TEORIJA ZABLUDE Iznenadit ćete se zašto imamo onaj osjećaj da nas čašica rakije ugrije

Ne griju nas ni whisky ni rakija niti pak rum.

Onaj osjećaj naglog grijanja i topline koji imamo u grlu nakon što popijemo neku žesticu svima nam je poznat.

Stari ljudi bi rekli da ih svako jutro jedna čašica rakije ugrije, osim toga ako vam je hladno, uzmite malo viskija, ruma ili gina i bit će vam toplo.

No, stari su ljudi, ovaj puta, bili u krivu.

Razlog tome grijanju, osjećaju topline nije sami alkohol već određeni toplinski receptori.

Etanol kao takav koji se nalazi u alkoholnim pićima te nije štetan za konzumiranje, ne grije tijelo ni u kom obliku, a ni grlo nakon što drmnemoo jednu kratku.

Naime, etanol kao i capsaicin koji se nalazi u ljutim papričicama, aktiviraju takozvane TRPV1 konkretno VR1 toplinske receptore u organizmu.

VR1 receptori se aktiviraju kada dolaze u dodir s nečim vrućim te tu informaciju šalju mozgu koji onda reagira osjećajem povišene topline.

Dakle, etanol i capsaicin se vežu na te receptore, no razlika je što capsaicin direktno javlja tim receptorima da se radi o ljutoj hrani te mozak reagira onim osjećajem pečenja i vrućine na jeziku i usnoj šupljin, a kanije i na onoj drugoj šupljini. S druge strane etanol ne javlja nikakve informacije VR1 receptorima već ih čini osjetljivijima na toplinu, drugim riječima smanjuje im prag tolerancije i uzbune.

Što to znači?

Toplinski VR1 receptori se u normlanim situacijama aktiviraju na 42°C te tek nakon što se pređe ta temperature šalju informaciju mozgu da je riječ o povišenoj temperaturi. Etanol pak tu granicu osjetljivosti sa 42°C spušta na 34°C. I time naša normalna temperatura tijela, koja iznisi oko 37°C, aktivira receptore koji odrade svoj posao informiranja mozga.

A mi imamo samo lažni osjećaj u kojem nas vlastita temperatura tijela dodatno grije.

Gospodo, činjenica je da nas niti jedna čašica alkoholnog pića neće doista ugrijati. Sve je to laž koju nam nameće alkohol.

Naprotiv, od alkohola će nam biti hladnije jer upravo zbog alkohola u krvi krvne se žile šire u procesu koji se zove vazodilatacija, što pak omogućava da više tople krvi odlazi pod kožu dajući nam lažni, odnosno privremeni osjećaj topline. Kožu pak možemo gledati kao jedan veliki radijator koji emitira našu toplinu u okolinu.  Posljedica tog emitiranje je pad ukupne tjelesne temperature.

Što pak je jako loše.

Stoga, ako ste se uputili na ovu mećavu koja je vani, ali i na -22°C koji tek dolaze, savjetujemo vam da umjesto rakijice popijete šalicu tople čokolade ili čaja.

Ne samo da će vas ugrijati već će vas i raspoložiti.