Tamjan za sve, posebno za političare

Bliži se vjerski blagdan, korizma je privedena kraju, pa zašto ne spojiti to dvoje i kupiti si jedan lijepi parfem u kojem je dominantni sastojak – tamjan? Ta se smjesa zna paliti tijekom vjerskih obreda, kad svećenik, dok vi posjećujete kladionicu, uzima kadionicu u ruke.

Postoje razne vrste smola, a samim time i razne vrste mirisa. Kroz povijest palili su se miro, olibanum, opoponaks i razne druge smole i vještic… pardon, ne znam otkud su mi sad one pale na pamet. To nisu baš čista posla!

Uglavnom, tamjan se koristi od pamtivijeka jer paljenjem smola širi se više-manje ugodan miris. Svašta se njime prekrivalo. Onima grješnima se vjerojatno ne sviđa, dok ga oni bezgrješni u bogomoljama gutaju u ogromnim količinama, kao da im je na 5000 metara visine ponestalo kisika, pa se još guraju bliže oltaru da udahnu čim više tog svetog dima. Holy smoke.

Potpisnika ovih redaka najviše se dojmio parfem Lavs kuće Unum, koju je osnovao, pazite sad ovo, Filippo Sorcinelli! Naravno, to vam ime ništa ne govori jer ne idete redovito u crkvu, još tamo od sakramenta Svete potvrde. Dakle, Filippo Sorcinelli je čovjek koji šije misna ruha koje svećenici nose na misama. Tipa zovu i renesansnim čovjekom jer uza sve još i svira orgulje. Neki kažu da šije odjeću čak i za pape.

Lavs, parfem iz 2013. bazira se na opoponaksu, a pridodano je i ružino drvo, mahovina, ambra, jasmin, kardamon, crni biber, korijander, labdanum i još neki sastojci. Rezultat je predivan miris koji miriše baš onako uzvišeno. Mogu ga koristiti i žene i muškarci, što je plus za kućni proračun. Ali samo racionalno, parfem je skup, oko 100 ml košta preko 1300 kuna, no sve ima svoju cijenu, pa i mirisi, zlato i tamjan.

Sjajne tamjane lansirala je kuća Comme des Garcons, koja je seriju Incense podijelila na Avignon (zvuči poznato? Ne, nije nogometni klub iz Serie A nego gradić na jugu Francuske u koji se papa Klement V. preselio iz Rima i tamo stolovao), zatim na Ouarzazate kao hommage islamu, Zagorsk za pravoslavlje, Jaisalmer za induizam i Kyoto za budizam. Pa vi birajte!

Parfeme s tamjanom moglo bi se nabrajati satima, no spomenut ćemo još Full incense od Montale, Olibanum od Profumum Roma, Cardinal od James Helley, Casbah od Robert Piguet, Gucci pour homme (da, to je onaj Guči za po kući), Fahrenheit Absolute od Dior itd.

Na žalost, većina puno košta, no parfemi su, ne zaboravite to, luksuz.

Uvijek vam preostaju Old spice i Brut, koji su sjajni muški mirisi po niskim cijenama, ono 39,99 ili tako nešto. Jednu od idućih kolumni posvetit ćemo tim jeftinijim mirisima jer i oni zaslužuju pažnju.

Naši očevi i djedovi nisu nikad čuli za Filippa Sorcinellija, pa im ništa nije nedostajalo. Barem je ostalo više love na računu i nekretnina potomcima za nasljedstvo. Uglavnom, ako ste u prilici, probajte parfeme s tamjanom. Ne brinite, neće vas opeći kao sveta voda kožu opsjednutog.

Sad nam pada na pamet ideja da bi parfeme s tamjanom trebali nositi političari. Ako se samo jedan prene kad posegne u vaš džep jer ga miris tamjana sjeti na djetinjstvo kad je u crkvi slušao o dobroti i skromnosti, bit će mali korak za parfemsku industriju, ali velik za Lijepu našu i vašu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.