NAJVEĆI BRAT Hrpa bogate gospode želi cijelo vrijeme snimati cijeli planet

Niz velikih korporacija i bogatih poduzetnika pokrenuli su projekt kojem je cilj cijelo vrijeme (nad)gledati cijelu Zemlju s video kamerama iz svemira.

Tvrtka EarthNow, među čijim su investitorima Bill Gates, Airbus, SoftBank i osebujni tehno-tajkun Greg Wyler, objavila je planove za “postavljanje velikog broja naprednih satelita, koji će će cijelo vrijeme uživo pratiti gotovo bilo koju točku na Zemlji”.

Tvrtka, kaže, želi korisnicima pružiti mogućnost gledanja raznih događaja uživo koji se istovremeno događaju na planetu.

Web stranica EarthNow navodi da događaji koje će satelitski Veliki Brat držati na oku imaju dalekosežne posljedice, od “ilegalnog ribolova” i “do uragana ili tifusa koji se šire”, do “migracija velikih kitova” ili “sprečavanja nasilja”, naravno, nisu zaboravili ni vaš dom.

Drugim riječima: Oni žele izgraditi globalnu mrežu za nadzor koja će biti u privatnom vlasništvu!

Kamere će se montirati na satelite koji su izvorno razvijeni za Wylerovu satelitsku internetsku tvrtku OneWeb, a Airbus ih masovno proizvodi, navodi se u priopćenju.

“Ima i neke vrste klasične, tehno-utopijske vizije u svemu tome”, navodi u pripćenju predsjednik uprave EarthNow Russell Hannigan. “Vjerujemo da će sposobnost da vidimo i razumijemo živu i nefiltriranu Zemlju pomoći svima nama da bolje razumijemo i konačno počnemo brinuti za naš jedini dom”.

Ali stvarni ciljevi tvrtke su ipak malo više prizmeni. EarthNow se nada da će svoje proizvode za live-video i “inteligentnu viziju” najprije prodati “nizu vladinih i poslovnih korisnika”. Što znači da će oni će izdvojiti najviše, prvi će dobiti mogućnost gledanja Zemlje na ovaj način.

No, s druge strane, tvrtka kaže da želi da njezini video feedovi budu odmah dostupni s pametnog telefona ili tableta i da im je najmera omogućiti povezivanje video signalom uživo bilo koje dvije osobe na Zemlji.

Vidjet ćemo što će na kraju od svega toga biti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.