Potpuni vodič – kako odabrati i kasnije pravilno komunicirati s vašim bricom

Pronaći određenog barbera, barbericu, brijača ili brijačicu odnosno bricu, kako ih go nazvali, a u kojeg imate potpuno povjerenje i s kojim možete otvoreno porazgovarati o svim svojim idejama, zahtjevima i željama vezano uz bradu ponekad je mukotrpan proces.

Kod muškaraca ta veza između odabranog brice i bradonje napreduje s vremenom, a povjerenje treba graditi. Jednom kad ono bude u potpunosti izgrađeno bradonja će uvijek imati svog bricu od povjerenja, a brico će uvijek imati klijenta/prijatelja na brijačkom stolcu.

Korak prvi u procesu pronalaska brice je pronalaženje kvalitetnog i pouzdanog brijačkog salona, odnosno barbershopa. Nerijetki ti saloni nisu specijalizirani samo za muške brade (kao što je to slučaj bio nekad) već nude i ostale frizerske usluge, što je u neku ruku prihvatljivo, ali i poželjno.

Barbershopova ima svih veličina i oblika, da se tako izrazim. Od onih malih brijačnica koje vode vremešni djedice koji su veći dio života proveli oblikujući muške brade, frizure ili brijanjem na tradicionalan način, pa sve do velikih, možemo ih nazvati, centara u kojima osim brade, sređuju kosu, sređuju vam i stil, ali nude i usluge tetoviranja tako da, doslovno govoreći, iz takvih shopova možete izaći kao jedna sasvim nova osoba.

Odabir prave brijačnice

Bez obzira na veličinu i oblik i jedni i drugi mogu biti bolji i kvalitetniji odnosno lošiji. A pronalazak najboljeg i idealnog upravo za vas ponekad može izgledati kao nemoguća misija.

Brijačnice se vrlo često odabiru na osnovu osobnih preporuka. To je ujedno i najbolji način kako prepoznati kvalitetnog od nekvalitetnog brice. O kvalitetnom će se pričati i širiti preporuke, a što za nekvalitetnog nije slučaj.

Jedan od faktora odabira, ali ne mora nužno biti presudan, je posjedovanje svojevrsne licence. Što pak znači da taj brico posjeduje osnovno, ali i šire znanje o poslu kojeg radi. Kad na sve to dodamo i godine iskustva u radu s upravo bradonjama, naša potraga za brijačnicom bliži se kraju.

No, nije svaki licencirani bradonja i kvalitetan bradonja. Danas, ponajviše u našoj državi do licenci i diploma svih vrsta vrlo je lako doći usprkos nedostatku znanja, iskustva, ali i same volje i ljubavi prema poslu.

Naravno, postoje i brice koji ne posjeduju formalnu licencu, ali svoj posao rade s ljubavlju i voljom već dugi niz godina.

Sljedeća informacija koju možete prikupiti jest informacija o klijenteli koju ima taj barbershop. Ako ustanovite da se oko njega redovito pojavljuju bradati i brkati muškarci koji su zadovoljni radom njihovog brice to je samo još jedna pozitivna informacija o tom barbershopu.

Samo postojanje takve klijentele indicira činjenicu da ta brijačnica ima pozitivnu reputaciju za usluge koje pruža svojoj klijenteli, a to je manje više trimanje i generalno uređivanje brada. Naravno, informirate se kod te klijentele koliko su zadovoljni svojim bricom. Osim toga, uz toliko bradate klijentele i sami će brico iz dana u dan biti iskusniji i kvalitetniji.

Sljedeće što je relativno bitno kod odabira brijačnice je cijena. Nekakva prosječna cijena usluga kreće se od 50 do 300 kuna. S time da za 50 kuna možete dobiti eventualno trimanje i održavanje linija brade, dok za 300 kuna primjerice dobivate kompletno uređivanje brade, a ponekad i kose.

Iako je spomenuti rang cijene neka zlatna sredina, ona može biti veća, a ovisno o količini i samoj kvaliteti usluga. Visoka cijena usluga mora biti popraćena gornjim faktorima – klijentelom i dobrim preporukama.

Ako naletite na sumnjivo niske cijene usluga brijačnice onda slobodno izrazite određenu količinu sumnje jer damping cijena se najčešće radi kod onih koji vam ne mogu osigurati kvalitetu usluga. Slučaj je to u svim drugim područjima poslovanja.

