NE BUDIMO BLESAVI Vremenske i klimatske promjene nisu jedno te isto, te ne ovise o istim faktorima

Klimatske promjene su dugotrajne promjene u razdoblju od desetak pa sve do milijun godina. Vremenske promjene su kratkotrajne promjene koje upoznajete sa svakom vremenskom prognozom.

Nažalost, Donaldu Trumpu su opet dozvolili da se koristi Twitterom, a to je učinio jučer te je poslao tweet koji nam samo govori s kakvim, da budemo pristojni, neznanjem i arogancijom kolege sa zapada imaju posla.

Iako nas se njegov posljednji tweet čak direktno tiče, bojimo se da dio tog, a ne samo njegovog, stava ne dođe u Hrvatsku (iako ga već ima). Imamo stoga potrebe i djelovati.

Teško da ovaj članak možemo prozvati bilo kakvim aktivizmom, ali bi svakako voljeli informirati sve one koji ne znaju ono osnovno o klimatskim promjenama.

Prije svega, gospodo, one su stvarne, one se događaju upravo sad i ako ne stanemo na loptu s nagomilavanjem ljudske gluposti bit će prekasno. Neki se stručnjaci kažu da je već prekasno. Prije svega klimatske promjene su neizbježne, a konstantnim zagađivanjem, msaovnim ispuštanjem stakleničkih plinova samo ubrzavamo njihov proces.

A što na sve to kaže prvi čovjek SAD-a, Donald Trump:

Uglavnom, poruka glasi:

“Na istoku (istočni dio SAD-a) bi moglo doći do najhladnijeg zabilježenog dočeka Nove godine. Možda možemo uzeti malo dobrog starog Globalnog zatopljenja čiju će zaštitu naša država, ali ne i ostale, platiti trilijardama dolara. Obucite se!”

Trump je, po običaju, pobrkao lončiće jer vremenske promjene, o kojima on govori, nisu isto što i klimatske promjene, a koje su priznati i stvaran globalni problem.

Da bismo si što bolje i što slikovitije približili razliku između vremenskih i klimatskih promjena poslužit ćemo se jednostavnim objašnjenjem jednog američkog meteorologa:

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”Marshall Shepard, profesor” link=”” color=”” class=”” size=””] Odjeća koju danas nosite na sebi nije odraz onoga što doista imate u ormaru, nego znači da ste se baš danas tako obukli, a kao rezultat trenutnog vremena. U stvarnosti, vaš ormar može sadržavati kapute, kupaće kostime, majice, čizme i rukavice. Drugim riječima, ono što je u vašem ormaru odraz je klime u kojoj živite. [/perfectpullquote]

Ono što sada doživljavamo je obična i uvijek prisutna zima. Bez obzira na globalno zatopljenje i činjenice da prosječna temperatura na Zemlji raste, uvijek će postojati zima, snježne mećave i oluje. Uvijek će, kod nas, postojati godišnja doba.

Kako nastaju vremenske promjene, poznatija kao godišnja doba?

Nagib Zemljine osi u odnosu na svoju orbitalnu ravninu igra veliku ulogu u formiranju vremena općenito. Zemlja je naime nagnuta pod kutem od 23,44°, a u odnosu na ravninu svoje orbite. Taj nagib uzrokuje to da su različite geografske širine, odnosno mjesta na Zemlji, izravno izložena direktnom Suncu, a sve dok Zemlja putuje svojom orbitom (oko Sunca).

Ove promjene direktnog uzlaganja sunčevim zrakama, rezultiraju takozvanim godišnjim dobima. Kada je zima na sjevernoj hemisferi, južna se hemisfera izravno suočava sa Suncem i stoga zabilježava veće temperature od sjeverne hemisfere.

Zima, odnosno sadašnja vremenska promjena, godišnje doba, ovisna je dakle o kutu nagiba zemlje na osnovu svoje osi kada putuje oko Sunca i direktnom izlaganju sunca na taj geografski položaj, a ne o globalnom zatopljenju.

Naravno, sve to ima smisla ako priznajete i poštujete heliocentrični sustav i činjenicu da Zemlja nije ravna ploča.

Za kraj samo inormacija da će 2017. godina biti najtoplija godina, a otkako se rade mjerenja.