Volkswagenov levitirajući automobil?

Hoćemo li uskoro kruzati kroz grad u levitirajućem automobilu kao Luke Skywalker u svom Landspeederu? Na mreži se pojavio zanimljiv video u kojem je predstavljen Volkswagenov levitirajući automobil, proizveden u Kini, u mjestu koje neznamo izgovoriti.

U videu je prikazano kako Volkswagenov levitirajući dvosjed lebdi po ulicama Pekinga. Radi se o priči o automobilu kojeg pogone minerali pod zemljom, idejnom rješenju djevojke iz Kine koja se prijavila na natječaj inovativnih automobliskih koncepata, u organizaciji proizvođača automobila. Ideja je da potisnici u stražnjem djelu ovog futurističkog automobila pokreću vozilo prema naprijed.

Kako funkcionira

Ovaj Volkswagenov koncept, osim što lebdi iznad zemlje, ima ugrađene i senzore za sprečavanje sudara, pa tako automatski drži razmak između vozila i zaustavlja se ukoliko se taj razmak smanji. Tu je još i mogućnost korištenja autopilota pomoću GPS-a. Zamislite samo situaciju u kojoj sa svojom dugonogom odabranicom sjedate baš u Volkswagenov lebdeći automobil, i umjesto da izbjegavate rupe na cesti, pazite na semafore i kamikaze na cesti, vi, u maniri Jamesa Bonda, potpuno opušteno ćaskate dok se automobil sam od sebe ne parkira na odredištu.

Ipak, da bi ova futuristička ideja profunkcionirala u stvarnosti, bilo bi potrebno ugraditi elektromagnetske trake u cestu, kreirajući tako efekt lebdenja pomoću elektromagnetskog polja. Tako da, nažalost, ovakav Volkswagenov automobil još neko vrijeme nećemo vidjeti na cestama. Kao nagradu za dobru ideju, djevojčini roditelji su se iskušali u testnoj vožnji ipak tek samo kroz specijalne efekte u videu. No, nikad se nezna koliko brzo ćemo doći do ovoga. Do nedavno su i 3D printeri bili tek zgodna ideja iz Star Treka.

Ideja kao u priči

Nije ovo jedina ideja koju su organizatori natječaja primili. Prema Creativity Online primili su preko 119 000 ideja. Također, nije ovo ni jedini video kojeg su snimili na temelju ideja koje su primili. Tu su još i dva druga konceptualna automobila; ‘Music car’ koji mijenja boje ovisno o muzičkim preferancijama vozača, te ‘Smart Key’ automobil, no te video uratke nismo našli.

Ideje nisu loše zar ne?! Kad malo bolje razmislimo, zar ne počivaju sve inovacije na nekoj SF ideji. Što vi mislite o tome?