Je li vam šef sociopat ili frend za cuganje? Evo što to znači za vašu karijeru!

Posao i radno okruženje nisu samo izvor novaca. Na poslu provedete minimalno 8 sati, a ako u to uključite prijevoz do posla i s posla, pauzu i ponekad cugu nakon radnog vremena, ispadne da ste pola dana u poslovnom okruženju. Upravo je zato važno da se na poslu osjećate ugodno, a čak i ako imate puno posla, važan faktor su kolege i dakako, šef.

Raditi za nekoga tko je nepodnošljiv je užasna stvar. Onda vam i posao bude duplo teži i imate osjećaj da vam, uz sve što morate obaviti, nadzor nekoga tko je nemoguć stvara dodatni stres. Ali nisu svi šefovi isti, neki su izgubljeni, drugi su nasilni i glasni, a poneki su i toliko loši da vam nije jasno kako vi radite za njih, a ne obrnuto. Postoji i onaj nabrijani lik koji vam samo zadaje sve više posla pa prisvaja tuđe zasluge jer cilja još više.

Da, popis je jako dugačak. Bilo kako bilo, svaki tip šefa sa sobom nosi određene karakteristike, koje u konačnici utječu na vaš posao. U nastavku vam donosimo one najgore tipova, a otkrijte što vas čeka ako je vaš šef jedan od ovih tipova.

Best frendić

Neki šefovi se previše trude biti prijatelji, a premalo se trude biti lideri. Dobar odnos sa zaposlenima je divna stvar ali postoje granice. Best frendić će s vama željeti podijeliti sve o svađi sa ženom, kako se napio s prijateljima ili kako ga djeca izluđuju. I ne samo to! S vama će podijeliti informacije koje doista ne želite znati. Ako je stariji od vas, ponašat će se kao da ste vršnjaci i čak će vam ponuditi da za vikend izađete zajedno u neki klub. Toliko vam žele biti prijatelji da će potpuno zaboraviti da vam moraju biti šefovi. Naravno, sve dok nešto ne zeznete.

Suparnik

Šefić koji ne vodi svoje zaposlenike, ne zna kako ih motivirati i izvući ono najbolje iz njih. Ako ga nešto pitate, vidjet ćete kako broji zvijezde jer zapravo ne zna odgovor na vaše pitanje. U svakoj prilici će se natjecati s vama. Živi za to da vam pokaže da je bolji, uspješniji i pametniji od vas. Preuzet će zasluge za projekt na kojem ste radili mjesecima, svaki vaš rezultat prezentirati kao svoje postignuće i svakih 10 minuta će doći provjeriti kako napredujete. Naravno, kako bi bio u toku i na vrijeme preuzeo zasluge.

Derište

Odrasla osoba emocionalne zrelosti nerealiziranog trogodišnjaka. Lupanje vratima, izderavanje i optužbe su njegovo omiljeno oružje. Kada to ne upali, sa suzama u očima će vas uvjeravati da sve što radi, radi za vas. Nezahvalni ste i ne znate to cijeniti. Ako dođe do greške, vrištat će i sipati uvrede na vaš račun. Traži odobravanje, pohvalu i razumijevanje. Naravno, ništa od toga nije u stanju pružiti drugima. Ponašanje mu se mijenja iz trenutka u trenutak i nema nikakvu kontrolu nad svojim emocijama. Svi su drugi uvijek za sve krivi dok on, jadan, samo želi da svi budu sretni. Tako da mu povlađuju i govore kako je divan.

Casper

Za njega je ured samo usputna stanica između obavljanja osobnih zadataka, sastanaka za ručak (koji nikada nisu označeni u njegovom kalendaru) i birtije. Nikada se ne zadržava dovoljno dugo u redu kako bi uopće znao što rade njihovi zaposlenici. U većini slučajeva, nema pojma što radite i kako napredujete. Povratna informacija je za njih neko mitsko biće iz Narnije. Ako ga tražite da vam hitno potpiše neko odobrenje ili dokument, doista nemate sreće. Rijetko odgovara na mailove, a ako ga i dobijete na telefon, vjerojatno je lagano pijan u nekoj birtiji gdje „sklapa važne poslove“.

Seljačina

Ne raspoznaje granicu između prihvatljivog ponašanja i čiste vulgarnosti i nekulture. Klijentima će pričati masne viceve a kolegicama u uredu dobacivati sočne komentare. Na sastanak s važnim klijentom će doći u trenirci i pomalo mamuran. Laktom će ga bocnuti i započeti priču o tome kako je noć proveo na Viagri, u nekom hotelu sa ženom koje se ne sjeća. Konobaricu će zvati „mala“ a većinu žena će nazivati ženskim spolnim organom. Jao vama kada ćete ga morati upoznati s potencijalnim klijentima. Pogotovo ženskim.

Manipulator

Kada čita, čita isključivo literaturu naziva „Kako od drugih dobiti ono što želite“. Obožava psihološke trikove i svaki dan će neki od njih iskušati na vama. Ako pročita da je Steve Jobs netremice gledao u ljude kako bi ih prisilio da nešto kažu, očekujte da će hodati za vama i buljiti u vas. Ako uđete u raspravu, pokušat će vas uvjeriti da ste u krivu i kako biste se trebali ispričati. Svoj posao će prebacivati na vas govoreći vam kako je to izvrsna prilika da se dokažete. Manipulator vas ne cijeni i ne zanima ga koliko ste uspješni. Samo vas želi iskoristiti za svoje ciljeve.

Đavolji odvjetnik

Lideri njeguju kreativnost svojih zaposlenika i ulažu u njihov uspjeh. Shvaćaju da je najgore ne ulagati u zaposlene i biti loš šef. S druge strane, đavolji odvjetnik smatra da trebate biti zahvalni za samu činjenicu da ste dobili plaću, dosljedno odbacuje ideje koje nisu njegove, odupire se ulaganju u zaposlenike (čak i ako to znači da će biti učinkovitiji) i zahtijeva nemoguće, nejasne standarde. Naravno, sam nikada ne bi mogao dosegnuti svoje izmišljene kriterije. Nesposobni i frustrirani, samo čekaju priliku da vam kažu koliko su vaše ideje glupe i besmislene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.