Stres, nema tog džentlmena koji ga nije upoznao

Prije svega, nekima će ovo biti i šok, da ne kažem svojevrsna stresna situacija, ali stres je prirodan i izuzetno bitan biološki mehanizam koji je u nama od samog rođenja. Svi sisavci su rođeni s njim te je jedno bitno, egzistencijalno stanje koje je majka priroda dizajnirala da nam bude pomoć u kritičnim situacijama.

To je onaj isti mehanizam kojeg još možemo zvati “bori se ili bježi” mehanizam. U slučajevima kad se naš život nađe u nekoj opasnoj situaciji ili bilo kojoj specifičnoj situaciji, stres je mehanizam koje nam pomaže da iste i preživimo. Pomaže nam oko donošenja odluke da li se suprotstavljamo određenoj nastalnoj situaciji ili da jednostavno pobjegnemo.

Primjerice, ako se kojim pukim slučajem nađemo u blizini opasne životinje, recimo lava, stres je taj koji će nam reći – bježi koliko te noge nose. Nakon toga na red dolazi razum koji će prevagnuti hočemo li panično bježati ili ćemo polako te pomalo neprimjetno nogama dati vjetra.

Stres nije samo određeno stanje uma, odnosno on nije samo psihološke naravi. Stres se također manifestira kao fizička posljedica na način da u tim situacijama naše tijelo proizvodi određene hormone koji nas drže na oprezu i naposljetku, na životu. Ti hormoni i fizički i psihički utječu na nas.

Nakon ovako pomalo optimističnog uvoda u stres dolazimo do pojma zvanog – moderna vremena ili današnjica. Danas vrlo često, a kad se nađemo u nekoj stresnoj situaciji, nemamo mogućnosti bijega.

Banalan primjer toga je situacija u prometu u gužvi, zastoju. U ovoj stresnoj situaciji nemamo od čega ili koga pobjeći. Nemamo kamo pobjeći. Ne možemo proizvesti tu fizičku aktivnost tipa “sprint u suprotnom smjeru od smjera gladnog lava koji nas želi prizalogajiti”, a koju nam upravo nastala stresna situacija nalaže kao rješenje za izlazak iz iste.

U tim slučajevima stres se samo gomila u nama. I tu nastaje problem. Tijelo nastavlja proizvoditi hormone koje ne možemo iskoristiti baš za ništa. Na kraju svega – izgorimo.

Ukratko, možemo rezimirati slijedeće – stvari koje su nam prije spašavale život, u današnjici nas polako ubijaju.

Ono što je bitno za upamtiti, a o čemu ćemo pisati u slijedećim člancima, je da je stres odgovor na nešto što nam se događa, odnosno uvijek postoji neki razlog zbog kojeg smo u stresu. A to znači da postoje i simptomi:

RAZLOG -> STRES -> SIMPTOMI

Stoga ćemo u slijedećim člancima pronaći različite razloge stresa, odakle stres dolazi, kako utječe na nas te koji su to simptomi stresa, odnosno kako tijelo reagira na povećan stres, te naravno što možemo učiti po pitanju smanjenja istog.