Zbog ovog doista smijete biti zabrinuti za budućnost vlastite djece

Nekako nam nije svejedno.

Prošlog smo tjedna gledali SpotMini psolikog robota iz Boston Dynamicsa kako otvara vrata. Iako smo pobornici tehnologije i modernog i svakako želimo da se kao vrsta razvijamo, nekako imamo osjećaj da se u skrivenim i javnosti nedostupnim pogonima ovog laboratorija razvijaju i znatno gore stvari od robota koji tek samostalno može otvoriti vrata.

Dakle, govorimo o potpuno nezavisnom robotu koji kad naiđe na prepreku samo dođe do rješenja.

Uglavnom u posljednjem videu koji je objavila tvrtka te uz vrlo šturo objašnjenje (a poznati su po tome da ne pričaju puno) muška jedinka na sve moguće načine pokušava ovu psoliku napravu spriječiti da ne otvori vrata i ne prođe u drugu prostoriju.

Koristi i štap za hokej, zatvara mu vrata te ga na kraju čak odvlači od vratiju.

U opisu videa pak stoji:

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ispitivanje mogućnosti SpotMini da se prilagodi poremećajima kada si otvara i prolazi kroz vrata. Osoba (koja nije prikazana) pomoću daljinskog kontrolera dovodi robota do vrata, usmjerava mu ruku na držač vrata, zatim daje naredbu “GO”. Naredba mu je dana na početku videozapisa, i na 42 sekundi. Robot se nakon toga kreće samostalno. Kamera na ruci robota pronalazi kvaku na vratima, kamere na tijelu određuju jesu li vrata otvorena ili zatvorena i pomažu pri kretanju kroz vrata. Kontroleri omogućuju pokretljivost, ravnotežu i prilagođavaju ponašanje. Mogućnost toleriranja i reagiranja na takve poremećaje poboljšava uspješnost rada robota. (Napomena: Ovo testiranje ne šteti robotu.)[/perfectpullquote]

Bitna je napomena na kraju.

Sva ta borba i upornost robota da izvrši svoj naum su nas nekako uplašili da polako moramo razmišljati o nekom novom planetu. Srećom tu je Elon Musk, pa je kolonizacija Marsa na vidiku.

I za kraj, slobodno konstatiramo da je samo pitanje vremena kada će sva ta umjetna inteligencija i nezavisnost shvatiti da mu je čovjek samo još jedna prepreka koju neće dugo tolerirati.