Gospodo, da li ste se ikad zapitali kako ubrzati rast kose (ili brade)? Evo odgovora

Savim je normalno je da svi želimo gustu, čvrstu, zdravu i prekrasnu kosu. Uz to sigurno želimo i gustu, čvrstu, zdravu i prekrasnu bradu. Tu želju ćemo jednog dana možda i ostvariti, ali ljudi smo, tko će čekati taj dan. Postavljamo si stoga pitanje iz naslova kako ubrzati rast kose i brade?

Odgovor ne leži u nikakvim čarobnim tableticama, ne postoji nikakav čarobni napitak, postojimo samo mi, naš stil života i prehrana. A prehrana, odnos hrana koju unosimo najveći je uzrok brzine i kvalitet rasta naših dlaka – od glave pa sve do pete.

Izdvojili smo, a nakon provedenog iscrpnog istraživačkog online novinarstva, pet vrsta hrane koja najviše pogoduju brzini i kvaliteti rasta kose i brade.

Gospodo, da li ste se ikad zapitali kako ubrzati rast kose (ili brade)?

Jaja

Kad se govori o zdravoj kosi ili bradi, onda se vrlo često spominje biotin. Biotin se nalazi u bjelanjku jaja, a pogodno djeluje tako što štiti kosu i bradu od pucanja. Dakle, svako jutro jedno jaje, našoj kosi zdravlje daje.

Cjelovite žitarice

Pšenica u cijelom zrnu, ječam, zob, kvinoja, proso, pir samo su neke od idealnih namirnica za unošenje vlakana i vitamina B u organizam. One pospješuju elastičnost i čvrstinu kose te brade.

Tamno zeleno povrće

Što tamnije to bolje. Povrće tamno zelene boje odličan su izvor željeza i vitamina A. Unošenjem tih namirnica tijelo proizvodi prirodna ulja koje regeneriraju našu kosu dajući joj dodatan sjaj i elastičnost. Brokula, kelj, špinat, blitva, samo su neke od njih.

Orašasto voće

Orašasto voće je odličan izvor masnih kiselina te minerala kao što su selen i cink, koji pak su bitni za zdravo vlasište odnosno tjeme kose. Orah pak je posebno bitan jer sadrži visoke koncentracije omega-3 masnih kiselina.

Dodaci prehrani

Iako se preferira unos cjelovitih namirnica, dodaci prehrani bogati potrebnim nutrijentima ponekad su isto dobar izbor. Pritom treba paziti da se uzimaju provjereni i kvalitetni dodaci prehrani te dodaci koji su bogati upravo nutrijentima koje smo spominjali u ovom članku.

Osim prehrane, dakle zdrave prehrane te prehrane bogate potrebnim nutrijentima o zdravlju kose i brade direktno ovisi i naš stil života. Drugim riječima, ako je u zdravom tijelu zdravi duh onda ja uz zdravi duh, a na zdravom tijelu i zdrava kosa odnosno brada.

Redovita rekreacija, boravljenje u prirodi i na zraku, umjereno izlaganje kose i brade suncu (s naglaskom na umjereno) samo su neki od faktora koji utječu na zdravlje brade i kose.

Stoga kad se slijedeći puta zapitamo kako ubrzati rast kose i brade odgovor svakako potražimo u načinu prehrane i aktivnijem stilu života.