Džentlmenske navike koje treba vratiti natrag u svakodnevicu

Koliko dans ima prave i istinske gospode? Onih pravih džentlmena koji iz ropotarnica zaborava izvlače navike koje smo znali kao viteštvo, gospodstvo, nešto što se prije znalo kao 'bečka škola', ponašanje po bontonu.

Sjećam se jedne knjige o bontonu koju sam imao prilike čitati kao klinac, bilo je to prije skoro tridesetak godina i u njima je pod obavezna pravila lijepog ponašanja u društvu suprotnog spola bilo navedeno da muškarac uvijek otvara vrata ženi, bez obzira u kojem mu svojstvu ona bila. Bilo je to generalno poštivanje žena, bez obzira na sve. Uz ta sjećanja inspiraciju za slijedeće štivo našao sam i u ovom odličnom štivu.

Uglavnom, danas je sve to nekako palo u zaborav. Nismo ni približno gospoda kakva smo nekada bili i mislim da je vrijeme da barem na ovaj način pokušamo oživjeti neke manire koji će u najmanju ruku našu partnericu ostaviti u ugodnom iznenađenju.

Gospodin uvijek otvara vrata svojoj partnerici

Bez obzira tko je vaša partnerica, u kojem svojstvu i gdje se nalazili, vi ste muškarac, gospodin i na vama je da otvarate vrata. Danas se mnogi izvlače na činjenicu da se mnoga ulazna vrata otvaraju automatski, što je definitivno činjenica, no u tom slučaju, prije ulaska, malo zastanete, dozvolite partnerici da prva uđe i krenete za njom. Nije teško, pokušajte.

Gospodin hoda bliže kolniku

Razlog tome je kako bi je zaštitio od prometa, lokvica vode te ostalih urbanih prometnih ostataka.

Gospodin uvijek rezervira mjesto u restoranu

Sve je češći slučaj kod nas da restorani ili mjesta gdje želimo nešto pojesti budu puni. Nema goreg od čekanja u redu ili traženja slobodnih mjesta u nekim drugim restoranima. Jedan poziv par sati ili dana unaprijed je sve što je potrebno da vaše mjesto čeka vaš dolazak.

Gospodin ponudi svoju jaknu

Bez obzira što ona ima jaknu, kaput, ponudite joj svoju jaknu, kaput. Hladno je. Budite muško, izdržite to sitno zahlađenje.

Gospodin dolazi na vrijeme

Bez obzira da li se našli na nekom dogovorenom mjestu ili ste došli po nju ili pak se zajedno spremate na izlazak. Vi budite točni, na vrijeme i budite spremni par minuta prije. Gospodin uvijek pričeka damu. U uvijek će.

Gospodin se digne kad dama ulazi u prostoriju

Da, to je jedno staro pravilo bontona i svakako će se dami više nego svidjeti. No, ako vam to nije u prilici onda se barem dignite kad se upoznavate i rukujete. Nagledao sam se “modernih muškaraca” koji sjedeći nude ruku djevojci s kojom se uponzavaju po prvi puta. Ne samo da je nepristojno prema dami, već i ružno izgleda.

Gospodin daje iskrene komplimente

I redovite. Nije bitno o kakvim se komplimentima radi, ali neka budu prisutni i neka budu iskreni. Ako doista ima frizuru koja vam se sviđa recite to. Ako ima novi sat koji vam je zapeo za oko, podijelite to s njom – “Ovaj tvoj novi sat mi je baš zapeo za oko. Odličan izbor.” Teško?

Gospodin pomaže dami da sjedne za stol

Prvo, izvucite stolac pred nju. Kad bude već napola sjela polako pomaknite stolac prema naprijed držeći ga dvjema rukama. Ponovite si ako niste zapamtili iz prve.

Gospodin uvijek ustupi svoje mjesto

Nema veze gdje se nalazite, uvijek ponudite svoje mjesto starijoj dami, dami ili starijem gospodinu. Može i tim redoslijedom. Znao sam viđati mlađe muškarce u javnom prijevozu kako sjede, bulje u mobitel, glumataju da ne vide kako kraj njih stoji trudnica. Ružno za vidjeti i krajnje nepristojno.

