SVE JE U GENIMA Zašto neki muškarci ne mogu pustiti bradu

Brade danas možemo vidjeti na svakom koraku. Dolaze u modu, izlaze iz mode, brada je danas svojevrsna sporna točka, okosnica nekog stila ili samo mode. No, nisu svi muškarci sretnici s bradom. Ima muškaraca koji jednostavno ne mogu pustiti bradu. Nažalost za mnoge od njih pomoći baš i nema.

Vrlo se često u krugovima mogućnost puštanja brade veže u hormon testosteron, no on je samo dio ukupne priče. Testosteron je dio veće grupe hormona koji se zovu androgeni koji pak reguliraju, između ostalog, i one nazovimo ih sporedne karakteristike i obilježja muškaraca. To su fizički atributi koji nisu direktno vezani uz samu reprodukciju. A tu spada i brada.

Sami nivo testosterona kao takav ne determinira našu bradatost. Godine istraživanja pokazale su da je direktni krivac za rast naših dlaka takozvani dihidrotestosteron odnosno DHT.

DHT je naime u svojoj esencijalnoj inačici super potentan oblik testosterona. No, problem kod DHT-a je što također uzrokuje i gubitak kose. Dakle jedan nezahvalan ili/ili efekt.

Uvjete, kad i koliko brade pojedinac može proizvesti determinirano je količinom receptora androgena na koje se veže sami DHT. Ukoliko osoba ima puno tih receptora na donjem dijelu lica onda će njegova slava i ponos biti njemu na usluzi. Što pak se tjemena tiče, taj isti DHT na gornjem dijelu glave izaziva takozvanu regresiju odnosno ćelavost.

Nažalost, paradoksalno ali istinito.

Stoga ako ste opremljeni rijetkom i slabom bradom tu nema previše pomoći. Broj receptora androgena odlučuje se genetski. Što imate, imate.

Iako postoje medicinski preparati i zahvati kojima se može smanjiti broj receptora DHT-a u našem tijelu, a kako bi smanjili gubitak kose, odnosno ćelavost, skoro pa ništa se ne može učiniti kako bi se eventualno povećao taj broj receptora.

No, ono što znamo je da nešto malo u rastu brade može pomoći kofein.