DOBA FRANKENSTEINA Uspješno izvedena prva transplantacija ljudske glave

Ima tako nekih vijesti koje nam baš i ne idu u glavu. Jedna od takvih je ova o prvom uspješnom presađivanju ljudske glave, koje je obavljeno u operacijskoj dvorani s gledalištem u Kini.

Kirurzima je trebalo 18 sati da dovrše ovaj sveti gral medicine, za kojeg mnogi tvrde da je sam “vrh suvremene kirurške izvrsnosti”.

Operacija je obavljena na lešu, ali je dokazala da je moguće uspješno ponovno povezati kralježnicu, živce i krvne žile.

Operaciju je proveo tim Medicinskog sveučilišta Harbin na čelu s dr. Xiaopingom Renom, koji je na ovom području nesumnjivo za čitavu glavu iznad svojih kolega, piše Telegraph.

dr. Frankenstein, pardon: dr. Sergio Canavero (Foto:YouTube)

Ugledni talijanski neurokirurg i profesor Sergio Canavero, direktor TANG-a (Turin Advanced Neuromodulation Group) iz Torina, ali i istraživač na spomenutom kineskom sveučilištu, koji je već dugo vremena glavna zvijezda najava “prve transplantacije ljudske glave”, sam je objavio uspjeh svojih kolega.

Dodao je da će se operacija na živom čovjeku dogoditi “momentalno”.

Prvo presađivanje na ljudski leš je obavljeno. Puna zamjena glave s donorom mrtvog mozga je sljedeća faza i to će biti posljednji korak u formalnom presađivanju glave zbog neposrednog zdravstvenog stanja, rekao je prof. Canavero na konferenciji za novinare u Beču.

Dr. Sergio Canavero je na na sastanku Američke akademije neuroloških i ortopedskih kirurga 2015. godine izazvao prilični šok najavom da će prvo presađivanje glave na živom čovjeku izvesti do kraja 2017. godine i to na Rusu Valeriju Spiridonovu.

No, 31-godišnji Spiridonov, koji boluje od bolesti propadanja mišića, već je objavio da više ne želi volontirati za tu operaciju, dodajući da je time “skinuo veliki kamen sa srca”.

Dr. Canavero je ove godine već izazvao dodatni šok rekavši kako namjerava transplantirati prethodno zamrznuti mozak u tijelo donora.

Mnogi stručnjaci su duboko skeptični – i otvoreno kritični – spram njegovih metoda, ali on i dalje tvrdi da se mozgovi mogu oživjeti, dajući novi život pokojniku.

Dr. Xiaoping Ren je prošle godine uspješno presadio glavu na tijelo majmuna, a izveo je 1000 transplantacija glave na laboratorijskim miševima.

Prateći ga tijekom 10-satne operacije, Wall Street Journal je svjedočio da miš nakon postupka pokreće novu glavu, samostalno diše, čak otvara oči i pije.

Eto, stvarno nam i dalje ne ide u glavu. Možda nam je mozak odumro.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.