I NISMO BAŠ NEKA GOSPODA Hrvati među najgorima po skrbi za djecu i kućanskim poslovima

peoplecreations / Freepik
Državni zavod za statistku objavio je zanimljivu digitalnu publikaciju o životu žena i muškarca u Europskoj uniji. Neki podaci nam baš i ne služe na čast.

Ako ste od onih koji misle da su žene i muškarci u Hrvatskoj potpuno ravnopravni i mislite da zavređujete medalju sa zlatnom lentom zbog toga jer tu i tamo “pomažate po kući”, onda će vas jako iznenaditi podatak da u Hrvatskoj samo 12% muškaraca starijih od 18 godina svakodnevno kuha i/li obavlja kućanske poslove. Najmanje od svih muškaraca u Europskoj uniji!

Iako je u svim državama članicama udio žena koje skrbe o djeci, obavljaju kućanske poslove i kuhaju mnogo veći nego udio muškaraca, nekako je tužno kad ispada da se više od nas trude čak i Bugari i Mađari.

No, satatistički je najveća razlika među ženama i muškarcima koji su 2016. godine svakog dana kuhali i/ili obavljali kućanske poslove zabilježena u Grčkoj (85 % žena i 16 % muškaraca) i Italiji (81 % i 20 %), a najmanja u Švedskoj (74% žena i 56% muškaraca) i Latviji (82 % i 57%).

Nismo ništa bolji niti kada je riječ o svakodnevnoj srkbi za djecu. To smo također na začelju s Poljacima, Česima, Slovacima, Rumunjima, Malteženima i Grcima.

Srećom, opet imamo dame da nam poprave prosjek pa su među državama članicama najveće razlike između žena i muškaraca zabilježene u Grčkoj (95 % žena i 53 % muškaraca) i na Malti (93 % i 56 %), dok su najmanje razlike zabilježene u Švedskoj (96 % žena i 90 % muškaraca) i Sloveniji (88 % i 82 %).

Ova digitalna publikacija sadržava kratke tekstove, interaktivne vizualizacijske alate, infografike, slike itd. Proizveo ju je Eurostat u suradnji s nacionalnim statističkim uredima država članica EU-a i zemljama EFTE.

U tri poglavlja – Život, odrastanje, starenje…, Učenje, rad, zarađivanje… i – uz velike razlike u životima žena i muškaraca u Europi, uočljive su i neke sličnosti života u raznim zemljama.

Unatoč našim razlikama, pa čak i nejednakosti između žena i muškaraca, i žene i muškarci u europskoj uniji podjednako su zadovoljni svojim životima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.