Dakle, rezimirajmo, kod odabira kvalitetne brijačnice prvenstveno posvetimo pažnju sljedećim faktorima: osobna preporuka, posjedovanje licence, iskustvo u radu, identificiranje te razgovor s postojećom klijentelom i naposljetku cijena usluga.

Identificiranje stila i izgleda

Nakon što se pronašli svoju brijačnicu i bricu kreće proces takozvane identifikacije bradonje. Naime, prije samog posjeta i prvog sjedanja za brijači stolac potrebno je odraditi malo domaće zadaće, a to nije samo odluka od prije par mjeseci ili godina o puštanju brade.

Ono što trebate utvrditi jest karakteristike vaše brade – gustoća, oblik, kapacitet rasta. Uglavnom to je nešto što uključuje velike količine gledanja u ogledalo, konkretno gledanja u vlastitu bradu (stoga kad se bradonja gleda u ogledano nije da se samo divi svom remek djelu, on ga studira i proučava) te uspoređivanja i skupljanja informacija diljem interneta.

Proces studiranja brade možete početi i nekoliko tjedana prije odlaska brici, jednostavno tijekom jutarnjih rutina u kupaonici odvojite minutu i malo promišljajte o bradi. Isto i navečer prije spavanje.

Što želite i kakvom je želite. Utvrdite koliko vam je podatna i kako se ponaša kad prstima prolazite po njoj. Koliko je slobodna i otvorena vašim, ponekad i čudnim, maštarijama. Gospodo, još uvijek pričamo o bradi.

Čestim razmišljanjem, u glavi će vam se polako javljati slika onoga što želite učiniti sa svojom bradom, odnosno kakvom je želite oblikovati.

Adresar brijačnica, brijačica i brijača

Pronašli ste svog omiljenog barbera, barbericu? Omiljenu vam brijačnicu? Pomognite i drugima tako da nam javite informaciju o barbershopu, a kako bi ga uvrstili na kartu brijačnica, brijačica i brijača.

Naoružani tim znanjem, sjedate kod brice i razgovarate. Razgovarate o svemu što znate o njoj, što želite postići sa svojom bradom. Tu će vam, naravno, iskusan i kvalitetan brico ponuditi svoje mišljenje, svoje viđenje i zajednički ćete doći do idealnog rješenja za vas.

S obzirom na crte i oblik glave, a u sprezi s vašim željama, bitno je već kod prvog susreta s bricom imati zacrtanu viziju onoga što želite raditi sa svojom bradom. Bilo da se radi o popularnim hipsterskim bradama, o punim takozvanim lumberjack bradama, kozjim bradama ili samo o takozvanom epic brku, brico treba imati tu informaciju na samom početku. Ako je ne dobije, pitat će vas.

Ako vam je teško vizualizirati kako bi to moglo izgledati, internet je prepun ideja, prepuna bradonja, prepun inspiracije. Zaronite.

Bitne stvari kod komunikacije s bricom

Usprkos uvriježenom mišljenju među bradonjama, brico nema nadnaravne sposobnosti čitanja naših misli kako bi u dva tri pogleda u potpunosti posložio naš idealni stil brade i frizure, a s obzirom na stil odijevanja i same fizičke proporcije vaše pojave.

Stoga je bitna, kao i u svakoj zdravoj vezi ili braku, komunikacija. Osobama kojima u potpunosti predajete bradu, a koje ujedno drži i oštre predmete u rukama ili su osobe u koje imate 100% povjerenja ili su osobe s kojima će te prije svakog zahvata detaljnije porazgovarati.

Dakle ako želite da vam brico skrati bradu za tri centimetra, to mu tako i recite. Ako želite samo oblikovanje epic hipsterskog brka, to mu svakako recite prije nego uzme škare ili trimer u ruke i krene s njegovom vizijom oblikovanja.

Uglavnom, prvih nekoliko minuta, a prije same akcije vaš je brico poput dobre vile, pozorno će slušati sve vaše želje, što smije, a što ne smije dirati. Vi samo pripazite da te želje imaju vez s vašom bradom i brkovima (što je ponekad malo teže kad ste u iskusnim rukama barberice).

Naravno vaše želje također neka ne budu na tragu “Malo mi skratite” jer ovo malo se može interpretirati na razne načine, a isto kao i pojam – skratiti. Recite mu/njoj sve, koliko, gdje, kako, zašto, kada, s kim…no imajte na umu da se nakon tretmana vaša dobra vila odjednom pretvara u ne tako dobru blagajnik-vilu.

Uglavnom, brice, barberi i barberice, brijači i brijačice tu su za vas, a vi im pomognite da izgledate savršeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.