Thomas Gowing: Odsutnost brade obično je znak ‘fizičke i moralne slabosti’

Godine 1854. tiskana je Filozofija brade. Knjiga o bradi i o svim njezinim veličanstvenim posljedicama.

Prije svega napominjemo da knjiga donosi stavove, mišljenja i normative društvenog života među gospodom 19. stolječa. Danas u 21. stoljeću stvari stoje malo drugačije, no za brade smo već u nekoliko navrata ustvrdili da ni danas nisu stvar trenda i fada.

Brade su oduvijek bile sastavni dio muškarca, njegovog stila i njegove ukupne pojave kao takve.

Igrom je prilika brada postala popularna među današnjim hipsterima, no to nikako ne znači da će ista nestati nestankom tog pokreta, a koji kako izgleda, broje svoje posljednje trzaje.

Brada i dalje ostaje stil.

Kao muškarac povelike brade iznimno mi je zadovoljstvo naletjeti na knjigu nazova Filozofija brade, koja je prije svega izdana još daleke 1854. godine, a glavna joj je tema, definicija, filozofija i prije svega štovanje brade i bradatih muškaraca.

Stoga i preporučujemo da vam ovo bude obavezno štivo iz područja opće kulture, bez obzira, gospodo, imali bradu ili ne.

Thomas Gowing kao autor knjige snažno je uvjeren da bradati muškarci bolje izgledaju, boljeg su morala i imaju bogatiju povijest od obrijanih muškaraca.

Nazvati ga samo strastvenim obožavateljem brada bilo bi premalo.

“Nemoguće je” piše Gowing “vidjeti niz bradatih portreta bez osjećaja da ti muškarci posjeduju dostojanstvo, privlačnost, slobodu, snagu i cjelovitost.”

Nasuprot tome, obrijani muškarci uvijek mu ostavljaju “osjeća umjetne konvencionalne nagosti”.

Gowingovo štovanje bradice često završi spominjanjem prirode: “Priroda ne ostavlja ništa vidljivim osim onog što je prekrasno i što treba biti viđeno, a muškarčevo je lice rijetko vidljivo, jer je dizajnirano da bude prekriveno, dok su ženska lica uglavnom lijepa.”

Ponekad se njegovo štovanje i sama obrana brade pretvara u argumente za diskriminiranje obrijanih, a kako kaže: “U životu ipak postoji i ružnijih pojava od obrijanih starih muškaraca (uspoređujući ih s očerupanim golubovima).

Gowing odlazi mnogo dublje što se tiče obrijanih. Spomenuo je tako da je odsutnost brade obično “znak fizičke i moralne slabosti”

Također je napisao da postoje tisuće godina dokaza da brade dovode do heroizma i časti. A obrijani? Oni su kukavice i prevaranti.

Dotakao se i takozvane nečistoće brade te napisao kako je muškarcu briga o bradi najbolja stvar na svijetu.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Proces češljanja i četkanja brade, umjesto da bude dosadan, neizvjestan i često bolan, poput brijanja, daje pozitivno ugodan osjećaj, sličan onome, ako možemo zamisliti, kad mačka prede dok je njegujemo.[/perfectpullquote]

Napisao je i ono što svi znamo: “Dame, po svojoj prirodi, vole sve muževno i ne može ne biti zadivljena krasnom dlakavom elegancijom.”

Gospodo, sve je rečeno, a knjigu Filozofija brade autora Thomasa Gowinga možete besplatno čitati ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.