NEDOUMICE PO BRADI Može li brada biti predugačka?

Osim što su danas brade mainstream, a i teme mnogih današnjih rasprava, brada je vrlo dobar način za početak mnogih razgovora. Ako niste asocijalna osoba i želite imati društvenu interakciju, možda nije na odmet da pustite bradu.

Sigurno ste nailazili na kritike kako bi bilo bolje da skratite bradu, a mogli bi se pokoji puta i srediti, urediti, pa do onih kampanja tipa – Obrij se, ideš bratu na svadbu.

Svi smo to prolazili, trebalo je uložiti godine i godine truda da dijelu zajednice prorade određene uspavane amigdale.

A u Hrvatskoj je inače poznati i onaj strah i netrpeljivost do svega što je drugačije, nepoznato, bolje od mojeg ili pak najbolje, pa su tako svoj dio tog kolača nažalost naslijedile i brade.

“Nijedna brada ne smije preko Drine”, kliknuše krkani.

Predugačka brada

Ni jedna brada nije predugačka brada, ako vlasnik iste želi imati takvu bradu. Drugim riječima nekome je i petodnevna brada od 3 milimetra sasvim dovoljna dužina. Ni prekratka, ni predugačka. Drugima pak je, primjerice autoru članka, 32 centimetra brade prekratko.

Uglavnom definiranje duljine brade ovisi o mnogo raznih faktora koje bi trebalo uzeti u obzir, a prije donošenja bilo kakvih zaključaka o rezanju. Jednom kad škare odrade svoje, trimer kad odreže, povratka na staro ponekad čekamo i godinama.

O procesu definiranja i odlučivanja duljine vlastite brade sve odluke donosi isključivo nositelj brade.

Za pripomoć oko donošenja odluka:

Kad je vrijeme puštanja, kraćenja i trimanja?

Postoji prije svega razlika između puštanja brade epskih razmjera i stvaranja ogromnog remek djela ljepote. Oba zahtijevaju punu, bujnu bradu prirodne veličine i obujma, samo što kod puštanja brade epskih razmjera ona slobodno raste, dok kod umjetničkog djela poneki vrh mora dat svoj život za dobrobit cijele zajednice. Odgovornosti su velike.

Ovisno o naumu i svrsi puštanja brade ovisi i način, količina i vrijeme trimanja odnosno kraćenja određenih dijelova brade. Ili ne.

Jedan od nagovještaja da bi bilo dobro skratiti malo bradu, srediti je, je kada počnete dobivati kritiku bradate zajednice. Nadalje, kraćenje je također na tapeti kada vaša brada jednostavno ne djeluje u skladu s vašim stilom.

Gospodo, primijetite da su ovo potonje samo prijedlozi, a ne upute kada trebate kratiti bradu. Sve ovisi o vama i vašim željama. Ali isto tako držite se i one bitne – pustite je neka samo raste.

Bradonja na rijeci.

Kad je potrebno kratiti, trimati bradu?

Kratite bradu kad gubi svoj oblik. Drugim riječima kad prestane biti četvrtastog ili zaobljenog oblika, odnosno kada krenu oblici koji apsolutno nikako ne pašu s vašim, ni ičijim licem. Saznajte koji je najprirodniji oblik vaše brade, a tako da je pustite neka raste. Njegujte je. Trimajte je tek kad ste sigurni da je to oblik kojeg želite zadržati.

Kratite i trimajte bradu kada prestanu dolaziti komplimenti. Kada je brada bila kraća i kad se krenulo puštati dlake na licu komplimenti o bradi dolaze sa svih strana, ponajviše od ljudi koji su više skloniji bradama. A takvih je danas sve više.

Kratite je kada brada postane malo veća, kad postane “malo drugačiji” od ostalih, komplimenti će dolaziti prvenstveno od bradate zajednice. Javnost će se primiriti, kao da očekuje odluku o vašim daljnjim koracima.

