40 vještina koje bi moderan muškarac trebao savladati

123RF

Muškarci bi trebali znati neke vještine. Doduše, priroda ovih vještina evoluirala je tijekom vremena. Više ne morate biti u mogućnosti posijati vlastiti urod, dovoljno je jednostavno održati nekoliko sobnih biljaka na životu. Niti morate znati koristiti luk i strijelu ili graditi vlastitu kuću – bitno je znati neke manje poslove i to je dovoljno.

Naravno, vjerojatno postoje vještine koje možda nedostaju ovom popisu. Ali za sada, evo sve što bi moderan muškarac trebao moći napraviti u današnjem svijetu koji se neprestano mijenja, prema Ape to Gentleman.

Stil i dotjerivanje

Kako kupiti odijelo – ne biste trebali samo ući u trgovinu, odabrati prvo odijelo s police i zatim izaći iz dućana. Trebali biste znati što pristaje vašem obliku tijela kao i s kojim dodacima to kombinirati.

Urediti se – nisu 1970-te kada su bile popularne rock i cipal frizure. Osim toga, svaki muškarac bi trebao znati urediti svoju bradu.

Vezati kravate – postoje stotine vodiča na internetu (što tekstualnih, što vizualnih) kako pravilno povezati kravatu tako da doista nema isprike neznanju. Običan ili Windsor čvor su neki od klasika, a pravi gentlemani sigurno će znati vezati i leptir mašnu.

Polirati cipele – kakva je svrha kupiti otmjene nove kožne cipele ako ih ne namjeravate održavati u najboljem izdanju? Nabavite potreban pribor i visokokvalitetno sredstvo za poliranje i naučite kako da cipele zasjaju kao da su tek kupljene.

123RF

Razgovarati s brijačem – sve je više muškaraca koji uđu u brijačnicu ne poznavajući osnovnu terminologiju, ne pokažu sliku željenog izgleda kose/brade zbog straha od osuđivanja, promrmljaju nešto u stilu „napravi ono što misliš da najbolje izgleda“ i onda se žale kako im je frizura katastrofa. Odvojite vrijeme za razgovor s brijačem, razjasnite točno što želite (pokažite sliku ili objasnite svojim riječima), a zatim poslušajte stručne prijedloge vašeg frizera odnosno brijača. Nemojte samo šutjeti, ali isto tako nemojte se stalno vraćati brijaču koji nije voljan čuti vaše prijedloge.

Obući se prikladno prigodi – nemojte biti likovi koji se ističu u masi iz pogrešnih razloga nego upravo obrnuto. Budite tipovi koji se ističu iz pravih razloga. To znači poznavanje prilike i razumijevanje razlike između formalnog, poslovnog i opuštenog. Ako ste ikad u nedoumici, dotjerajte se – uvijek se možete opustiti (primjerice otkopčati gornji gumb) i ukloniti predmete kao što su kravata ili sako, ali ne možete dodati komade koje nemate.

Pravilno oprati i ispeglati odjeću – pročitajte oznake na vašim odjevnim predmetima i saznajte što one zapravo znače. Nemojte samo baciti sve u perilicu i nadati se najboljem – vjerujte nam, vaši pleteni džemperi će vam biti zahvalni. Što se tiče peglanja, YouTube je vaš prijatelj.

Kućanstvo

Prišiti gumb – ovdje nema isprike da se ovo ne zna. Radi se samo o gumbu. Trebat će vam nekoliko minuta da smislite kako to napraviti (opet uz pomoć YouTubea), a to znači da možete ponovno obući sve one košulje koje ste izbjegavali zbog nedostatka gumba.

Promijeniti posteljinu – zaista ne želite znati koliko bakterija živi na vašem madracu i posteljini (slobodno izguglajte ako imate jak želudac). Imajući to na vidu, svoju posteljinu biste trebali mijenjati najmanje svaka dva tjedna. Možda vam se čini teškom, ali ovu vještinu je lako svladati. Osim toga, postoji li išta bolje od spavanja u svježoj posteljini?

Objesiti sliku – svaki dom, bilo da se radi o momačkom domu ili obiteljskom gnijezdu, trebao bi imati dobro odabrane slike na zidovima. Kako biste objesili slike, važno je napraviti pripremu za što će vam trebati čavao i čekić ili bušilica i nekoliko vijaka.

