Kako savršeno oblikovati bradu bez podrezivanja (trimanja) i šišanja

Određeni, ali opravdani, strah svakog bradonje koji je svoj životni, pa i modni stil obogatio bradom te je igrač na duge staze, najčešće dolazi do izražaja trenutak prije odluke ili potrebe za uređivanjem brade pomoću škara ili trimera.

Bez obzira radimo li to sami kod kuće, u kupaonici ili odlazimo svom brici, uvijek postoji onaj trenutak, ona sekunda kada mjesec, pa i godine truda uloženog u bradu mogu nepovratno nestati.

Da, narasti će nova, ali zašto godine truda upropastiti u jednom djeliću sekunde, jednom rezu trimera ili škara?

Nakon određenog vremena puštanja brade, odlučio sam se na punu bradu, odnosno bez dodatnog oblikovanja škarama ili trimerom već ću jednostavno pratiti njezin prirodan rast i pustiti je dokle ide.

Naravno da bih izbjegao izgled beskućnika ili zapuštenjaka moj proces groominga se treba ponavljati dnevno te trebam prakticirati određenu rutinu iz dana u dan. Pritom mi ta rutina uzima svega par minuta vremena ujutro kad obavljam umivanje, pranje zubi i slično.

Kako oblikovati bradu?

Svaka brada je drugačija, svaka brada je jedinstvena. Pa i ona brada koju ste obrijali te pustili drugu nije više ta brada, možda će rasti brže, sporije, malo drugačije, uglavnom teško je unaprijed znati kakvu bradu ćemo dobiti, osim ako je redovito oblikujemo škarama ili trimerima već od samog početka.

Bradu je najbolje pustiti da nesmetano raste. Pustiti je prvih godinu da raste te na nju primjenjivati samo osnovno održavanje – pranje, češljanje i korištenje ulja za bradu. Brada će se prirodno prilagoditi vašem licu, rasti će onako kako vam najbolje i najprirodnije odgovara. Sve ostalo su, kako bi rekao jedna kolega bradonja, “hipsterske brige”.

 

Pranje brade

Pranje brade je nešto što ulazi u osnovno održavanje higijene. Kako perete kosu, tako perete i bradu. Nije potrebno dnevno pranje, ali nekoliko puta tjedno i to posebnim sapunima i šamponima za bradu. Nježniji su od onih za kosu te dodatno ne isušuju bradu.

Pranjem se osim čišćenja, brada djelomično i hidratizira te se priprema za kasnije lakše raščešljavanje.

Poželjno je izbjegavati jako vruću vodu jer bi mogla oštetiti nježne dlake brade.

Sušenje brade

Bradu treba sušiti, a najbolji način za to je nježno trljanje ručnikom. Brisanje brade neka bude nježno i ravnomjerno kako bi se izbjeglo zapetljavanje dlaka, a osim toga, sama brada je najosjetljivija kad je mokra, te bi je grubim pomacima samo oštetili.

Ako ste u žurbi i koristite fen na topli zrak, onda pripazite da zrak bude najviše topli, ali ne vruć, jer bi moglo doći do oštećenja dlaka.

Primjena ulja za bradu

Nakon svakog pranja, kada je brada recimo 90% suha, primjenjujemo ulje za bradu. Dodatna je to hidratacija i hranjenje kako brade tako i kože ispod. Brada će biti zdravija, gušća i podatnija za daljnje oblikovanje.

 

Češljanje

Nakon što smo nanijeli ulje za bradu vrijeme je za češljanje. Češljanjem ne samo da raspetljavamo eventualne zapetljane ostatke već i pomažemo ravnomjernom nanošenju ulja za bradu. Prvo češljanje neka bude prema gore i prema van, dakle počinjemo kod vrata prema gore (svojevrsnom suprotnom smjeru). To će razdvojiti dlake brade i dodati ukupni volumen.

Nakon toga je normalno češljamo prema dolje te oblikujemo prema njezinim prirodnim linijama.

Bradu možete začešljavati kako želite, recimo dolje kod vrata možete je početi češljati prema unutra kako bi dobili duži i uži oblik.

Prestanite jesti brkove

Kako rastu brkovi i brada oko ustiju vrlo često će nam ista ulaziti u usta, a ponajviše prilikom jela. To znači da je vrijeme za vosak za brkove. On je nešto gušće konzistencije te njime oblikujemo brkove da svojim rastom ne ulaze u usta odnosno da ne rastu prema usnicama već uzduž, odnosno prema van.

Balzam za bradu

Kako brada postaje veće i dulja tako ćemo teže istu oblikovati samo uljima za bradu. Tu na scenu dolazi balzam za bradu. Njegova funkcija je ista onoj funkciji ulja samo je gušće konzistencije i lakše se njime oblikuje sama brada. Znači uz hidrataciju dobiti ćemo i svojevrsni prirodni “držač” oblika brade koji bi trebao izdržati kroz cijeli dan.

Oblikovanje brade

To je na vama. Možete se posavjetovati s bricom, sa stilistima, s partnerom, ali oblik vaše brade isključivo ovisi o vama. Primjenom ovih dnevnih rutina i puštanjem brade da raste u svom prirodnom obliku doista vam neće biti potrebno ni trimanje, ali ni šišanje odnosno kraćenje brade ili samo vrhova brade.

Brade će biti zdrava, bit će gusta i bit će ponosni dio vašeg stila.