NEMA PRISLUŠKIVANJA! Njemačka zabranila prodaju dječjih pametnih satova

Freepik
Savezna mrežna agencija Njemačke, regulatorno telekomunikacijsko tijelo te zemlje, priopćila je da zabranjuje prodaju smart satova koje roditelji mogu koristiti za nadzor svoje djece, navevši da ti uređaji krše stroge njemačke zakone o privatnosti i prisluškivanju.

Agencija je priopćila da je već poduzela mjere protiv nekoliko tvrtki, koje prodaju satove preko interneta, ali ih nije imenovala.

Inzistiraju da rodjitelji koji su ih već kupili – unište satove. Guardian piše da su “ciljano tržište” tih uređaja u Njemačkoj djeca od 5 do 12 godina.

“Preko aplikacije roditelji mogu koristiti satove da bi tajno prisluškivali što se događa oko djeteta. Stoga ih se smatra zabranjenin odašiljačem. Naša istraga pokazala je da su roditelji koristili satove da prisluškuju učitelje u učionici”, rekao je ravnatelj agencije Jochen Homann.

Agencija navodi da zabranjeni satovi koriste SIM kartice i nude ograničene telefonske funkcije, koje se mogu kontrolirati preko aplikacije, baš kao i beby-monitori.

Programirajem da pozivaju određeni telefonski broj mogu se koristiti za prisluškivanje razgovora, što je u Njemačkoj strogo zabranjeno jer je prisluškivanje zbog komunističkog Stasija i nacističkog Gestapoa, koji su imali SVE i SVIMA, vrlo osjetljiva tema.

Agencija je još početkom godine zabranila prodaju nekih modela “lutaka koje govore” jer koriste softver koji prikuplja osobne podatke, a vrlo ga je lako “provaliti”. U slučaju pametnih satova savjetuju školama da strogo kažnjavaju njihovu upotrebu.

Još od Genial Denial

VALJDA JE BRŽI OD PAPAMOBILA Papa Franjo dobio novi Lamborghini

Papa Franjo je skroman čovjek kojem ne treba puno. Njegovo vođenje katoličke...
Pročitajte više o priči

Odgovori

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.