Pivo bolje otklanja bol nego paracetamol, pokazalo istraživanje

glavobolja

Glava vam puca, u želudcu kaos, zidovi lagano plešu – kad je riječ o mamurluku, lijekovi protiv bolova često se čine kao idealno rješenje. No, prema novom istraživanju, rješenje bi moglo biti upravo u onome što je uzrok mamurluku – alkohol. I ne samo za rješavanje mamurluka, već općenito za ublažavanje boli.

U čak osamnaest provedenih studija, znanstvenici sa Sveučilišta u Greenwichu, otkrili su da dvije pinte piva (nešto manje od litre) mogu smanjiti intenzitet boli za jednu četvrtinu. Povišenjem količine alkohola u krvi na otprilike 0,08 posto, svojem tijelu povisujete prag boli, a time i toleranciju na intenzitet boli. Istraživači su objasnili kako zaključci upućuju na to da je alkohol djelotvoran analgetik koji klinički dokazano smanjuje intenzitet boli. To bi moglo objasniti i zlouporabu alkohola kod onih s dugotrajnim bolovima, unatoč dugoročno štetnim posljedicama za zdravlje.

Nije jasno, smanjuje li alkohol osjećaj boli jer djeluje na receptore u mozgu ili zato što smanjuje anksioznost i mijenja percepciju da bol i nije tako strašna. Doktor Trevor Thompson, koji je vodio istraživanje, tvrdi da se alkohol ima jači učinak nego opioidni lijekovi poput kodeina i paracetamola. “Ako težimo napraviti lijek bez štetnih pojava, alkohol bi potencijalno mogao biti bolje rješenje od postojećih lijekova” izjavio je za The Sun.

Međutim, znanstvenici se slažu da rezultati ovog istraživanja ne bi trebali biti opravdanje za pretjeran unos alkohola. Stoga, gospodo i dalje pijte oprezno, pogotovo ako vozite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.