UNIŠTILI STE BRADU? Koliko je trimanja previše za postizanje brade prirodnog oblika te punog kapaciteta

Pozdrav dragi bradonje i svi koji to želite postati. Prije svega žao nam je, ali za uništenu bradu sami ste krivi. Uglavnom, čeka nas vruć i sparan tjedan, te ostatak ljeta, a mnogi od vas će pomisliti na jedno od jednostavnijih rješenja podnošenja nadolazećih vrućina, a to je trimanje brade. Nemojte to raditi.

Da stvari budu jasne, svaku je bradu potrebno trimati i ne postoji bradonja, prema našim saznanjima, koji nije niti jednom odradio, koliko god malo, kraćenje brade. Osim ako je već u poodmakloj fazi au naturel odnosno poznatijoj kao “potpuno zapuštanje i napuštanje brade”.

Pritom mislim i na tehniku koju opisujem u drugoj polovici članka, kad je dovoljno odrezivanje tek jedne ili dvije dlake. Kad je brada u pitanju, sitničavi smo i vidimo svaku dlaku lica svog, a odrezivanjem samo jedne dlake u stanju smo primijetiti ukupnu promjenu oblika. Ponekad je kad sve sjedne na svoje mjesto.

Svaki je stoga bradonja u nekom trenutku primoran istu ukrotiti škarama. Razlozi tome su što će nakon nekog vremena, a tijekom ukupnog vijeka nošenja, brada izgledati malo (ili prilično) neuredno na licu, a što pak je samo jedna od normalnih faza puštanja i nošenja brade, a slijedi nakon faze svrbeži brade.

Drugi je to inicijalizacijski, psihološki trenutak u kojem se bradonja mora iskazati dovoljno dobrim karakterom za nošenje brade. Prvi je dakako fizička izdržljivost na svrbež lica i brade.

Faza je to rasta brade kada je nikako ne možemo ukrotiti jer su dlake još uvijek prekratke za normalno oblikovanje, a predugačke da bi izgledale uredno ili barem usmjereno.

Faza je to koju jednostavno moramo proći te si istu tijekom možemo i olakšati, pa čak i eliminirati, a koristeći razne prirodne dodatne za njegu i oblikovanje brade.

Najbrže i najjednostavnije rješenje za sređivanje neuredne brade je trimanje odnosno kraćenje te oblikovanje iste u željeni oblik. Postupak je to kojeg možemo raditi sami, ali će nam trebati strpljenja, mirna i precizna ruka te smisao za detalje i simetriju. Naravno sve to dolazi s vježbom i praksom.

Isto tako imajte na umu da redoviti trimanjem i kraćenjem brade samo utječemo na njezin rast odnosno dobivanje punog oblika i kapaciteta, ako te granice uopće postoji.

Metoda je naravno pogodna kada se postigne vlastiti željeni, a ne maksimalni potencijalni, oblik te slijedi samo održavanje.

Ako niste dovoljni sigurni u sebe, svoje mogućnosti ili jednostavno se ne želite time baviti, uređivanje brade ovjerite svom brici.

Zulufi i brkovi

Postoje dva kritična područja na koja se moramo koncentrirati na samim počecima puštanja brade. Jedno je područje oko uha, odnosno zulufi, a drugo oko ustiju te brkovi.

Najveći utjecaj na ukupnu urednost brade imaju zulufi, odnosno zalisci pušteni niz lice pokraj uha. Prijelazno je to područja iz kose u bradu i brada na tome dijelu obično bude kraća i slabija te duže raste.

To je područje s kojim nikad nije rano krenuti, a ponekad predstavlja i gornju granicu brade te tjemena ako se bradonje odluči za ćelav i bradati stil.

Kako brada raste relativno okomito na površinu kože tako će i zulufi napredovati u visinu i prema van te stvarati, na privid, neurednu bradu. Da ne spominjemo da će nam glava izgledati šire i ponekad nesimetrično više nego što to doista je. To pak nam uvelike utječe na ukupnu vizualnu sliku i priliku.

Rješenje je u redovitom i pametnom korištenju balzama i ulja za bradu te stalnom oblikovanju, češljanju, povremenom kraćenju brade. Naime, zulufi mogu biti prvo mjesto s kojem ćete krenuti korištenjem balzama umjesto ulja za bradu, a kako bi navikli dlake da rastu niz lice i u jednom smjeru.

