Čistite snijeg kao pravi muškarac

Podnaslov ovog bloga glasi – muškarac i to, ali prije svega gospodin. Stoga da bi bili gospodin, budite prvo muškarac.

Kao klinac živio sam na selu. Roditelji su imali poveće dvorište koje je kasnijih godina zbog poslovnih prilika pretvoreno u prilazne ceste, šetnice, stazice i zelene površine. Kad bi napadao snijeg, osim zimskih radosti bilo je i zimskih obveza, jedna od njih je bilo čišćenje snijega.

S obzirom na površinu okućnice, dvorišta i prilaznih cesata snijega je bilo puno. Tek nakon nekoliko godina stari je kupio samohodni čistač snijega, no do onda jedino samohodno što je bilo su noge i dobra lopata.

Danas sa obitelji živim u stambenoj četvrti u gradu, u zgradi, ali postoji jedan kolektivni dogovor stanara da se svatko uključi u čišćenje snijega.

Ove godine uzeo sam pauzu, nisam čistio snijeg, što zbog zdravstvenih problema, a što zbog činjenica da u zgradi ima mlađih i jačih muškaraca koji se polako moraju privikavati na lopatu.

No, svaka takva stanarska zajednica ima nekoliko umišljenih pojedinaca koji se na takve obveze oglušuju. Slijedeći odlomak je rant na njih.

Fina su to gospoda koja ne znaju baratati lopatom ili pak im je to ispod časti. Njihove nježne ručice nisu navikle na negativne temperature i čvrste drvene štilove. E, pa novost za njih je da, pravi gospodin uvijek uskoči u pripomoć i nije mu teško odraditi svoj zadatak, svoju obvezu odgovorno i pošteno.

Na kraju krajeva to nisu gospoda, to su lijeni trutovi, mamine i tatine maze koje ionako još nisu dosegle punu mentalnu zrelost i samostalnosr pije svega. Ovi savjeti nisu za njih, ovi savjeti su za muškarce koji se ne boje uzeti lopatu u ruke, izaći u debele minuse, dozvoliti brku da smrzne i napraviti dobro djelo za sve dame te starije sugrađane.

Oblačenje za čišćenje snijega

Ovisno o temperaturi i vremenu, odjeća koju stavljamo na sebe prije čišćenja snijega je različita. Ako je temperature niža od nekih -5 stupnjeva onda se obučemo malo jače – recimo dobre traper hlače, možda ispod hlača još jedan sloj dugih gaća ili nešto slično. Umjesto debele majice pametnije se obuči slojevito i prozračno, tri sloja tanje odjeće je bolje od jednog sloja debele odjeće. Jakna, može zimska, ali opet ne potpuno zatvorena jer na kraju krajeva odlazimo raditi i potrebno je da nam je odjeća prozračnija, odnosno da koža može disati.

Nema potrebe zabundati se kao mumija jer biti će nam vruće, teško ćemo disat i imat ćemo problema kad nam donesu topli čaj ili kuhano vino na radno mjesto.

Nagledao sam se ove godine čišćenja snijega u trenirkama, niskim patikama, ljetnim jaknicama, i slično. Osim što je hladno i neugodno takva odjeća vrlo brzo postaje mokra zbog snijega i zbog nečeg najnormalnijeg pri radu, a to je – znojenje tijela.

Ako je temperatura bliže nuli ili čak više, obucite se slabije. Jedne godine sam i sam izašao na čišćenje snijega. Obučen za sjeverni pol, a vani je bilo oko -2 stupnja. Nakon desetak minuta skinuo sam prvu jaknu. Nakon 20-ak minuta otkopčao sam drugu jaknu. Slijedilo je skidanje debele vunene kape. Srećom bio sam obučen slojevito.

Čišćenje snijega

Prva stvar je alat. Na našu nesreću dućani su danas prepuni zimskih lopata i raznih izmišljotina i izvedenica kao što su ergonomske lopate za čišćenje snijega koje vam štede kralježnicu. Manje više sva ta svita priručnog alata je izrađena od plastike i nerijetko koja doživi slijedeću sezonu.

Lopata za snijeg mora biti metalna, štil lopate drveni i ravni. Nikakve ergonomije ne dolaze u obzir. Plastična lopata će već nakon desetak minuta puknuti zbog hladnoće i na kraju krajeva zbog fizičkog napora, zbog leda.

Ukoliko već uzimate plastičnu lopatu gledajte da ima metalni završetak odnosno metalno pojačanje.

Lopata za snijeg mora biti široka. Točka.

Samo čišćenje također ima određeni slijed i način kako mu pristupiti.

Prvo napravimo jedan uvodni red po rubu staze koju čistimo i to s one strane iz koje puše vjetar. Znači ako puše sjeverni vjetar, stazu čistimo od sjevera prema jugu.

Trebam li obrazložiti zašto? Ok, zato jer snijeg onda bacamo na suprotnu stranu staze u smjeru u kojem puše vjetar. Nikad, ali nikad ne bacamo snijeg u vjetar. To je slično pišanju u vjetar.

Eto nije teško. Sve što je potrebno ja malo razmisliti prije nego se primimo lopate.

Čišćenje snijega neka bude odvojena i zasebna akcija, a ne nešto što radimo usput dok idemo prema vozilu. Vjerujte nema goreg kad vaši susjedi stanari vide da ste snijeg očistili samo do svog vozila. I još ako niste spremili lopatu za sobom, vjerojatno ćete biti predmet i tema barem jednog od nadolazećih kružoka.

Znam, danas se otopio i posljednji komadić snijega, ali pogledate li prognozu, možda već sutra dođu nove pahulje, ako i i ne bude, spremite ovaj članak za slijedeću zimu.

Bonus savjet

Ako ste već vani i čistite snijeg razmislite da ga stavljate na jednu hrpu. Klinci kad sa probude i kad izađu van bitu će presretni što imaju pripremljen materijal za snjegović.

Fotografija uz članak:

Manuscripts and Archives Division, The New York Public Library. (1935 – 1945).
Carrier Corp. – Igloo – Exterior – Snow Girls shovel snow 
Preuzeta sa https://digitalcollections.nypl.org/

1 Comment

  • Pa kakve to susjede imaš? Moj sinek od 6 godina spremo je uzel svoju lopatu za snijeg (nabavio mu je) i zajedno smo dva dana čistili pred kućom. Dijete mi je pravo gentleman :)

Comments are closed.