123RF

Bojati sobu – ne možete plaćati drugim ljudima stalno da obavljaju neke stvari. Ovo se može činiti kao težak zadatak, ali ovladati umijećem bojanja sobe ili lijepljenja tapeta i biti u stanju reći: „Ovo sam ja napravio“ svaki put kada uđete u sobu, e to je taj osjećaj!

Staviti police – prestanite gomilati stvari po podu jer je to vaš „kreativni nered“. Uzmite police i postavite ih kako biste se organizirali.

Sastaviti namještaj – Da, upute su uvijek ono što prvo bacimo. Da, gubimo sate jer ne znamo gdje ide koji vijak. Nemojte se praviti pametni da ste majstor u sastavljanju jer ste jednom sastavili nekakav stolić nego uzmite upute za korištenje te ih slijedite. Sastavljanje namještaja moderna je životna vještina koja dokazuje da ste sposobni metodično i precizno slijediti upute. Osjećaj postignuća koji ćete dobiti od mogućnosti korištenja spomenutog namještaja također čini trud isplativim.

Smiksati barem jedan koktel – hladni lager jedan je od jednostavnih životnih užitaka, ali ponekad vam treba nešto malo jače. Predlažemo da za početak naučite kako sastaviti Old Fashioned ili Negroni.

Održavati biljke na životu – ovo je važno, momci! Izađite van, kupite neke biljke, raspitajte se na mjestu gdje ste ih kupili kako ih čuvati i onda slijedite te upute. Držite ih dalje od radijatora, zalijevajte ih ako je tlo suho i dajte im sunčevu svjetlost.

Ljubav i veze

Slušati – imate dva uha i jedna usta. Nemojte to zaboraviti! Slušanje je jedna od najvažnijih vještina na popisu i ona koju biste trebali savladati prije bilo čega drugog. Usredotočite se na ono što druga osoba govori.

Masirati – jednostavna masaža vrata i ramena bit će dovoljna, ali trebali biste naučiti kako to ispravno napraviti. Poslušajte svoju partnericu kakve povratne informacije daje.

Skuhati obrok za bolju polovicu – ovo je drugačije od mogućnosti kuhanja prepoznatljivog obroka. Morate znati barem jednu stvar koju vaš partner istinski voli i trebate je znati skuhati do savršenstva. Svatko ima svoje loše dane i svi trebaju nešto lijepo da ih malo razveseli.

123RF

Kupiti cvijeće – to nije samo kao partner, nego može biti kao prijatelj, brat, sin ili unuk. Ali, morate znati to napraviti kako treba. Cvijeće iz dućana simbol je brzopletosti i trebali biste to izbjegavati. Provjerite što osoba kojoj poklanjate cvijeće voli i koje su njene preferencije, ali ako ste u nedoumici, pitajte dobrog cvjećara za preporuke o tome što je u sezoni.

Pozvati nekoga na spoj – momci, ovo je jako važno! Pravila su uvijek bila ista. Ne radi se o stvarima koju navode neki pickup majstori – to je procjena situacije, čitanje govora tijela te biti pristojan i šarmantan. Aplikacije za dating uklanjaju socijalnu anksioznost, ali za ljudskiji pristup pokušajte pozvati nekoga na spoj osobno.

Svađati se i ispričavati se – ako ste u dugoj vezi i nikada se niste posvađali, jedno od vas dvoje vjerojatno kuha. Čak i u tropskom raju potrebna je oluja da raščisti zrak. Svađe mogu biti dobre, sve dok ih ne koristite kao priliku da postanete previše osobni sa svojim komentarima, možete se nakon toga ispričati, nastaviti dalje bez ljutnje i, što je najvažnije, učiti iz toga. One su nezaobilazan dio života, vještina je u njima pravilno se snaći.

Zapamtiti ključne datume – nabavite fizički dnevnik ili upotrijebite kalendar svog telefona i kada čujete da vaš partner izgovara ključni datum, odmah ga zabilježite. Jednostavno, zar ne? Osim toga, uštedjet ćete mnogo neugodnosti i svađa u budućnosti.

123RF

Čitati govor tijela – vrlo važno. Naučite kada je vaš partner ljut i kada im dati prostora. Pročitajte njihovo lice i stav. Ova sposobnost čitanja situacije također se izuzetno dobro prenosi na sve sfere života, uključujući i posao.

