Našli ste se u Škotskoj? Želite popit viski? Evo kako se pravilno naručuje

Kad smo kod naručivanja viskija u baru bilo gdje u Škotskoj postoji određena procedura i protokol kod naručivanja viskija. Nalazite li se pak van Škotske, a ljubitelj ste i fan njihovog pića, tu tradiciju primjenjujete bilo gdje u svijetu.

Prvo i najbitnije nikad ne naručujete scotch (skoč). Kad ste u Međimurju ili ste međimurac ne naručujete Međimursku gibanicu, nego samo gibanicu, kad ste u Vrbniku ne naručujete Vrbničku žlahtinu, već samo žlahtinu.

Dakle, u Škotskoj naručujete ili whisky ili malt. Škotski viski je uvijek single malt whisky i radi se isključivo od ječmenog slada te se kod malt viskija, odnosno škotskih viskija se ne koriste nikakve druge žitarice, kao što je slučaj kod bourbona ili irskih viskija. To je tako je definirano i uklesano u najstariji škotski kamen.

Drugo i još bitnije od prvog, iako je ono najbitnije, viski ne pijete s ledom, odnosno ne naručujete vrlo često krivo interpretirani scotch on the rocks.

Pijenje viskija s ledom samo će otupiti jezik i previše razvodniti viski. On the rocks je ok i prihvatljivo kod blendanih viskija ili ako je vani nesnosna sparina, što u Škotskoj nikako nije slučaj jer ljeta u Škotskoj su mit koji je jednak onom mitu o čudovištu iz Loch Nessa.

Viski u škotskoj se pije uz svega par kapi hladne vode kako bi se mrvicu oslabio (alkohol spustio na nekih 37%) i kako bi se otvorili svi oni skriveni okusi i mirisi.

Naravno, uvijek ste dobrodošli pokazati tu lekciju i neupućenom konobaru koji vam želi staviti led u viski. Shvatio on to kao napad na njegov integritet, uvredu ili savjet njegova je stvar, vi ste gost i ovaj ste puta u dvostruko u pravu.