Džentlmen bi morao znati, zubna pasta nije samo za zube

Zar ste doista mislili da je zubna pasta dobra samo za čišćenje zuba i održavanje dentalne higijene? Gospodo, donosimo vam 20-ak sitnica u kućanstvu i oko njega u kojima će vam zubna pasta uvelike pomoći.

Mogli biste ispasti pravi gospodin jer ćete dami riješiti onaj problem s mrljom na tepihu.

Za odstranjivanje oštećenja s kožnih cipela

Samo malo zubne paste koju nanesete na mekanu krpicu utrljajte na mjestima gdje se nalaze oštećenja na kožnim cipelama. Zubna pasta će odraditi odličan posao u odstranjivanju tih oštećenja. Zubnu pastu nakon toga odstranite vlažnom krpom i cipele će izgledati kao nove.

Za čišćenje klavirskih tipki

Stariji i tradicionalni klaviri odnosno glasoviri imaju tipke od slonove kosti. Stoga logično je da tipke održavate pomoću zubne paste i četkice. No, isto tako ta će kombinacija raditi i na modernim instrumentima čije su tipke umjesto slonove kosti presvučene plastikom. Ne zaboravite na kraju tipke obrisati vlažnom krpom.

Čišćenje gumenih dijelova na tenisicama

Ako želite savršeno očistiti gumene dijelove na tenisicama sve što morate uzeti je malo zubne paste (ne one u gelu) i jednu staru četkicu za zube. Nakon trljanja očistite vlažnom krpom.

Shoes Cleaning GIF - Find & Share on GIPHY

 

Čišćenje glačala

Lagana abrazivna svojstva zubne paste idealna su za čišćenje dna vašeg glačala. Na hladno glačalo nanesite zubnu pastu, izribajte krpom te isperite. Izgledat će kao nova

Čišćenje dijamanata

Veliki, mali, nije bitno. Malo paste za zube, stara četkica za zube i dijamanti će sjajiti jače od vaših zubiju. Ostatke čišćenja ne zaboravite obrisati vlažnom krpom.

Čišćenje dječjih bočica

Bočice za mlijeko će s vremenom poprimiti onaj kiselkasti mliječno miris. Zubna pasta vrlo lako taj miris uklanja. Stavite malo paste u bočicu, istrljajte i temeljito isperite.

Baby Milk GIF - Find & Share on GIPHY

 

Sprječavanje zamagljenih naočala

Bez obzira radi li se o zaštitnim naočalama ili ronilačkim naočalama, kad se zamagle nisu baš praktične. Problem riješite tako da s unutarnje strane staklo namažete pastom za zube i zatim obrišete. Ostat će tanko sloj koji će sprječavati magljenje stakla.

Sprječavanje magljenja ogledala u kupaonici

Slično kao i kod naočala, kupaonsko ogledalo praktički je neupotrebljivo ako je zamagljeno. Sljedeći puta prije tuširanja namažite ogledalo lagano pastom za zube (ne gelom) te obrišite prije tuširanja. Kad izađete ispod tuša ogledalo neće biti zamagljeno.

Laštenje kromiranih dijelova u kuhinji i kupaonici

Razna komercijalna sredstva za čišćenje elemenata od kroma imaju vrlo fina abrazivna svojstva. Ako vam nisu pri ruci ili u kućanstvu, onda vam u tu svrhu može poslužiti i pasta za zube. Samo nanesite pastu na mekanu i suhu krpu te ulaštite površinu.

Čišćenje sudopera i umivaonika

Isto kao i svaka druga sredstva za čišćenje, zubna pasta će odraditi posao kako treba. A kad je već kraj umivaonik samo je malo nanesite na spužvu i očistite umivaonik ili sudoper. Isperite vodom. Osim što će očistiti pasta će eliminirati o većinu neugodnih mirisa.

Čišćenje pošaranih zidova

Ako imate klince u kući ili stanu onda vjerojatno imate i pošarane i iscrtane zidove. Iako su to njihove kreacije s vremena na vrijeme bi taj zid i očistili. Malo paste na četkicu i lagano trljajte pošarana mjesta. Na kraju isperite vlažnom krpom i vodom.

Skidanje mrlja od tinte i šminke s odjeće

Ako nosite košulje može se dogoditi ono famozno izlijevanje tinte u džepu. Umjesto bacanja košulje u smeće, pokušajte nanijeto malo zubne paste i snažno trljati. Ako se dio tinte skinuo, ponavljajte proces dok se ne skine sva tinta. Slično je i od ostataka ruža za usne na košulji.

Skidanje vodenih ostataka od čaša

Iako koristite podmetače za čaše na vašem stoli, neki gosti pa čak i vi ponekad ih jednostavno ne koristite te nerijetko ostaju zasušeni tragovi od pića po stolu. Nježno suhom krpom nanesite malo zubne paste na to mjesto i lagano trljajte. Obrišite nakon toga vlažnom krpom i osušite prije poliranja drveta.

Skidanje katrana s cipela (i stopala)

Obično ga ima po urbanim pješčanim plažama ili svježe asfaltiranim prometnicama, pojaviše kad su temperature vani malo veće. Najlakši način skidanja je da se mjesto namaže zubnom pastom i nakon toga ispere vodom.

Odstranjivanje prištića

Prije spavanja stavite malo zubne paste (ne smije biti za izbjeljivanje zubiju) na mjesto gdje je prištić i ostavite preko noći. Zubna pasta će dehidrirati prištić i apsorbirati sve masnoće. Imajte na umu da ovo rješenje može iritirati osjetljivu kožu.

Pranje ruku

Kako mogu isprati miris iz ustiju, tako vrlo lako mogu isprati i miris iz vaših ruku. Stoga nakon pranja sapunom uzmite malo zubne paste i operite ruke, a neugodna miris jednostavno će nestati.

Ublažava ubode kukaca

Stavite malo zubne paste na mjesto uboda insekta, te razmažite na površinu otprilike jednog novčića. Ova metoda ujedno i rashlađuje kožu.

Uklanjanje mrlja s tepiha

Jednostavno utrljajte zubnu pastu u tepih te isperite vodom. Ponavljajte proces dok se mrlja u potpunosti ne ukloni.

Poliranje svijetla na vozilu

Nakon što spužvom temeljito očistite i ispolirate svijetla na vašem vozilu ista će izgledati kao nova, ali i svijetliti.

Odstranjivanje ogrebotina s mobitela

Manje ogrebotine i oštećenja na prednjoj, ali i stražnjoj strani mobitela eliminirat ćete laganim poliranjem mekom krpicom na kojoj je zubna pasta.