DANI OKUSA HRVATSKE TRADICIJE “Mi smo snaga koja okuplja izvorne okuse i 125 ugostiteljskih objekata”

Od 18. studenog počinju treći nacionalni Dani okusa hrvatske tradicije, koje organizira 11 županijskih turističkih zajednica u suradnji s lokalnim ugostiteljima koji su nosioci standarda Okusi hrvatske tradicije. Manifestacija je ovo koja se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, a čiji je početak najavljen press konferencijom u zagrebačkom restoranu Potkova.

Idejni začetnik i voditelj projekta Borislav Šimenc rekao je kako je želja svih uključenih da u narednih nekoliko godina Dani okusa hrvatske tradicije postanu jedan veliki nacionalni festival s nizom novih sadržaja koji će se razvijati i nadograđivati na ovu već postojeću gastronomsku ponudu u restoranima. ‘Kad smo krenuli u projekt, osnovna ideja je bila tradicijsku kuhinju staviti u intenzivniju ponudu ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, ja stalno govorim, valjda već 20 godina, da je hrvatska gastronomija biser turističke ponude i pokazuje se da je baš tako. Prije 20 godina su se svi čudili i odmahivali rukom na temu kuharstva, a danas ne možete upaliti ni jedan od televizijskih program, a da ne naletite na kulinarski sadržaj. Svi kuhaju! Sada više nije pitanje da se hranimo, nego da uživamo u hrani’, rekao je Borislav Šimenc za Centar zdravlja.

‘Danas imamo pokrivenih 11 turističkih zajednica. Krenulo je s Vukovarsko-srijemskom, pa s Varaždinskom, Krapinsko-zagorskom i Požeško-slavonskom i polako je išlo. Sada je to već snaga koja okuplja 125 ugostiteljskih objekata koji su pod tim brendom uključeni u ovu priču, to je 125 vlasnika restorana. Zato ja volim reći da je to možda jedan od najboljih primjera privatno javnog partnerstva u Hrvatskoj. Zašto? Zato što je uključeno 11 turističkih zajednica, županije, 125 ugostitelja i mi koji razvijamo projekt’, dodao je.

Influencer, gastro bloger i novinar Domagoj Jakopović Ribafish, koji podržava ovaj hvale vrijedan projekt, rekao nam je svoje prve asocijacije na okuse tradicije. ‘Kada netko kaže okusi hrvatske tradicije, meni na pamet padnu moje obje bake. Jedna je bila iz Prigorja, a živjela je u Križevcima i uvijek je pekla štrukle i štrudle na peći na drva, dok je druga baka, koja je s mora, uvijek imala jastoge, škampe, ribe i priljepke…Tako da se uvijek na taj spomen vratim u neka divna stara vremena kada uopće nisam cijenio tu hranu’, priča kroz smijeh i dodaje kako je tada jeo samo parizer i hrenovke, a sada bi dao sve da se to vrijeme vrati.

‘Zahvaljujući ljudima okupljenima ovdje dobivamo sjajne stvari, prošle godine sam imao priliku biti gost Srijemsko-vukovarske županije i obići desetak lokacija. Bili smo u Bošnjacima i tamo sam probao šunku staru dvije godine, prema kojoj se većina današnjih pršuta može sakriti. Imamo toliko prekrasnu raznoliku zemlju da umjesto što idemo na Kubu, Sejšele i Maldive, trebali bi obilaziti sve županije i uživati u našim jelima, jer takvih nema po cijelom svijetu’, dodaje Ribafish.

‘Cijeli svijet ima nešto za ponuditi, na kraju se svi mi najčešće vraćamo na svoju kuhinju i na svoje korIjene jer ono na čemu smo odgajani, tih prvih 15 godina, nam se urezalo u pamćenje i to nekako i najviše volimo. Ja obožavam strane kuhinje i cijenim ih, gdje god da odem, a bio sam u 64 zemlje svijeta, uvijek probam lokalnu kuhinju i oduševim se. Ali, čim se vratim doma, napravim neko varivo, ili grah, ili fileke, nekad sarmu, uvijek je to nešto sa žlicom…mi imamo vrlo raznolik izbor namirnica, imamo i Mediteran i kontinent, imamo i utjecaj istoka i utjecaj zapada, zapravo jedan prekrasan melting pot’, zaključuje.

Ljubitelji dobre hrane tako će kroz 11 dana u 101 ugostiteljskom objektu moći uživati u lokalnim jelima spravljenim od tradicionalnih namirnica i po tradicionalnim recepturama.

Svaki će objekt u ponudi imati po dva menija od najmanje tri slijeda i to po cijenama već od 95 kn /12.61 € po meniju, odnosno po 115 kn / 15.26 €, 125 kn / 16.59 €, 155kn /20.57 € ili 195 kn /25.88 €. Popis svih restorana koji sudjeluju u manifestaciji te njihovih posebnih menija može se pronaći na www.okusi.hr.