LJUBAV JE (KAO) OVISNOST Psiholozi kažu da je preboljeti prekid isto kao skinuti se s droge

Oni koji neutješno pate zbog propale ljubavi možda za to imaju biološki razlog. Istraživanje mozga ukazuje da je prevladavanje ljubavne boli slično borbi s ovisnošću.

Studija je jedna od prvih koja je proučavala mozak osoba koje su nedavno doživjele ljubavni brodolom i imale su problema kako se pomiriti s tim.

Znanstvenici su utvrdili da muškarci i žene slomljenog srca, gledajući fotografije bivših partnera, aktiviraju regije u mozgu povezane s nagradom, ovisnošću, kontrolom osjećaja, osjećajem povezanosti, ali i fizičkim bolom i tugom.

Rezultati studije možda razjašnjavaju zašto je nekim ljudima teško preboljeti prekid i zašto se, u nekim slučajevima, ljudi ponašaju ekstremno, uhode partnere, ubiju ih, počine samoubistvo…

“Romantična ljubav je ovisnost”, kaže autorica studije Helen E. Fisher, biološka antropologinja sa Sveučilišta Rutgers koja proučava ljubav.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”To je snažna, divna ovisnost kada sve ide dobro, ali prestrašna ovisnost kada stvari krenu loše”, odaje.[/perfectpullquote]

Znanstvenici pretpostavljaju da odgovor mozga na ljubavno odbijanje ima evolucijsku osnovu.

Mozak i zaljubljenost

“Dijelovi mozga odgovorni za romantičnu ljubav nastali su prije puno milijuna godina kako bi se naši preci mogli fokusirati na početak procesa razmnožavanja sa samo jednom osobom u isto vrijeme”, kaže Fisher.

“Kad je vaša ljubav odbijena, izgubili ste najveću nagradu u životu, a to je partner za stvaranje potomstva”, otkriva dr. Fisher

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”Kad nas ostavi osoba koju još volimo, sustav mozga se aktivira na način da nam pokušava pomoći da vratimo voljenu osobu pa se na nju fokusiramo, čeznemo za njom i pokušavamo je opet pridobiti”, kaže.[/perfectpullquote]

Svi sudionici studije bili su u vezi prosječno dvije godine, a dva mjeseca su prošla od prekida. Intenzitet njihovih osećaja mjeren je na “Skali strastvene ljubavi”, upitinku kojim psiholozi određuju jačinu nečijih osjećaja.

Pokazalo se da je gledanje slike bivše ljubavi stimuliralo regiju mozga koja je uključena u motivaciju i nagradu. Prethodne studije su pokazale da je to regija aktivna kod ludo zaljubljenih ljudi.

Ima smisla, bli sretno ili nesretno zaljubljeni, još uvijek ste zaljubljeni. Studija pokazuje da se aktiviraju i druga dva područja u mozgu koja su povezana s intenzivnom ovisnošću o kokainu i nikotinu te je zabilježena pojačana aktivnost u regijama mozga odgovornima za fizički bol i tugu.

Vrijeme liječi sve

Znanstvenici su došli i do nekih dobrih vijesti u vezi s onima koji su odbačeni: čini se da vrijeme liječi bol. Što je više vremena prošlo od prekida, bilo je sve manje aktivnosti u regiji mozga povezanoj s povezanošću.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”Regije mozga uključene u regulaciju emocija, donošenje odluka i vrednovanje aktivirale su se kada su sudionici vidjeli osobu koja ih je odbila. Ovo ukazuje da su ostavljeni učili iz prošlih romantičnih iskustava, vrednujući gubitak i dobitak te pronalazili načine kako se nositi sa situacijom”, kaže Fisher.[/perfectpullquote]

Ono što je studija još utvrdila sugerira da razgovor o proživljenom iskustvu, umjesto tugovanja u tišini, pomaže i ima terapeutski učinak.

“Za mozak je zdravo pričati o tom iskustvu umjesto izgubiti se u očaju i povlačiti se u sebe. O situaciji treba razmišljati aktivnije i raditi na tome kako se s njom nositi”, savjetuje dr. Fisher.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.