No, u jednom trenutku komplimenti mogu prestati dolaziti. To ne znači da je vaša brada predugačka ili neželjenog oblika, no nešto nije u redu, A to nešto je vrlo vjerojatno činjenica da ste je možda malo i zapustili. Vi to najbolje znate.

Stoga češalj, ulje, balzam u ruke, njegujte je i držite zdravom. Ako baš zatreba podrežite pokoji vrh.

Kratite je i trimajte te također kada prirodni oblik vaše brade jednostavno ne odgovara obliku vašeg lica.

Problem je to kojeg su mnogi imali, još uvijek imaju i tek će imati. Rješenje je vrlo jednostavno. Posjetite stilistu ili bricu koji zna svoj posao i recite mu neka oblikuje bradu koja najviše odgovara vašem licu. To je oblik kojeg dalje njegujete, održavate i trimate.

Evo nekoliko prijedloga, a vezano uz vaš stil frizure (i količinu kose koje imate):

  • Kratka kosa – najbolje odgovara dulja i puna brada
  • Srednje dugačka kosa – uz takvu kosu praktički pašu svi oblici brade, samo neka bude njegovana i sređena.
  • Dugačka kosa – nešto kraće brade. Suprotnosti se privlače kažu, pa tako si pristaju i duga kosa i kraća brada. Duga kosa i duga brada također su dobra kombinacija, no zahtijevaju puno više pažnje, brige i smisla za nošenje.

Ako pak nemate kose vama odgovara bilo kakva brada. Kakvu imate takvu i pustite. Na vama je da sva koncentracija pogleda odlazi na vašu bradu, jer kose naposljetku nemate.

Kada je vrijeme da je nosite i samo pokoji put održavate trimanjem?

Vi najbolje znate kada će doći taj trenutak kada je brada optimalne duljine i kada je potrebno iz modusa “puštanje brade” prijeći u “nošenje brade”. Vi najbolje znate koji su razlozi da ostavite bradu onakvom kakva je narasla do tog trenutka.

Držite se toga.

Evo kada to može biti:

Došli ste do stadija željenog stila

Vaš je cilj prije svega bio doći do određenog oblika brade, određenog stila i sad kad se konačno nalazite u marginama željenog stila vrijeme je samo za održavanjem brade takvom kakva je. Brada se više ne pušta, ona se nadalje samo nosi i uređuje.

Brada je dio vašeg identiteta

Vi želite biti bradonja koji će biti poznati kao “bradati viking”, znači vaš je cilj viking brada. Puštate i oblikujete bradu do tog statusa nadalje vam samo slijedi nošenje viking bradice, održavanje iste zdravom i postojanom.

Evo, bonus savjeta, ako vam treba ozbiljna poslovna brada, koja će ostaviti autoritet, a veš ego minimalno boostati, u trendu je takozvana Business Thor bradica.

Kada je vrijeme da bradu jednostavno pustite?

Kada dostignete određeni prag bradate zrelosti. Konzervativno tvrdimo da vam treba barem 10 godina nošenja brade. Vaša brada ima svoj pod karakter, ona počinje biti baš poput ruke i svako rezanje vrha, vas doista zaboli.

Kada ste u statusu određenog bradatog kralja i kada vas barem 95% sadašnjeg društvenog života nikad nije vidjelo ili je već zaboravilo kako izgledate bez brade, a sretnu li vas na ulici takvoga neće vas prepoznati na prvu.

Kada ste dovoljno sigurni u sebe da je svaka dlaka uvijek na mjestu, a tamo gdje treba biti i kad 5-6 dana nemate potrebe dirati češalj, dirati ulja. Brada se već naučila sama podmazivati. I raščešljavati.

Kad je toliko snažna i postojana da joj ni tjedan dana spartanskih uvjeta ignoriranja ne mogu ništa.

Tu se brada nosi, oblikuje i sastavni je dio vašeg tijela. Brada se ne trima već se uljima i balzamima dovodi u željeni oblik.

Brade su, gospodo, danas mainstream.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.