MUSCULUS MASSETER Vježbanjem ovih mišića postići ćete savršene linije lica i brade

Mnogi vježbaju, oblikuju svoja tijela do samog savršenstva. Mnogi vrlo često zaboravljaju na masseterov mišić. Zaboravljamo na njega i mi, koji ne vježbamo. Mišić je to koji je, a kako stvari stoje, snažniji i definiraniji u nas koji ne vježbamo, ne oblikujemo tijelo. Riječ je dakako o žvakaćem mišiću, najjačem mišiću našem u tijelu, a koji nam služi za žvakanje.

Pitanje koje si je postavio 34. godišnji bivši borac u kavezu i majstor borilačkih vještina Brandon Harris, a koje glasi “Ako se trudimo vježbati svaki mišić u tijelu, kako to da definiranju mišića čeljusti lica pomisle tek rijetki od nas” slobodno možemo reći da mu je promijenilo profesionalni stil života.

Kad malo bolje razmislimo, gospodo, kada ste zadnji puta razmišljali o musculus masseter prilikom vježbanja? Ili ne.

U ljudskoj anatomiji masseterov mišić jedan je od najjačih mišića u skupini mišića za žvakanje, takozvanih žvakaćih mišića.

Isti su se kroz evoluciju razvijali samo kod sisavaca, a posebice kod biljojeda koji za dugotrajno žvakanja biljne materije (hrane) trebaju snažne i izdržljive mišiće koji će pokretati čeljusti.

Najdominantniji i najjači mišić svih 57 žvakaćih mišića spomenuti je masseterov mišić, a kojeg je najbolje trenirati upravo tehnikom koju je otkrio Harris.

No, prije nego si je uopće postavio to pitanje, a koje ga je dovelo do osmišljavanja idealnog načina vježbanja mišića čeljusti, Harris je punih mjeseca dana donju čeljust imao fiksiranu uz lice te je nije mogao micati, govoriti niti se normalno hraniti.

Posljedica je to jedne barske tučnjave u kojoj se njegova čeljust našla na putanji barskog stolca. Harris je izvukao deblji kraj u kojem mu je donja čeljust doslovno bila demontirana.

No, mogao je razmišljati. Puno razmišljati.

“Tih je mjesec dana moja muskulatura jednostavno nestala, a nestalo je i moje samopouzdanje” došao je i do spoznaje da “je nestao najjači mišić na njegovom tijelu”.

Naime, vježbanjem tih žvakaćih mišića osim što možete prilično stesati čeljust te savršeno oblikovati lice (kakvog ga je god priroda i genetika zamislila). Možete se također riješiti podbratka (što bradonji ne predstavlja neki problem), poboljšati i ubrzati metabolizam te smanjiti želju za hranjenjem i prije svega učvrstiti i stabilizirati čeljust lica.

Uz to prirodno ćete zračiti svježinom, životom, zdravljem jer samim vježbanjem dovodite svježu, kisikom bogatu, krv u svih 57 mišića.

Mnogi koji mogu financijski to podnijeti opredijelit će se za plastične operacije te posebne tretmane lica kako bi doveli sve crte lice do savršenstva, Harris se odlučuje za malo primitivniji, ali efikasan i prije svega zdraviji pristup.

Metoda vježbanja koju je osmislio Harris zove se Jawrsize, a uključe povremeno žvakanje silikonske loptice.

Dizajn je prilično jednostavan, a upravo u jednostavnosti je i ljepota ove metode.

Silikonska se loptica (dolazi u različitim veličinama) prije prve upotrebe ugrije kipućom vodom. Kad je još topla, čvrste se zagrize i drži stisnutom neko vrijeme kako bi zauvijek poprimila savršen oblik vašeg zagriza.

Cijeli se proces vježbanja kasnije svodi na žvakanje vaše sad već jedinstvene loptice.

Antropološki gledano želja za snažnim čeljustima te favoriziranja muškaraca s jačim i snažnijim čeljustima stara je milijunima godina. Iskonska je to potreba, ali i pokazatelj da snažna i definirana čeljust obično pripada muškarcu koji može preživjeti.

U jednoj je etapi ukupnog procesa evolucije, a kad su se mužjaci još tukli za ženke (najbliža veza s njima današnji su primati, majmuni) nastalo i svjesno favoriziranje muškaraca s definiranim i snažnijim čeljusti jer bi upravo ti mužjaci dobivali fizičke sukobe prilikom osvajanja ženki.

Njihove su čeljusti bile izdržljivije, odnosno nisu se demontirale poput Harrisovih.

Oni su bili alfe.

Da skratimo, kad bi se oko ženke potukla dva mužjaka, sukob u prosjeku gubi onaj sa slabijim, takozvanim staklenim čeljustima. Ne samo da gubi ženku, već gubi i svaku priliku da prenese svoje gene na potomke.

No, nije u čeljustima sve.

Danas imamo i jednu drugu metodu, a njezin origin smjestit ćemo negdje na početak nove ere.

Metoda se zove puštanje brade. Najjednostavnija, najefikasnija i najdugoročnija, a prije svega najsigurnija metoda definiranja savršenog oblika lica.

Princip je to koji toliko graniči s iluzijom da se radi o iluziji. Iluzija u kojoj definiranjem savršene brade na licu definirate (prikrivate) vaše (savršeno) lice.

Da bi stvar bila još savršenija, napomenimo da je s bradom znatno lakše raditi nego se masseterovim mišićem.

Odluka ostaje ipak na vama.

Želite li se opredijeliti za žvakanje silikonskih loptica ili puštanje brade kao pravi gospodin (dok loptice žvačete u intimi te stvarate savršenu podlogu za bradu) u potpunosti je na vama. Ne želimo vam previše suflirati.

Predložit ćemo vam za kraj jednu realniju metodu. Sljedeći puta kada budete kuhali govedinu, skuhajte je malo kraće, da bude žilavija, ne sirova.

I dalje ćete uživati u njoj s mrvicom soli, ljutim hrenom i domaćim kruhom, a paralelno time i dobro navježbati masseterov mišić.

Spomenimo još samo da je nakon uspješne Kickstarter kampanje, danas prodano preko 150 000 Jawrsize loptica diljem svijeta. U svakom slučaju jeftinije su od kvalitetne govedine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.