Izbacite sljedeće rečenice iz vokabulara i garantirano postajete novi Elon Musk

Jeste li se ikad upitali zašto svima drugima uspijeva, a vama ne? Odnosno zašto ste uvijek na jednom mjestu, kao da se nikud ne razvijate. E pa, ako već i imate takvo mišljenje o sebi i situaciji u kojoj se nalazite, sami ste si krivi. I velika je šansa da su ove sljedeće rečenice dio vašeg dnevnog vokabulara.

Ako ih se ne riješite, sami sebe zakopavate tu gdje jeste. I da, drugi vam se smiju iza leđa što ne možete pronaći posao, što ovisite o mamama i tatama, što u vlastitom biznisu ne vidite budućnost. Zvuči grubo, nepravedno. Je l’ to način da se trgnete? Ako je, neka samo bude grubo.

“Ne mogu!”

Prestanite cviljeti kao mala beba i shvatite da možete. Sljedeći puta kad vam netko za neki vaš zacrtani cilj kaže da ne možete, znamo da nije gospodski, ali zalijepite mu šamar, barem onaj verbalni.

“Ne mogu vjerovati da se ovo dogodilo!”

E, pa dogodilo se. I dogodilo se upravo vama, a ne nekome drugome. I što ćemo sad?

“Pretpostavio sam da bude tako.”

Pretpostavljanja su nepotrebna. Pretpostavljanja su bedasta. Potvrdit će vam svatko tko se već uvjerio u to. A ja jesam. Zbog krivih pretpostavki, i kasnijeg samouvjeravanja da ste dobro pretpostavili, ste tu di jeste (vi koji jeste).

“Nisam dovoljno dobar.”

Ok, možda u ovom trenutku niste dovoljni dobri za, recimo, Predsjednika države (iako s obzirom na postojeće stanje vjerujem da jeste), ali na kraju krajeva svi od nekud trebamo krenuti. Dakle – laž.

“Nisam dovoljno pametan.”

Opet laž. Naravno ne bavite se stvarima za koje niste prirodno talentirani. Ako vam ne idu brojke, a odlično ste u pisanju, manite se matematike i primite pisanja. bit ćete više nego dovoljno pametni.

“Pitam se ima li nešto novo na Fejsu, mailu...”

Ima. Ali ništa što je bitno i što zahtijeva konstantno provjeravanje. Potrošnja vremena koja vas ne vodi nikuda.

“Nemam samopouzdanja.”

Samo izgovaranje toga čini to istinitim. Stoga promijenite u – Imam samopouzdanja.

“Platit će mi zbog ovoga!” ili “Ubit ću boga u njemu.”

Ok ljuti ste, netko vam je digao živac. Radite kao konj, a netko tko po cijele dane doma ljenčari rekao je da vi “ionako ništa ne radite”. Opet nije gospodski, ali pustite budale…oni koji su bitni znaju, svi ostali su nebitni. A ovaj će uvijek ostati tu gdje je (osim toga, ljubomora i zavist rade svoje). Spomenimo samo da vas takav stav može strpati iza rešetaka.

“Nikad nemam vremena.”

Englezi, konkretno Ameri imaju izraz za to – bullshit. Idemo dalje. Vremena imate. Ovdje se radi o vašoj sposobnosti organiziranja vremena. Osim toga, nemam vremena je izgovor kojeg danas puše jedino mala djeca.

“Ovo ću kasnije.”

Ne serite gospodo. Nećete to kasnije, samo odgađate jer vam se to u ovom trenutku to ne radi.

“Nisam dovoljno dobar za…”

Po toj bi mantri 95% politične (ne)snage moralo zauvijek nestati. Stoga, dovoljno ste dobri. I više.

“Mislim da je ljubav laž.”

Cinik, je l’? Ne dozvolite da vam se makne ono jedino u čemu su ljudi najbolji, a to je ljubav i voljeti. Idemo dalje.

“Ja sam gubitnik.”

Vi ste nekim čudom osoba koja uživa u samoranjavanju? Jer takav stav je samo nanošenje štete sebi.

“Nisam dovoljno dobar kao drugi.”

Prestanite se uspoređivati s drugima. Možda niste Elon Musk…u biti jeste.

“U pravu sam! Nisam u krivu.”

To što ste u pravu ili niste u krivu ne znači da ćete biti i sretni. Radije se hranite sa “sretan sam”.

“Tako sam usamljen i sam.”

Populacija naše vrste rapidno raste, a vi uspijevate biti usamljeni i sami?

“Beskoristan sam.”

Da li imate funkcionalan mozak, jetru, bubreg? Znate li preživjeti, disati? Da li ste upravo vi savršen prirodni sklop koji može razmišljati i učiniti što god poželi? Još uvijek se smatrate beskorisnim? Beskoristan je motor starog Wartburga koji ne pali.

2 komentara

 • Slažem se, jako dobar članak.

  Nadodao bi samo:

  “Za sve što mi se događa u životu odgovoran sam isključivo ja.”

  S tim mentalitetom upravljate životom i držite vlastitu budućnost u vlastitim rukama.

 • ^
  Naravno, ovo treba dodati u vokabular. Otkad sam poprimio takav mentalitet, postao sam uspješniji i zadovoljniji životom.

  Evo primjera:
  Šef je dao promaknuće nekom drugom a ne meni! – Zašto je netko drugi dobio promaknuće i što mogu napraviti da idući puta ja dobijem? Po čemu je on bolji od mene i kako ću postati bolja verzija sebe?

  Profesor je dao druga pitanja i pao sam ispit! – zašto se nisam bolje pripremio? Zašto je netko treći prošao a ja ne? Idući puta neći ići linijom manjeg otpora.

  Cura me ostavila zbog nekog drugog! – Koji je razlog? Zapustio sam se? Prestao sam trenirati? Ulijenio sam se? Uzimao sam ju zdravo za gotovo? Nisam joj davao dovoljno pažnje? Prestao sam ju sexualno zadovoljavati (ovo je odgovor u 90% slučajeva)

  Itd. Itd.

  Muško ste, prihvatite odgovornost. Znam da je ovo teži način, ali nemojte očekivati da ćete biti uspješni ako se ne trudite, zato što će se netko treći više truditi od vas i naravno biti uspješniji nego vi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.