GOSPODIN NIJE PARANOIČAN, NEGO ZNA Što raditi kada ga prate?

JMSchiele / Pixabay
Budimo realni, u današnje vrijeme nije nikakav problem dospijeti na nečiju listu osoba koje je vrijedno pratiti. Ne želimo niti ne mislimo pritom dizati nepotrebnu paniku, već vam samo jednostavno dati do znanja da doista živimo u vremenu kada je interesa i načina za praćenje više no ikada.

Bez obzira je li riječ o policiji ili agentima koji rade za suparničku korporaciju, možda ste postali sumnjivi jer ste radili ili radite u nekoj tvrtki čije poslovanje, eto, tek sada istražuju ili im je iz nekog razloga postala predmet interesa.

Možda vas prati privatni detektiv, netko vas iz nekog razloga tuži, možda bivša… Možda ste na Facebooku blatili “ugledne” političare i javne osobe, a možda ste samo naletjeli na psihički nestabilnu osobu i sad ste joj meta za tko za što. Cijeli vodič pronađite ovdje, a za vas smo izvadili ono najbitnije, ono što vas u takvoj situaciji može spasiti.

Embed from Getty Images

Kako izbjeći pratnju

Uglavnom izbjegavajte rutine, ne odlazite na posao uvijek u isto vrijeme niti uvijek istim putem. Budite što nepredvidljiviji, imajte rutinu odlaska na posao, ali mijenjajte vrijeme polaska i pravac kojim idete na posao. Time samo povećavate šanse za izbjegavanje nekoga tko vas možda u to vrijeme očekuje na tom putu.

Što se pak interneta i društvenih mreža tiče, ugasite sve geolokacijske servise koji u otkrivaju vašu lokaciju drugim korisnicima.

I držite prste u džepovima, ma koliko vas svrbjelo. Vidite da je domaćim ogranima gonjenja bitnije što ste na društvenim mrežama napisali o predsjednici ili premijeru, nego posvemašnja pljačka koji svjedočimo već gotovo 30-ak godina. A pravosuđu nema dražeg od osuditi neku bakicu ili djedicu jer nisu platili pretplatu HRT od onog koji je zamračio 200 milijuna…

Kako znati da vas netko prati

Prvi korak je da postanete svjesni svoje okoline, da primjećujete sitnice, promjene, događaje, svakodnevicu… i da vam je čitava ta slika manje-više jasna u glavi. To je nešto što ponavljate svaki dan. Kreirajte normalnu dnevnu situaciju i sliku vas u svemu tome.

Nakon toga pratite neke anomalije, promatrajte ljude, zgrade, situacije oko vas koje odskaču od onih prije ustanovljenih granica normalne. Pratite ih da biste se uvjerili da se zaista ponavljaju.

Jedna poznata CIA-ina metoda otkrivanja prati li vas netko je ona koju je primjenjivao bivši agent Jason Hanson, a vezana je uz viđenje iste osobe na tri različite lokacije. Naime, kad prvi put vidite tu osobu onda to može biti nezgodna situacija, i vjerojatno i jest. Drugi put to je već određena slučajnost, no kad se radi o trećem susretu onda se to već smatra neprijateljskom akcijom.

Mi smo, kao narod blagoslovljeni, jer kad treći put u kratko vijeme naletimo na istu osobu, posve je logično da je pokušavamo, ili čak  uspješno natjeramo, da plati piće.

Jedna od također pouzdanih metoda je da pratite vlastiti osjećaj. Ako imate osjećaj da vas netko prati poduzmite korake da to i otkrijete. Ne ignorirajte taj osjećaj.

Pogotovo ako vas je vaš psihijatar već izliječio od manije proganjanja.

Embed from Getty Images

Ako ste u autu

Posumnjate li da vas netko prati, pokušajte sljedeće metode:

U gradu

Napravite četiri skretanja udesno. Ako je vozilo još uvijek iza vas, vrlo vas vjerojatno prati.

Na autocesti

Izađite na prvom izlazu te odmah produžite na ulaz. Ponovi li to koje vozilo iz vas, prati vas.