Gospodin uvijek kaže “hvala” i “molim”

Nikad dovoljno. To su i osnovne riječi u bontonu.

Gospodin ima manire prilikom jela

Pravilno koristite pribor za jelo. Internet je pun savjeta te vrste. Ne govorite punim ustima, ne žvačite glasno i ne jedite kao da ste na svjetskom prvenstvu izjedanja. I naravno ne podrigujte se u društvu iako vam je doktor rekao da je to prirodno, zdravo i organizmu potrebno.

Gospodin nikad nije nepristojan prema konobarima i posluzi

Ako i doživite neugodnost od strane posluge restorana ili vam je servirao krivo jelo, hladno jelo, neukusno jelo zadržite stupanj pristojnosti i finim ugodnim tonom dajte do znanja vašem konobaru da je došlo do propusta, do pogreške. Pokušajte to odraditi uz smiješak i izbacite iz uporabe onu primitivnu uzrečicu “Ja sam gost, ja plaćam, ja sam uvijek u pravu”.

Gospodin plaća račun

Ne pita za cijenu i ne izvlači se izgubljenim novčanikom ili karticama. Podjela računa je danas moderna, ali ipak nije džentlmenski. Naravno kad platite račun za večeru ili piće ne tražite nikakvu protuuslugu od nje. Platite i idete dalje s izlaskom.

Gospodin će je ispratiti do kućnoga praga

Ponavljam, do kućnoga praga, ne do kreveta. Osim ako ona to traži. Na vama je da se nakon izlaska pobrinete i “osigurate” da je ona sigurno stigla u sigurnost svoga doma. Zahvalite se na izlasku i krenite kući. Naravno, ona će vam dati “dodatne upute” za skretanje s vašeg džentlmenskog puta ako zatreba i ako ste zavrijedili.

Gospodin sluša

Najgore od svega je, a bez obzira na situaciju, nepristojno upadanje u riječ, prekidanje nekoga u govoru. Gospodin koji sudjeluje u razgovoru, dijalogu sluša. Upija riječi. Upoznaje sugovornicu. Ne čeka samo svoj red na pričanje. U protivnom ispada kao loš političar na nekom televizijskom sučeljavanju.

Gospodin drži do svoje riječi

Ukoliko niste u stanju ispoštovati neku stvar onda nikako ne jamčite svojom riječju za to. Nemojta davati obečanja koja ne možete izvršiti. Dajte riječ za ono za što ste sigurni da ćete ispoštovati. Spustite stoga ljestvicu vaših mogućnosti malo niže i sigurni ste. Isto tako gospodin čuva tajnu.

Gospodin ne udara ženu

Ne razloga, nema povoda nema izlike. Nikad. Točka.

Gospodin pokazuje inicijativu

“Ti poklopi prva. Ne, ti poklopi prva. Ne, ti prvi. Ne ti prva…” – iako izgleda simpatično i slatkasto za učesnike ove dječje igrice telefonskih razgovora u suštiti ovo prikazuje da ste neodlučna jedinka ili ste pak samo zaljubljeni tinejdžer u pubertetu. Ako dogovarate večeru vi pokažite inicijativu, planirajte, a partnerici dajte samo mogućnost da se složi s vama – naravno to mora biti njezon izbor, a ne prisila. Imajte plan.

Gospodin pazi na detalje

Sitnice, mali sitni detalji koji će je baciti sa stolice kad vidi da ste zapamtili. Možda način na koji drži šalicu kave ili čaja. Njezina omiljena boja, poklon, bilo koja sitnica. Neka riječ, rečenica. Upamtite je. Ako je krizanteme podsjećaju na gubitak bliske osobe nema goreg od slanja krizantema za Valentinovo, a možda us njoj krizanteme najromantičnije cvijeće na sviejtu. Detalj kojeg morate znati.

