Stil uređenja interijera za gentlemane

uređenje interijera

Postoji predrasuda, ako ste muškarac, da se stil uređenja interijera svodi na nabavu udobne fotelje, stalka za televizor, grickalica i piva. Donekle se i slažemo, dječacima zarobljenima u tijelu muškarca neće biti bitno u kakvom interijeru borave, sve dok nogom ne zapinju za stvari. No, s druge strane, gotovo svi vole ideju da se pokažu u svjetlu pravog gentlemana, pa čak i dječaci. Tko ne bi htio imati stan uređen kao onaj Harveya Spectera!? 

Biti gentleman podrazumijeva i besprijekoran ukus. Dizajn interijera za gentlemana, uzima u obzir upravo taj, za svakog pojedinog gentlemana specifičan ukus i smisao za detalje. Ipak, radi se o direktnoj prezentaciji muškarčeve osobnosti i životnog stila.

Bio on poslovni čovjek i neženja koji je uvijek u pokretu ili obiteljski čovjek koji želi praktičan i funkcionalan dom, pun obiteljskog sklada, baš kao i kod kupnje onog posebnog komada odjeće, i kod dizajna interijera cilj je izraziti svoju osobnost, istaknuti taj, za svakog gentlemana poseban, X faktor.

Donosimo nekoliko primjera različitih stilova uređenja interijera koji će istaknuti “the” gentlemana u vama.

Industrijski stil

industrijski dizajn 

Obično ga se povezuje s trendom preuređenja starih neiskorištenih prostora, poput tvornica, u životne prostore. Na našim prostorima preuređenje tvornica nije čest slučaj, pogotovo u svrhu životnog prostora, no industrijski dizajn sve više zamjenjuje tradicionalni. Naglasak industrijskog stila je na ponovnom korištenju postojećih predmeta i namještaja u modernom i suvremenom okruženju.

Tradicionalni stil

tradicionalni dizajn

Kožna sofa, viski u kristalnoj čaši, cigara i Winston Churchill, asocijacije su koje nam automatski padaju na pamet kod tradicionalnog dizajna. Tradicionalno ne mora nužno biti dosadno i bezlično, mnogi ga čak smatraju i kičastim, već upravo suprotno. Čak i na našim prostorima mogu se naći vrlo profinjeni komadi namještaja u skladu s tradicionalnim stilom, a opet funkcionalni i udobni.

Minimalistički stil

minimalistički dizajn

Vrlo popularan tijekom 20. stoljeća, iznimno čist i oštar stil. Karakterističan je po čistim linijama, uredno i minimalistični uređenom prostoru kojim dominira bijela boja. 

Rustikalni stil

rustikalni dizajn

Za razliku od industrijskog dizajna koji je hladan i grub, rustikalni je karakterističan upravo po suprotnom. Najčešće se pri uređenju koristi drvo prirodne boje, što interijeru daje posebnu toplinu.

Eklektični stil

eklektični dizajn

Ideja ovog stila je kombiniranje elemenata više različitih stilova zajedno. Na prvu, zvuči pomalo kaotično, no komadi namještaja se biraju pomno, svaki element ima svoje posebno mjesto i iako su u suprotnosti, imaju čvrstu poveznicu jedni među drugima.