DOBAR POLJUBAC LIJEČI SVE Ljudi koji se više ljube zdraviji su i sretniji

Komunikacija s nekim koga volimo podrazumijeva, naravno, i ljubljenje. I dugo se već smatra da je takvo fizičko izražavanje naklonosti i nježnosti jedna od tri naše osnovne potrebe.

Evo kako poljupci djeluju na našu psihu i mentalno stanje.

Tijekom istraživanja koje je vodio Kory Floyd sa Sveučilišta Arizona, psiholozi su se fokusirali na poljupce s romantičnom/seksualnom konotacijom, a rezultati… poželjet ćete se ljubiti još više.

Znanstvenici su istraživali kako ljubljenje djeluje na stres i opće mentalno stanje, a u studiji su sudjelovali parovi koji su u braku ili još izlaze, ali žive zajedno.

Tijekom šest tjedana pola parova koji su sudjelovali u istraživanju dobilo je “uputu” prema kojoj se trebaju ljubiti češće nego što to inače rade, piše YourTango.

“U početku možete jednostavno ciljano sjesti tijekom dana i ljubiti se. Nakon nekog vremena verojatno ćete primijetiti da vam je to postao ‘rutinski’ dio vaše interakcije. Očekujemo da će se to dogoditi u trenutku kada se budete ljubili češće i duže nego što to trenutno radite”, zaključuje Floyd.

Ostali parovi su se trebali nastaviti ponašati uobičajeno.

Zadovoljstvo, stres, kolesterol…

Iako je proučavano i mnogo drugih faktora, ključna promjena koja je uočena među sudionicima istraživanja ticala se njihovog zadovoljstva u vezi, stresa i razina kolesterola.

Konkreno, tijekom šest tjedana kod partnera koji su se češće ljubili zabilježena je niža razina stresa i viši stupanj zadovoljstva u vezi.

A ono što je također jako važno, opala im je i razina kolesterola u krvi. Niži kolesterol značajan je zato što je povišeni kolesterol faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.

Izgleda da bi na listu onih općih uputstava koja izdaju kardiolozi uz “budite fizički aktivni, hranite se zdravo” trebalo dodati i “ljubite se što više”.

Sljedeći put kad budete nervozni i pod stresom, nemojte se svađati s osobom koju volite. Ljubite se.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.