Kupiti poklone – zabilježite ih u svoje telefonske bilješke i kada dođe vrijeme, oduševite bolju polovicu. Uvijek postoje savjeti, samo ih morate pažljivo čuti i pričekati pravo vrijeme. Također, nemojte uzimati ono što pretpostavljaju da bi mogli dobiti od vas ako vam cijelo vrijeme daju mrvice kruha.

Život muškarca

Rukovati se – čvrst stisak, kontakt očima, zadržite sekundu ili dvije, nikako više.

Voziti – ispravno i sigurno se parkirati, izbjegavati bijes na cesti i ne ostavljati putnike da se grčevito drže straga.

Osnove automehanike – trebali biste znati kamo ide sva tekućina i kada je treba dolijevati. Trebali biste znati kako zamijeniti gumu i trebali biste znati što se nalazi ispod poklopca motora. Za sve ostalo prepustite se profesionalcima.

Boriti se – ako dođe do točke u kojoj se morate zauzeti za sebe, morate se znati boriti. Najbolji ljudi su oni koji se mogu smiriti i zaštiti druge ako je potrebno.

Reanimacija (CPR), prva pomoć i Heimlichov zahvat – presudno! Nikada ne znate kada će vam zatrebati, stoga naučite. Mogli biste spasiti nečiji život.

123RF

Zapaliti i ugasiti vatru – svakog ljeta nađe se jedna „muškarčina“ koja kao zna zapaliti vatru i onda ne uspijeva. Naučite kako zapaliti vatru, ali i kako je sigurno ugasiti.

Pregovarati – bilo da se radi o poslu, osiguravanju bolje ponude ili ublažavanju situacija kod kuće, sposobnost pregovaranja ključna je vještina koja je potrebna u gotovo svakom aspektu života. Postoji mnogo knjiga posvećenih upravo ovoj temi pa zavrnite rukave i krenite istraživati.

Ispravno napraviti čučanj, deadlift i bench – dobra forma u teretani ključna je za dobre rezultate. Naučite pravilno koristiti opremu, stopala držite ravnima, angažirajte svoj core i ciljajte na savršenu forme prije nego se počnete hvaliti količinom težine koju možete podići.

Održati govor – doći će trenutak u kojem je to neizbježno, bilo da je riječ o vjenčanju, sprovodu, godišnjici ili vlastitom rođendanu. Dobro se pripremite, budite iskreni i oduševite ostale.

Tražiti povišicu – znate i sami radite li vrijedno ili ne te iskorištava li vas vaš šef. Pripremite se, stanite na zemlju, postavite pitanje i pokupite nagradu.

Podržati žene – slušajte i slušajte što žene imaju za reći, nemoj im govoriti kako da nešto naprave (mansplaining), nemojte im biti pokroviteljski orijentirani i nemojte ih tretirati drugačije od muškaraca. Imajte malo empatije u ovim izazovnim vremenima.

Muškarac otac

Promijeniti pelenu – ovo ne možete zaobići. Morate to učiniti zbog zdravlja vašeg djeteta i vaše veze. Nakon otprilike prvih 10 preboljet ćete kakvo god vas iznenađenje čeka u peleni. Vjerujte nam.

Uspavati bebu – ovdje trebate strategiju. Bit će potrebno nekoliko pokušaja i pogrešaka, ali ako to značiti dobiti dodatnih 15 minuta u danu, isplatit će se.

123RF

Roštiljati – što se tiče natjecanja s drugim očevima, ne može biti žešće od roštilja. Znate dobro da će, ako ste vi domaćin, drugi tata došetati i pokušati vas opteretiti oko kvalitete vatre i tehnike pečenja. Nabavite alate, savladajte sve što je potrebno oko dobrog roštilja i fino usavršite cijelu stvar.

Plesati – djeca vole ples i vidjeti odrasle kako plešu. Koliko god mrzili ples, naučite neke osnovne pokrete. Možda se nađete na nekoj prigodi s boljom polovicom pa ju iznenadite plesom na podiju.

Snimiti obiteljsku fotografiju – mnogi će reći bitna je rasvjeta, ali zapravo je ovdje ključna organizacija. Postavljanje mjerača vremena, trčanje unazad, držanje najmlađih pod kontrolom. Rezultati će biti vrijedni toga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.