Ako ste pješice

Promijenite dnevnu rutinu – nikad ne idite istim ulicama. Recimo, ako primijetite da oko 10:00, kada idete na kavu u omiljeni kafić, netko za koga sumnjate da vas prati, također ide na kavu u vaš kafić, sljedećeg jutra u 10:00 umjesto kave krenite na tržnicu ili samo promijenite kafić. Prati li vas osoba i dalje?

Stanite i okrenite se – Hanson predlaže da je najbolja metoda da jednostavno kad posumnjate da vas netko prati, stanete, pretvarate se da tražite mobitel ili novčanik, okrenete se natrag i krenete u smjeru te osobe te je gledate u oči. Većina će se amatera otkriti.

Promijenite smjer – kad hodate jednostavno promijenite smjer, za 180°. Idite prema osobi za koju mislite da vas prati, prođite pored nje, ako će se i ta osoba okrenuti za 180° – sumnjiva je.

Embed from Getty Images

Što činiti kad vas netko prati

I sada, kada ste otkrili da vas netko prati, prvo pratite i slušajte savjet svakog stručnjaka za samoobranu, a to je da pokušate izbjegavati bilo kakvu konfrontaciju s osobom koja vas prati.

Pravilo broj 1 – ne idite kući

Gdje god bili i gdje god krenuli, prvo pravilo je da ne idete kući. Idite bilo gdje. Što dalje od kuće. Osobi koja vas prati ne želite odati lokaciju gdje živite vi i vaša obitelj.

Pravilo broj 2 – ostanite među ljudima na dobro osvijetljenom mjestu

Sigurni ste među ljudima, među masom, na dobro osvijetljenom mjestu, sigurni ste gdje je puno ljudi. Ako primijetite onda vas netko prati u dućanu, nikako ne odlazite u dućana u vozilo jer bi vas ta osoba mogla napasti negdje na ne baš dobro osvijetljenom parkiralištu. Ili vas slijediti kući.

U autu

Sakupljajte informacije. Kad ste sigurni da vas određeno vozilo prati, zamijenite malo uloge, sakupljate sve informacije o tom vozilu, model, boju, registraciju, možda tko upravlja vozilom, sve specifičnosti, paralelno tijekom vožnje pratite gdje ima policijskih patrola, punktova.

Zovite policiju. Kad ste sigurni da vas netko prati javite policiji. Dajte im sve informacije koje ste sakupili. Dopustite da dalje oni preuzmu taj slučaj.

Vozite prometnim cestama i križanjima. Puno stop znakova, pojačani promet, skretanja, pješački prelazi, semafori, sve ono što bi inače izbjegavali tijekom gradske vožnje, sada neka igra u vašu korist. Odigrajte tako da vaša pratnja zaglavi negdje u prometu.

Budite spremni na agresivniju vožnju. Budite spremni na razne manevre izbjegavanja u prometu, vaš stil voženje neka bude agresivniji, ne štedite gume i budite spremni pronaći svaku šansu za bijeg u prometu.

U redu, prije brzglave jurnjave vjerojatno biste trebali odvojiti nekoliko vikenda za neku od škola sigurne vožnje gdje će vas prakično poučiti kako voziti većom brzinom uz podjednako povećanu sigurnost.

Pješice

Zovite policiju. Kad primijetite da vas netko prati zovite policiju i držite ih na vezi do njihovog dolaska na dogovorenu lokaciju. Primijetite li dežurnog policajca, krenite k njemu.

Koristite javni prijevoz. Pokušajte javnim prijevozom izbjegnuti pratnju. Nemotje platiti kartu u tramvaju i pričekajte kontrolora da iskoči iz nekog kutka. Iskoristite ga za vlastitu sigurnost. Jer da ste platili, kontrolora nigdje ne bi bilo.

Dajte mu do znanja da znate za njega. Jedna od taktika koje preporučuje Hanson je jednostavno, kad se nalazite na javnom mjestu, okrenite se toj osobi i otvoreno je pitajte: “Što trebate?”

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.