PRATITE NAS Facebook mijenja algoritme, evo kako da nas i dalje nesmetano pratite putem ove društvene mreže

Foto: Anthony Quintano
Društvo se polarizira, a Facebook reagira.

Društvena mreža Facebook nas svako malo iznenadi nekim novim algoritmom prema kojem se onda mijenja distribucija sadržaja korisnicima i fanovima određene stranice.

Kako svakog dana broj korisnika Facebooka raste, sama mreža nažalost postaje idealno mjesto za širenje govora mržnje, promociju neželjenih usluga, ali i mjesto preko kojeg mnogi mediji žele privući korisnike kako bi ostvarili što veći promet i naravno odradili obvezu prema oglašivačima.

Gospodo, ni mi nismo puno drugačiji, potrebna nam je posjeta kako bi prije svega uvidjeli da ima interesa. Tu su i mnogi troškovi koji rastu iz dana u dan, a koje da bi nastavili funkcionirati moramo podmirivati. Osim toga želimo maksimalno uložiti u portal, ljude, privući nove ljude, suradnike, pisce kako bi vam ponudili što kvalitetniji i relevantniji sadržaj.

Facebook kao jednu od najbitnijih mjera za praćenje relevantnosti neke stranice koristi aktivnosti korisnika na toj stranici, drugim riječima ako se sadržaj kojem mi podijelimo na Facebooku dijeli, lajka ili komentira onda postaje njegovom algoritmu relevantniji. Mi ćemo dato sve od sebe da takvog sadržaja bude što više, no treba nam u tome i malo vaše pomoći.

S obzirom na to da naša stranica ima nešto manje od 3500 fanova, a brojka je to koja je postignuta isključivo vašim angažmanom, dakle organskim načinom, odnosno nismo ulagali nikakav budget kako bi promovirali stranicu i tako dobili nove korisnike da nas lajkaju. Radije imamo manju brojku, ali znamo da su to pravi fanovi.

Također vidimo da je doseg objava pao, što pak znači da je novi algoritam odlučio mnoge od vas ne obavijestiti kada objavimo novi sadržaj, stoga vam donosimo dvije metode, odnosno podešavanje postavki kako da i dalje budete u toku s onime što objavljujemo na našim FB stranicama. To je taj dio vaše pomoći koji nam treba.

Dvije jednostavne metode

Jedna metoda je da u desnom uglu plave izborne trake, a na početnoj stranici vašeg profila kliknite na strelicu.

Na padajućem izborniku kliknite na trakicu Postavke novosti. Nakon toga vam se otvara opcija Odredite što ćete prvo vidjeti.

Tu možete filtrirati prikaz samo stranica i to klikom na strelicu gdje vam piše Svi. Poklikajte ikone onih stranica koje želite pratiti. Stranice koje ste odabrali bit će označene strelicom.

Ako vam ispod stranice piše Prikaži prvo, to znači da će vam se na vremenskoj crti prvo pojavljivati novosti s tih stranica.

Druga metoda koja također pomaže je da svratite do naše Facebook stranice i kliknete gumb Pratim. S padajućeg izbornika označite Prikaži prvo.

I to je to gospodo, na taj bi način opet trebali redovito primati novosti s našeg Facebook stranice. Naravno, ako vam jednog dana dosadimo, što se iskreno nadamo da nećemo, ovaj proces uvijek možete ponoviti i maknuti nas s liste stranice koje želite pratiti.

Hvala vam što nas pratite, čitate i time podržavate u radu.

Naslovna fotografija: Anthony Quintano.