OVO NIJE ŠOKANTNO OTKRIĆE U vašoj se bradi i brkovima nalaze čestice izmeta i to je pozitivna stvar

U ljeto prošle godine jedna je studija sa Sveučilišta u Novom Meksiku objavila kako su znanstvenici pronašli čestice izmeta (kakice) u bradama ispitanika. Mediji su se lakovjerno raspisali o tome da je brada muškarca prljava poput WC školjke i načelno da smo svi mi koji nosimo bradu očito neki prljavi i zapušteni vukovi samotnjaci koji skupljaju kakice u bradi te da je vrijeme da počnemo prati brade.

Vrlo se brzo sama studija pokazala jednoobraznom jer čestice izmeta nalaze se svuda oko nas, pak čak i na mjestima za koja smatramo da su besprijekorno čista, a mediji koji su pompozno objavljivali, a na štetu nas bradonja, ovu ne baš ugodnu studiju sami su sebi na neki način skakali u usta.

Uglavnom, da jednom zauvijek riješimo dilemu prljave brade. Naime, brada je prljava. Ona se zaprlja. Isto kao i kosa. Brada služi kao svojevrsni filter svega što udišemo, pa tako i čestica izmeta koje očito zapinju u njoj. No, tih istih čestica ima i u kosi. Pa i u kosi onih koji su upravo širili ovakve studije.

Upravo zbog toga postoje šamponi i sapuni, baš poput onih za kosu, a kojima mi bradonje svakih nekoliko dana (neki i svaki dan) peremo i njegujemo naše brade i brkove. Koristimo ulja, balzame, njegujemo bradu. U korist tome govore i nove studije koje potvrđujue da su bradonje zapravo zdraviji i šišći od onih obrijanih.

Vratimo se gornjoj rečenici – brada služi kao svojevrsni filter. Dakle, čestice izmeta se nalaze, između ostalih mjesta, i u zraku koji udišemo. Ako nemamo filter, poput brade, u kojem bi te čestice zapele, odgovorimo si na pitanje – a gdje te čestice izmeta završavaju?

I što nas je zapravo ova studija naučila? Ništa. Donijela je samo informaciju koju svi znamo, a to je da je svaka nečista brada prljava. To je više nego jasno. Brada se s vremenom zaprlja i moramo je prati. Isto tako moramo prati i ostale dijelove tijela pa i one iz kojih čestice izmeta i izlaze.