Stiže nam muška kontracepcijska pilula? Kako i kada se uzima

Canva

Trenutno ne postoji muška verzija pilule, a prezervativi i vazektomija jedine su opcije kontracepcije. Novo provedeno istraživanje koje je podržala američka vlada pokazalo je da bi do nove metode kontracepcije vrlo ubrzo trebalo doći. Istraživači sada hvale novu mušku pilulu koja se uzima 30 minuta prije seksa i pruža 100-postotnu zaštitu i učinkovitost u zaustavljanju trudnoće na najmanje dva sata, prenosi Daily Mail.

Kako djeluje pilula?

Lijek zaustavlja mušku spermu koja pliva prema jajnim stanicama ili sazrijeva do faze u kojoj je sposobna oploditi jajnu stanicu. Iako je za sada dokazano da sprječava trudnoću samo kod miševa, postoje dobri dokazi koji sugeriraju da će kontracepcijsko sredstvo djelovati kod ljudi.

Adenilil ciklaza (sAC) je enzim koji spermijima daje sposobnost da plivaju kroz ženski reproduktivni trakt i oplode jajnu stanicu. Prirodno nedostaje kod vrlo malog broja muškaraca, zbog čega su neplodni. Ova studija, stoga, sugerira da bi muškarci koji bi dobili lijek za blokiranje enzima također bili privremeno neplodni.

Znanstvenici se nadaju da bi lijek kod muškaraca mogao trajati čak do 16 sati, odnosno prestao bi djelovati sljedeći dan. Kod miševa istraživači nisu otkrili nikakve negativne utjecaje na zdravlje nakon što su im lijekovi kontinuirano davani šest tjedana te je njihovo ponašanje pri parenju bilo uobičajeno. Prema studiji, utvrđeno je da je kontracepcijska učinkovitost 100 posto u prva dva sata i 91 posto u prva tri sata. Do 24. sata se vratio na normalnu razinu.

Potrebna su daljnja istraživanja, no ako razvoj lijeka i klinička ispitivanja budu uspješni, dr. Levin, autor studije, nada se da će jednog dana ući u ljekarnu i čuti kako muškarac traži mušku pilulu. Suautori i profesori farmakologije dr. Jochen Buck i dr. Lonny Levin, prezentiraju muški kontracepcijski lijek kao ‘mjenjača igre’. Studiju je financirao Nacionalni institut za zdravlje (NIH), američka agencija za medicinska istraživanja.