NEOBIČNA PIĆA Kumis – mliječno pivo dobiveno fermentacijom konjskog mlijeka

Kad pomislite na konja, prvo što vam padne na pamet je transport, zatim jahanje, po mogućnosti i terapijsko jahanje, zatim vam padne na um mali slatki poni, pa vjerojatno nešto kauboja i indijanaca. No, oni što vam ili ne padne ili padne zadnje na pamet je mlijeko.

Da mlijeko. Konji, ponajviše ženski dio te populacije poznate kao kobile, su također sisavci te kao takvi proizvode mlijeko. Doduše proizvodnja mlijeka kod konja je manje više rezervirana za njihove mladunce, dakle njihova interna priča. No ne i u Mongoliji. U Mongoliji su odlučili pomusti kobile i složiti pivo.

Mlijeko konja je za razliku od kravljeg mlijeka znatno bogatije šećerom te ako ga samo pustimo da odradi svoje, pretvori šećer u alkohol, dobivamo lagano piće koje sadrži jedan do tri posto alkohola, što je svojevrsni konjski ekvivalent kombuche. To piće zove se kumis.

Destilacijom kumisa naravno možemo dobiti i nešto jače piće koje se zove arkhi i koje sadržava oko 12 posto alkohola. Baš nešto poput malo jačih stoutova.

Naravno ovdje govorimo o tradicionalnom kumisu koji se dobiva iz pravog konjskog mlijeka. Konjsko mlijeko je dosta rijetko mlijeko jer ga životinja proizvodi u jako malim količinama, pa je stoga na tržištima diljem svijeta moguće pronaći kumis dobiven  iz pojačanog kravljeg mlijeka. Naravno ta vrsta kumisa se proizvodi u masovnijim količinama i nema baš previše sličnosti sa tradicionalnim mongolskim kumisom.

Tradicionalni kumis možete pronaći u ruralnim područjima Mongolije i navodno je zbog samog pića vrijedno krenuti putem te države usred Azije. Kumis je tako kroz prošlost pomogao Atili, biću božjem, te Đingis-kanu da dođu do svojih harema od milijuna žena. No, čak i u Mongoliji su se vremena promijenila tako da je sasvim nerealno očekivati da će vam pripadnice nježnijeg spola skakati u harem samo zbog posjedovanja kumisa. Postoje danas haremi, ali oni se baziraju na materijalnim dobrima imaoca i mi ih ovdje na Gentlemanu nikako ne odobravamo.

No, nitko ne kaže da se kumis ne može proizvesti i van Mongolije. Sve što trebate je nešto konja s naglaskom na kobile te tradicionalni recept.