Gospodin traži blagoslov njezine obitelji

Ova manira čak i postoji u nekim sredinama. Naime, nakon što je zaprosite, isto tako tražite blagoslov, dopuštenje njezinog oca i njezine obitelji. Time dajete dio znanja da i njezinu obitelj želite kao dio vaše nove obitelji.

Gospodin je snalažljiv i zna s alatom

Pritom ne mislimo na onaj alat, iako i to ima dosta veze. Dakle, popraviti sitnice u kućanstvu, odčepiti sudoper, zamijeniti žarulju, promijeniti gumu na automobilu, snaći se u kuhinji, snaći se u čišćenju stana, dakle sve te sitnice koja se mogu dogoditi na bazi svakog dana pravom gospodinu ne predstavljanju nikakvu prepreku.

Gospodin pokazuje do koga mu je stalo

Ponajviše ako se radi o životnoj partnerici. Daje joj pažnju, daruje cvijeće, slatke poklone, ljubavne poruke, komplimente. Na dnevnoj bazi.

Eto, nije puno osnovnih džentlmenskih manira za naučiti i primijeniti u životu. Neke navike su toliko prirodne i urođene u muški mozak da vam već nakon prve primjene postaju sasvim normalna stvar u životu.

I, koliki ste gospodin?

4 komentara

 • Imam par pitanja:

  – Zanima me kakva je žena ovog idealnog gospodina?

  – Koje su njene kvalitete, osobine?

  – Dal je ona samo lijepa i glupa, i koja je njena uloga u toj vezi i društvu?

  – Dal potenciranje ‘gentelmanskih manira’ s druge strane daje ženama za pravo da nemaju svoje mišljenje i da je njihovo samo da budu lijepe, da budu kuharice, čuvaju djecu, peru veš, čiste po kući i da se bogato udaju?

  – Ako se već vraćamo u natrag, vraća li nas to u doba kad je bilo normalno da ženska djeca ne idu u školu i kad žene nisu imale pravo glasa?
  (to nije bilo baš tako davno, to su bile naše majke i bake)

  – Dal se gentelemnski kodeks mijenja samim time što su žene ostvarile veća prava i ravnopravnost u društvu? (ako se smijem tako izrazit, ali nadam se da shvaćaš poantu pitanja)

 • Ivane,

  žena idealnog gospodina je idealna dama :)

  Ne razumijem zašto bi ovo gledali kao vraćanje unatrag? Govorimo o manje više osnovnim stvarima iz samog bontona. Otvaranje vrati dami ili starijoj osobi, pomoći da sjedne uz stol za večeru, dati dami da odabere vino koje pijemo uz večeru.

  Govorimo o stvarima koje muškarac primjenjuje na sebe kako bi bio bolji muškarac.

  Džentlmenski kodeks nema veze za pravima i ravnopravnošću žena u društvu, naprotiv on poštuje i podržava njezine odluke, aktivnosti ili kako god to nazvali.

  Potpuno je krivo povezivanje džentlmenskih manira sa ravnopravnošću spolova.

 • Znam da je ovo site namjenjen temama o muškaricam, ali baš me zanima kako izgleda ta idealna dama?
  Ta dama koja bi bila djevojka/žena ovog idealnog gospodina, i kako se ona ponaša u ovim istim situacijama u kojima je idalni gospodin – gospodin?

  Nebi se složio sa “Potpuno je krivo povezivanje džentlmenskih manira sa ravnopravnošću spolova.”
  Svijet se mijenja, navike se mijanju, tako i džentlmenski maniri evolviraju.
  Glasovali smo za kapitalizam i demokraciju, lijepo je bit džentlmen, ali društvo se iskrivilo, nije to isto više.
  Dame ne teže da budu ‘idealne dame’, muškarci ne teže da budu džentlmeni, druga su pravila igre.

  Što me podsjetilo, kaže jedan prijatelj, ‘nema mi ništa mrže nego kad vidim žensku kako puši i ispuhuje dim kroz nos’ :)

  I da završimo u revijalnom tonu :) https://www.youtube.com/watch?v=ASO_zypdnsQ

Comments are closed.