Parfemi i fina alkoholna pića – za čime prvo posegnuti?

A*Men Pure Malt... Zvuči kao dobar škotski viski ili neko Brexit pivo, no riječ je zapravo o parfemu kuće Thierry Mugler iz 2009. godine.

Jedan je to od tzv. flankera legendarnog kavansko-kavastog A*Mena (1996.), koji je ovaj put dobio inačicu posvećenu, vidi čuda, tradicionalnom škotskom viskiju. Čak i bočica sliči pljoski za cugu, kao da je oblikovana za unutarnji džep jakne ili sakoa.

To je odlično za prikrivanje i kamuflažu u oba smjera jer možete se, na primjer, pred drugima opravdavati “ma ja ne pijem, ja se samo parfemiram”, ili “ma ja se ne parfemiram, ja samo pijem”.

Dakle, ovaj put bavit ćemo se malo poveznicama između parfema i alkoholnih pića. Alkohol (etanol) i parfemi imaju dugi ljubavni staž, no mi ćemo se posvetiti sofisticiranijim tvorevinama. Gore spomenuti A*Men Pure Malt ima među sastojcima i slad, proklijalo žito koje se koristi u proizvodnji piva i žestica. Nema puno parfema sa sladom, što nas je začudilo s obzirom na popularnost piva.

Ti bi se parfemi bez problema mogli reklamirati za vrijeme Eura (scenarij: skupina nogometaša na odmoru šeće gradom, kad odjednom pred njih bane skupina suparničkih navijača. Nogometaši posežu u džepove ili torbice i vade parfeme s kojima se, onako cool, špricaju. Spiker kaže: “the new fragrance for men with balls”. Može i neka navijačka reklama u kojoj jednom nabrijanom navijaču zaogrnutom šalom ponude pivo i parfem, a on izabere parfem).

Jedan sa sladom je i Spirit of the Glen od niche kuće D.S. & Durga iz 2013. Taj je unisex, dodana je i kamilica te nota bijelog vina. Kao, žene ne piju pivo, pa eto za njih malo traminca ili žutog muškata. A kamilica zna se. Fou d`Absinthe iz 2006. godine od kuće L’Artisan (ne miješati s partizanima!), posvećen je absintu, piću koje je obožavao Hemingway, a pronašli smo, samo za vas, i parfeme u kojima je sastojak i votka. Takav je, na primjer, BLV Notte Pour Femme od Bvlgarija, kojemu je dodana i – čokolada. “Voootka i čokoladaaaa”, zvuči kao hit Magazina.

A pogledajte ove sastojke: votka, narandža, limeta i šećer. To je parfem Kamikaza od Demeter Fragrance, koji se očito specijalizirao za takvu vrstu mirisa jer u ponudi ima i Sex On the Beach te Cosmopolitan Coctail.

Za one dubljeg džepa tu je Vodka on the Rocks od kuće By Kilian, čiji je osnivač obiteljski vezan uz Hennessyeve, slavne francuske proizvođače konjaka (jabuka ne pada daleko od stabla, odnosno, žestica se ne izlijeva daleko od bačve).

Zanimljiv je i ženski Oh La La kuće Azzaro, koji čak ima bočicu nalik peharu za vino. Ili kaležu. Escada pour homme iz 1993. ima među sastojcima notu konjaka. Znalci znaju za koktel mojito, a tu je prva asocijacija parfem Guerlain Homme novog maga kuće Guerlain Thierryka Wassera (taj pije samo vodu). Bočicu je kreirao slavni Pininfarina koji je osmišljavao i izgled Ferrarija.

Za mojitom je posegnuo i Calvin Klein u ovogodišnjem izdanju svog slavnog unisexa CK One, ovaj put nazvanog Summer 2016, a inspiraciju je pronašao u avanturi u ljetnoj džungli. Kad govorimo o rumu, tad obavezno treba spomenuti parfem Idole od kuće Lubin iz 2005. (uočili smo, pišući ovaj članak, da se kreatorica Olivia Giacobetti često nalazi u parfemima s alkoholom, nije da nešto insinuiramo…) Uz absolut ruma i šafran, unutra je smućkala i koru gorke narandže, crni kumin, palmu, ebanovinu, arome šećerne trske, kožu i crvenu sandalovinu. Čep je u obliku afričke maske, uf…

Polako se gubimo u alkoholnim parama, pa valja privesti članak kraju. No, bio bi grijeh ne spomenuti i kuću Frapin poznatoj po parfemima s finim pićima, poput Frapin 1697 (ime je dobio po godini u kojoj su primili grb od nikog drugog nego od Luja XIV.) u kojem ima i absoluta ruma s Jamaike.

Kuba je bila inspiracija za nastanak parfema, vidi čuda, Cuba od Czech & Speake’s. “To je miris ulice, ali ne one uglancane, na koje su nabodeni neboderi od kojih se ne vidi nebo, nego one na kojoj ljudi sjede povazdan na pločnicima, piju, jedu, svađaju se i smiju, plešu, ulica s niskim zgradama išaranima grafitima. ulica koju “pristojan” svijet i gradska čistoća zaobilaze. ulicu koja miriše na život sa svim svojim lijepim i tužnim pričama”.

Što još reći, a ne nazdraviti?