Nakon nekog vremena, a s duljinom dlaka, taj će posao polako preuzimati gravitacija u koheziji s navikom ukupne brade. Na vama je samo da je držite čistom, zdravom, raščešljanom, prozračnom, svježom i mekanom.

Drugo područje je područje oko ustiju uključujući i brkove. Trenutak je to kada shvatite da svakim zalogajem hrane u vaša usta ulazi brada ili brkovi. Brkove je malo teže oblikovati (kao i bradu oko ustiju) bez redovitijeg kraćenja. Čak se i određeni puristi među bradonjama koji su se odlučili isključivo za prirodne metode bez ili s minimum kraćenja, odlučuju za lagana i redovita trimanja tih dijelova.

No, svakako predlažem, ako želite puni oblik i obujam vaše brade da što manje koristite metodu trimanja, a više i ranije korištenje prirodnih balzama i voskova za brkove kojim vrlo uspješno možete ta područja oblikovati i biti sigurno da će dlake u tim područjima ostati u tom željenom položaju, a ne u vašim ustima.

Kreće se od nule

Svaki je početak težak pa tako i početak oblikovanja brade u željeni prirodni oblik. Najlakše je posegnuti za jednostavnim i brzim rješenjima, no imajte na umu da tom metodom vjerojatno nikad nećete postići puni i prirodan oblik te volumen vaše brade.

Kao netko s prilično velikim i dugim iskustvom puštanja i oblikovanja (vlastite) brade predlažem kombinaciju obiju metoda. Agresivniji i što raniji tretmani prirodnim dodacima, te povremeno, a opet što rjeđe, trimanje pojedinih dlaka koje napreduju u nepoželjnom smjeru.

Pritom svakako imajte na umu da ovom metodom, a pri nanošenju pravilnih količina ulja i balzama, a s obzirom na vaš volumen, nikako negativno ne utječete na rast i kakvoću brade.

Podijelit ću s vama svoju metodu

Oblikovanje brade kreće s pranjem. Dva do tri puta tjedno šamponom ili sapunom za bradu, a ostale dane koristim samo toplu vodu, a kako ne bi na dnevnoj bazi ispirao sva korisna i prirodna ulja koje tijelo proizvodi. Sušenje je ručnikom, ako treba fenom, ali nikako vrućim zrakom.

Ulje nanosim na još uvijek vlažnu bradu i kožu. Količina ulja ovisi o obujmu brade.

Nakon što sam bradu kvalitetno hidratizirao i nahranio uljem vrijeme je za balzam. Balzam radi isto što i ulje. Hidratizira te hrani dlaku samo što je zbog svoje gustoće pogodniji i za oblikovanje brade. Bitno je da pripazim da omjer ulja i balzama, te njihova ukupna količina budu u dostatnim te ne prevelikim dozama.

Brkove oblikujem po potrebi voskom za brkove. Bradu oko ustiju oblikujem suprotno smjeru od ustiju. Po potrebi trimam nepotrebno.

Naravno, bradu i češljam.

Jedno češljanje radim nakon pranja, a drugo nakon nanošenja ulja. Kod nanošenja ulja koristim drveni češalj debljih zubaca i većeg razmaka jer se ne radi o samom raspetljavanju brade, već o ravnomjernom nanošenju i raznošenju ulja koje se već nalazi na bradi.  Ulje masiram u lice odnosno kožu ispod brade.

Ako nakon nanošenja ulja, češljanja te stavljanja balzama i voska postoji koja dlaka, a koju nikako ne mogu ukrotiti, uzimam škare i jednostavno odrežem taj vrh, tu dlaku koja.

Tijekom prolaznosti vremena tih je vrhova sve manje, a samim kraćenjem tek pojedinih neukrotivih dlaka ne utječem bitno na cilj postizanja punog i prirodnog volumena i kapaciteta brade.

Ne kratite bradu ljeti te za vrijeme vrućina

Ako ljeto planirate provesti podosta na suncu prestanite trimati i kratiti bradu tijekom tih mjeseci. Naime, sunce, UV zračenje te sve što ljeto donosi nepogodno može utjecati na vašu bradu, a  ponajviše na tek svježe odrezane vrhove dlaka. Stoga, ljeti se samo koncentrirajte na pravilno i dovoljno nanošenje ulja i balzama te redovito ispiranje soli i šećera iz brade.

Let it grow, let it grow…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.