NOVA GENERACIJA MIKROSKOPA Prvi put snimljen video živih stanica u živom u organizmu

Znanstvenici su prilagodili optičku tehniku ​​kakva se koristi u astronomiji kako bi u nevjerojatnoj rezoluciji snimili biološke procese na staničnoj i pod-staničnoj razini.

“Prvi put možemo vidjeti sam život na svim razinama unutar cijelih živih organizama”, rekao je Tom Kirchhausen, profesor stanične biologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard i istraživač u Bostonskoj dječjoj bolnici.

Nova tehnologija mikroskopa, koja je zpravo prilagođena astronomska optika, pomaže znanstvenicima da snime biološke sustave u nevjerojatnim detaljima.

Istraživači s Medicinskog instituta Howard Hughes, Dječje bolnice u Bostonu i Harvard Medical School zajedno su radili na izradi mikroskopa nove generacije koji pokreće tehnologija “zvijezde vodiča”.

Novi mikroskop može se koristiti za istraživanje gotovo svakog biološkog procesa ili sustava u bilo kojem obliku živog organizma. Osim toga, novi mikroskop omogućava znanstvenicima 3D slike bioloških fenomena uživo.

Tehnologija je izvorno osmišljena kako bi pomogla velikim teleskopima promatrati udaljene galaksije, zvijezde i planetarne sustave. Zvijezda vodič odnosi se na umjetni izvor svjetlosti, laser, koji prilagodljivom optičkom sustavu pomaže ispraviti atmosfersko iskrivljenje.

Znanstvenici su u mnogo manjim mjerilima uspješno prilagodili tehnologiju za rad s mikroskopom rešetkastih svjetlosnih ploča. Hibridna tehnologija omogućava znanstvenicima da sondiraju dublje u tkivo i stanice skeniranjem slabijeg sloja difuzne svjetlosti u biološkim uzorcima.

Kao dio početnih testova, znanstvenici su koristili mikroskop kako bi istražili stanice ribe zebrice. Znasntvenici su po prvi put gledali kako imunološke stanice plivaju u uhu zebrice, usput skupljajući čestice šećera.

Do sada za takve slike visoke rezolucije trebali laseri velike snage – ali su njihovi snažni snopovi svjetla mogli oštetiti biološke uzorke. Nova tehnologija omogućava znanstvenicima proučavanje bioloških sustava in vitro.

Znanstvenici su također mogli pratiti kako stanice ljudskog raka raka putuju kroz krvotok modela zebrice.

Znanstvenici kažu kako je proučavanje stanica u prirodnim biološkim sustavima, u stvarnom tkivu stvarnih organizama, bitno za stvarno razumijevanje kako se stanice i stanični procesi funkcioniraju i evoluiraju.

“Sada više nitko ne može reći da ne vidimo stanice u njihovom rodnom okruženju, udobno smještene u organizmu u kojem su se razvile”, rekao je voditelj istraživanja Eric Betzig. “Često se kaže da vidjeti znači vjerovati, ali kada je riječ o biologiji stanica, mislim da je prikladnije pitanje: ‘Kako možemo vjerovati u ono što vidimo?'”

Betzig i njegovi kolege detaljno su opisali svoje tehnološko otkriće u novom članku objavljenom u časopisu Science.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.