Otkrijte koji stil brade (i brkova) najviše odgovara vašem obliku lica

Ako ste odlučili barem okusiti se kao popularno zvani bradonja, odnosno u puštanju brade,  prije svega trebali bi otkriti koji oblik brade odgovara vašem licu. To je ključan faktor u životu brade, ili ako igrate na duge staze, ključan faktoru u vašem životu.

Jedan od mojih uzora nalazi se iza nadimka Beard Baron, i svojevrsni je znalac za svoju, ali i druge brada. Isto tako svatko najbolje poznaje svoju bradu – kako se razvija, koliko treba da izraste, na koje preparate reagira dobro, loše i na kraju krajeva kako se vi sami osjećate kad ste u bradi.

Postoji jedan stadij u puštanju brade kojeg ću i ja nazvati, odnosno posuditi naziv, a to je “paraliza brade”. Razdoblje je to negdje između 4 i 5 mjeseca puštanja brade, a kad je ona u fazi gdje je izuzetno neuredna, barem tako izgleda.

Naime, nakon 4 mjeseca, brada počinje s takozvanom fazom napuštanja lica, ali je još uvijek prekratka da bi formirala neki uredniji oblik. Faza je to kada se mnogi upitaju “I što ću sada s ovime?” Oni malo slabijeg karaktera, te oni koji su ipak nešto više podložniji kritici okolini posegnu za britvicom ili trimerom te kreću na uređivanje.

Česta je to greška i razdoblje koje jednostavno moramo prebroditi. Trimanje, obrezivanje brade nikako ne bi smjeli uzeti olako te uvijek trebamo imati plan i ideju u kojem smjeru je uzgajamo. Povratka nema, odnosno povratak na slično stanje prije obrezivanja često traje nekoliko mjeseci koliko treba da brada ponovno izraste na taj nivo.

Ukoliko sami niste sigurni kako želite da izgleda vaša brada, te niste sigurni kako bi brada izgledala na vama, uvijek je dobro pronaći neku bradu kao inspiraciju. Na internetu ima pregršt bradonja s oblikom lica koji je sličan vašem obliku – neka vam oni budu inspiracija. No, nikako si ne zadajte cilj u kojem želite izgledati, odnosno urediti bradu upravo poput te osobe jer je to u većini slučajeva nemoguće –  svaka brada je jedinstvena i kao takva treba biti tretirana i uređivana.

Stoga za početak otkrijte svoj oblik lica i istražite koji oblici brade najbolje odgovaraju vašem obliku lica te krenite u tom smjeru. Tijekom rasta i uređivanja brade polako će te graditi svoj bradati karakter i postati jedinstveni.