JER INTERNET NIKOG NE ČEKA Firefox Quantum u kvatnom skoku preskočio konkurenciju

Brzina je glavni razlog zbog kojeg biste se mogli oprostiti s omiljenim preglednikom i zaljubiti se u novi Firefox Quantum.

The Next Web, inače prilično suzdržan i vrlo odmjeren kada je riječ o novitetima na IT-tržištu, ne krije oduševljenje novim internetskim preglednikom.

Firefox Quantum dostupan je od danas, 14. studenoga, i označava “kvantni skok” u odnosu, ne samo na prethodnu verziju Firefoxa – od koje je čak dvostruko brži – nego i na sve druge preglednike.

Iskreno, Firefox odavno nije imao ovakvog asa u rukavu i ako su birali vrijeme za objavu velikih vijesti – bolje nisu mogli izabrati, jer su svi ispucali sve svoje adute – i Chrome, i Edge i Opera, Vivaldi, Safari…

Ono na čemu počiva prednost Firefox Quantum preglednika je suluda brzina, zahvaljujući CSS engineu, napisanom u tvrtkinom novom programskom jeziku Ruth, koji paralelno radi u više procesorskih jezgri, a ne samo jednoj, kako je uobičajena praksa među internetskim preglednicima.

Druga velika prednost je neka vrsta strojnog učenja, koje je zaduženo za deljenje prioriteta među tabovima, odnosno u trenucima kad ih je otvoreno nekoliko odjednom.

Strojno učenje dodeljuje prioritet učitavanja po načinu upotrebe za svakog od korisnika, tako da manje korišteni tabovi ostaju “zamrznuti” u pozadini, a aktivni se drže u pripravnosti. Na taj se način RAM iskorištava barem 30 posto bolje nego u Chromeu.

Testovi opterećenja RAM memorije, koji se mogu naći na netu, govore da Chrome za isti broj otvorenih tabova koristi 1,62 GB RAM, a Firefox Quantum 0,78 GB RAM-a. To je zaista drastična razlika, i vjerujemo da ćete i vi biti oduševljeni kad isprobate Firefox Quantum.

Za drastičnu vizualnu promjenu, koju će primijetiti svi koji su barem jednom koristili neku verziju Firefoxa, zadužen jePhoton UI, ali će to svakako biti subjektivni dojam.

U svakom slučaju Photon UI je temeljen na minimalizmu i posebno će biti čist na uređajima čiji ekrani prikazuju sliku visoke rezolucije 1.440p, 2.160p i iznad toga.

Osim što u radu “troši” manje radne memorije i koristi više procesorskih jezgri, Firefox Quantum i u postavkama nudi zanimljive opcije, poput one da nikada ne pamti povijest vašeg surfanja.

Iako toga sigurno ima još pregršt, vjerojatno će svi koje to zanima sami uzeti novu igračku u ruke i probati je slomiti.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.