zbog slabe cirkulacije krvi otežan je dotok kisika u mozak, pa je stoga jedna od krucijalnih simptoma i nezgodna te česta vrtoglavica, a za koju nemate neko logično objašnjenje.
  3. Nastavno na vrtoglavice, senzacija hladnog znoja je još jedan pokazatelj stanja da tijelo radi pod otežanim uvjetima. Bez odgovarajućeg protoka krvi tijelo se može znojiti, bude nam hladno i općenito loše.
  4. Ukoliko osjećamo bolove u prstima te na područjima ruku, leđa i ramena krajnje je vrijeme da zatražimo liječničku pomoć. Bolovi i pritisak u prsima su ključni simptomi za prevenciju srčanog udara.
  5. Mnogi pacijenti koji su doživjeli srčani udar također su mjesec dan prije oboljeli od gripe ili prehlade. Dakle, jedna od indikacije koju svakako nije pametno ignorirati.
  6. Uz oslabljeno tijelo, jedan od bitnih simptoma je i konstantni umor, a što je pokazatelje da prolazimo kroz problem slabe cirkulacije. U ovom slučaju tijelo proživljava nemir i razdražljivost jer mora raditi znatno više i pod većim opterećenjem kako bi osiguralo dovoljan protok krvi.
  7. Nedostatak dana i kratkoća daha još je jedan pokazatelj mogućeg nadolazećeg srčanog udara. Kako svakom mišiću tako je i plućima potreban kisik da bi mogla nesmetano funkcionirati te naposljetku opskrbljivati krv kisikom. Dakle, spomenute poteškoće u disanju jedan su od alarmantnih simptoma.
  8. Ostali simptomi koji mogu biti alarmantni su mučnina, probavne smetnje, žgaravica i bolovi u trbuhu.

Iz vlastitog iskustva predlažem vam da se prije svega  posvetite prevenciju koja se odnosi na kontrolu krvnog tlaka, pravilnu prehranu, fizičku aktivnost, a kad je u pitanju bilo kakva stresna situacija koju ne želite prolaziti, okrenite se leđima i krenite u drugom smjeru. Isto tako čašica viskija dnevno može samo pomoći cirkulaciji krvi.

Foto: belchonok