Može li biotin pomoći boljem i bržem rastu brade i brkova?

Ako ste prosječan muškarac, koji se drži svog muškog posla, životnog stila, onako skroz tipično muški onda vjerojatno do sada niste čuli za biotin. Naime, biotin koriste naše bolje polovice, a kako bi pospješile bolji rast kose i noktiju. No, nas ovdje n zanimaju nokti, a još manje kosa. Nas zanima brada. Točka.

Stoga, s razlogom se pitamo, ako pomaže rastu kose i noktiju, može li pomoći i rastu brade?

Ukrtako – da.

Što je biotin?

Biotin je esencijalni vitamin koji nastaje iz vitamin B kompleksa, koji je topiv u vodi. Među znanstvenom populacijom poznat je kao vitamin B7, a često ga zovu i koenzim R.

Biotin je iznimno bitan za ljudski organizam. Bitan je održavanje proizvodnje masnih kiselina, ugljikohidrata, za proizvodnju energije kao i održavanje zdrave kose, kože i noktiju.

Naše tijelo proizvodi sasvim dovoljne količine biotina za uspješno preživljavanje i održavanje zdravlja, no postoje dokazi, odnosno znanstveno je čak dokazano da dodatnim unošenjem biotina, kroz određene namirnice ili nadomjestke prehrani naše tijelo, odnosno organizam može samo profitirati. Upravo zbog toga se i koristi u dodacima prehrani za bolji rast kose, noktiju, kože, pa tako i brade.

Spomenimo ovdje neke prirodne namirnice koje su bogate biotinom:

  • jaja
  • badem i orasi
  • cjelovite žitarice
  • mliječni proizvodi
  • meso i perad

Veza biotina i brade

Jedan od benefita po naše tijelo koje nam daje biotin je to što će razne dlake i kosa po našem tijelu rasti brže i s vremenom će biti deblje, odnosno jače.

Naravno to se ne događa preko noći ili u nekim kratkim vremenskim razmacima, isto tako ako jednostavno nemate brade biotin je neće stvoriti nekom čarolijom. Naime, biotin će samo pripomoći našem tijelu da ono što proizvodi, a to, između ostalog su dlake, budu bolje, jače i rastu malo bržim tempom.

Možemo to jednostavno ilustrirati nekom lončanicom i dnevnoj sobi. Ako biljku stavimo u zemlju i samo je zalijevamo običnom vodom rasti će nekim svojim tempom. Ako u tu vodu dodajemo neke hranjive sastojke za tu biljku, ili primjerice, ako posjedujemo akvarij, samu akvarijsku vodu koja je bogata raznim elementima bitnima razvoju biljaka, ta će biljka rasti brže, bolje i kvalitetnije.

Studije koje su sprovedene na ljudima govore o tome da organizmi koji su imali male, pa čak i nedovoljne količine biotina doista su se mučili s rastom dlaka, bez obzira radilo se o kosi, bradi ili ljubavnom tepihu. Taj efekt je također dokazan i na životinjama. Kad pak se stanje biotina svelo u granice normalne, normalizirao se i rast dlaka.

Jedna pak studija koja se bavila pitanjem da li nadomjestak biotina (dodatak prehrani Viviscal) može pospješiti bolji rast kose, odnosno slabe i krhke dlačice pretvoriti u snažnu i postojanu kosu, dokazala je da je kod grupe koja je konzumirala biotin doista primijećen znatno veliki napredak u rastu kose. Druga je grupa bila podvrgnuta placebo efektu te ni jedna ni druga grupa nisu znale što uzimaju, placebo ili biotin. Studija je trajala 90 do 180 dana.

Rezime

U gore spomenutoj studiji osobe su dobivale nekih 40% preporučenih doza unosa što je iznosilo 120 mikrograma. Neki korisnici koji su pak uzimali znatno više od preporučenih doza, od 500 do 5000 mikrograma također su javljali lagana poboljšanja u rastu kose i dlaka.

Biotin kao takav nije jedini dodatak prehrani odnosno jedini vitamin koji će pospješiti rast brade. On je samo jedan od mnogih koji su potrebni da bi brada rasla zdravo te bila čvrsta i postojana.

Isto tako sami biotin kao dodatak prehrani prilično je skupi proizvod, stoga je moj savjet, kao netko sa snažnom, postojanom i čvrstom bradom da se okrenemo prirodnim namirnicama bogatima biotinom, odnosno vitaminom B. Spomenuli smo neke od njih gore.

Uglavnom svako jutro jedno jaje, vašoj bradi snagu daje.