Naravno da su seksualni narcisi nevjerni partneri

Pretjerani fokus na sebe te općenito "uzimanje sebi za pravo" povezani su s narcisoidnošću, što znači da takva osoba u vezi misli isključivo na ostvarivanje svojih želja i zadovoljenje isključivo vlastitih potreba.

Onog časa kada pronađu novog uzbudljivog partnera, bez razmišljanja će se posvetiti svom predmetu želja. Ako ste bili u vezi s narcisoidnom osobom vjerojatno su vam poznate karakteristike ponašanja takvih osoba. To su oni koji su dugo pred zrcalom, stalno traže usluge, jako su potrebiti i čini se da baš ne mare za potrebe i osjećaje onog drugog ili vas.

Kad smo kod seksualnosti, narcisi očekuju da vi zadovoljavate dok strpljivo čekate da se i vas zadovolji. Moguće je i vjerojatno da će narcisoidni partner varati što vas čini nervoznim i uplašenim te nerijetko tražite dokaze za prevaru, analizirate vremenske sljedove i njegove/njene odgovore.

Pitate se događa li se što s novom osobom na njegovom poslu ili susjedom u zgradi ili je to netko s roditeljskog sastanka. Narcisi moraju uvijek dobro izgledati te biti obasipani pažnjom pa je logično da bi se rado upustili u svakakve avanture.

U novoj studiji psiholozi James McNulty sa Sveučilišta Florida State i Laura Widman s Medicinske škole Duke ispitivali su odnos među seksualnim narcisima i nevjerom u ranoj fazi braka.

Koristeći uzorak od 123 svježe oženjenih parova, tražili su da ispune upitnike koji mjere narcisoidnost i odnos narcisoidnosti i braka, nevjeru te seksualno zadovoljstvo. Jedna grupa parova je tijekom 4 godine popunjavala upitnik o općenitoj narcisoidnosti dok je druga grupa tijekom 1 godine popunjavala upitnik o seksualnoj narcisoidnosti.

Snaga ili vrijednost ovog istraživanja je u tome što su oba partnera popunjavala upitnike, a ne samo jedan, kao mnogo puta prije u sličnim istraživanjima. Osim toga, partneri su bili nešto stariji i posvećeniji vezi te su praćeni tijekom određenog vremena.

Osobe koje su dobile više bodova, kad je riječ o seksualnoj narcisoidnosti, češće se slažu s izjavama kao što je: “Znam kako seksualno zadovoljiti partnera”. Ostala ponašanja koja su u okviru seksualne narcisoidnosti (osim grandioznih ideja o vlastitoj seksualnoj učinkovitosti) uključuju “pravo na određene seksualne aktivnosti”‘, umanjenu seksualnu empatiju te seksualno iskorištavanje.

Tijekom istraživanja autori su primijetili kako je 5% ispitanika “prevarilo” supružnika, a pola te skupine bile su žene. Kao što su i očekivali, oni koji su bili visoko ocijenjeni kao seksualni narcisi bili su skloniji takvoj vrsti ponašanja.

Ovi rezultati odgovaraju podacima dobivenim skalom o općenitoj narcisoidnosti, kao i onoj o seksualnom zadovoljstvu u braku te partnerovim rezultatima u svakom od navedenih mjerenja. Svaki element seksualne narcisoidnosti odigrao je ulogu kod nevjere, međutim, malo stabilniji odnosi pokazali su više rezultate kod uzimanja za pravo u seksu i seksualne grandioznosti.

Postojale su i neke razlike među spolovima – muževi koji su imali manje empatije češće su varali. Zapravo je ironično to što osobe koje se smatraju seksualno učinkovitijima, pokazuju manjak empatije te istovremeno varaju.

Ovi rezultati pokazuju kako je seksualni narcis skloniji prevari, no uočeni su indikatori kako je biti partner takvoj osobi zapravo početak čitavog niza problema. Sve u svemu, činjenica da vam je partner seksualni narcis ne znači da ćete i vi varati. Oni koji smatraju da “imaju pravo na taj i takav seks” te oni s napuhanim idejama o vlastitoj učinkovitosti u krevetu varali su više. Kao što ste možda očekivali, oni koji su se osjećali zadovoljnima u bračnom seksu nisu varali.

Zadovoljstvo brakom nije prediktor za nevjeru no kada su znanstvenici usporedili rezultate sa seksualnom narcisoidnošću bilo je vidljivo da ispitanici koji ovdje imaju više rezultate varaju.

Važno je reći kako se ovo ne odnosi na narcisoidnost općenito već isključivo na seksualnu. Ovo istraživanje je jedinstveno upravo zbog kategorije seksualne narcisoidnosti jer pojašnjava razliku između općenite i seksualne. Rezultati govore kako se, ako želite predvidjeti nevjeru, treba usredotočiti na specifični dio ličnosti, točnije narcisoidnosti, još točnije seksualne narcisoidnosti.

Iz pozicije dobrobiti ljudi treba znati kako nevjera ima teške posljedice za osobu koja je s druge strane ogledala, onaj prevareni koji to uvijek nekako sazna. Možete i ne morate vjerovati u monogamni model odnosa, no za poligamni bi svi uključeni trebali biti za. Kad vam je partner nevjeran uništava vam mentalno zdravlje i zdravlje koje je dotad obilježavalo vaš odnos. Nisu svi koji varaju seksualni narcisi no oni koji zadovoljavaju osnovne kriterije imaju više šansi postati nevjerni.

Zbrojimo li sve, kada se uzme u obzir vaša i partnerova razina seksualne narcisoidnosti, možete predvidjeti kako će se razvijati vaš odnos.

Možete se zapitati imate li tih karakteristika, iskorištavate li partnera, mislite li da ste seksualno vještiji nego što jeste, možete li osjetiti što parter želi od vas, mislite li da vam partner duguje seksualni odnos…

Učinite korak više i upitajte se osjećate li to isto kod svog partnera.

Prema ovom istraživanju veza ili brak će potrajati duže ukoliko neke stvari uočite i, po mogućnosti, ispravite prije nego prerastu u problem.

“Osobnost nije nešto što se dâ promijeniti samo tako, no promjena je moguća. Spoznaja o razini i rješavanje problema seksualne narcisoidnosti može učvrstiti seksualno zadovoljstvo sada i u buduće”, piše dr. Susan Krauss Whitbourne, profesorica psihologije i znanosti mozga sa Sveučilišta Massachusetts.

Studija Sexual narcissism and infidelity in early marriage Jamesa McNultyja i Laure Widman objavljena je u časopisu Archives Of Sexual Behavior.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.