OD ŽIŽE SE LIBIDO DIŽE Korisnici marihuane uživaju i u 20% više seksa

Darrin Harris Frisby/Drug Policy Alliance
Prva znanstvena studija koja je istraživala odnos korištenja marihuane i učestalosti spolnog odnosa na razini stanovništva SAD-a pokazuje 'pozitivnu korelaciju' između seksa i trave.

No, autori studije već na samom početku, a i mi im se pridružujemo, upozoravaju da se, unatoč svemu, ove zaključke ne smije pogrešno tumačiti kao dokaz uzročno-posljedične veze. Više kao naznaka te veze. Odnosno, nema znanstvenog dokaza da ćete od trave odjednom postati seks-mašina.

Sudionici studije u okviru opširnijeg istraživanja o obitelji, roditeljstvu i seksualnim navikama, koje se provodi jednom godišnje, odgovaraju samo na dva jednostavna pitanja: koliko su puta imali heteroseksualni odnos u protekla četiri tjedna i koliko su često pušili marihuanu tijekom proteklih 12 mjeseci.

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford otkrili su da su žene koje svakodnevno koriste marihuanu imale seksualne odnose prosječno 7,1 puta u protekla četiri tjedna, u usporedbi sa 6,0, koliko su imale one koje u zadnjih godinu dana nisu imale doticaja s marihuanom.

Kod muškaraca su odgovori slični: oni koji svakodnevno uživaju u marihuani, uživali su i u 6,9 šuškanja pod plahtama tjedno, dok su oni koji ne koriste marihuanu vodili ljubav 5,6 puta tjedno. Nalazi su objavljeni u časopisu Journal of Sexual Medicine.

“Drugim riječima, korisnici marihuane imaju oko 20% više seksa od apstinenata”, rekao je autor studije dr. Michael Eisenberg, docent urologije u Stanfordu.

Međutim, Eisenberg upozorava da se studija ne bi smjela krivo tumačiti kao dokazana uzročno-posljedična veza.

“S obzirom da prosječni par ima jedan seksualni odnos tjedno”, rekao je, “pušenje marihuane moglo bi svake godine dodati još 20 spolnih odnosa”.

“Mislim, ako biste pitali bilo kojeg muškarca ili ženu, još 20 puta seks tijekom jedne godine, to bi izgledalo puno”, rekao je Eisenberg. “Ali ništa ne dokazuje da ćete se više seksati ako ćete pušiti više marihuane”.

Nije baš dokaz, ali nije ni daleko

“No, ispada da svakodnevna upotreba marihuane ne utječe na seksualnu motivaciju ili izvedbu. Dapače, povezana je s koitalnom frekvencijom”, naglašava.

“Opći trend koji vidimo isti je kod ljudi oba spola i svih rasa, dobi, obrazovnih razina, prihoda i religija, svih zdravstvenih stanja, bez obzira na to jesu li u braku ili samci ni imaju li djecu. Dakle, pozitivna veza između upotrebe marihuane i učestalosti spolnih odnosa je neovisna o demografskom, zdravstvenom, bračnom ili roditeljskom statusu “, ističe Eisenberg.

“Štoviše, trend je ostao isti čak i nakon što smo u analizu uključili odgovore ispitanika o konzumaciji alkohola ili korištenju drugih droga, kao što je kokain”, rekao je Eisenberg.

“Sve ukazuje da pozitivna korelacija marihuane sa seksualnom aktivnošću ne odražava samo neku opću tendenciju manje inhibiranih tipova, koji mogu biti skloniji upotrebi droga pa će također imati veću vjerojatnost za seks”, pojašnjava.

“Osim toga, učestalost spolnih odnosa ravnomjerno raste s povećanjem korištenja marihuane, što također može ići u prilog aktivne uloge marihuane u poticanju seksualne aktivnosti”, kaže Eisenberg.

Foto: Darrin Harris Frisby/Drug Policy Alliance

Istraživači su do ovih brojeva došli nakon retrospektivne analize podataka više od 50.000 Amerikanaca u dobi od 25 do 45 godina, koji su od 2002. do 2015. godine prikupljeni u Nacionalnom istraživanju o rastu obitelji, a istraživanje se provodi kroz Savezne centre za kontrolu i prevenciju bolesti.

U studiji su obrađeni podaci 28.176 žena prosječne starosti 29,9 godina i 22.943 muškaraca prosječne starosti 29,5.

Prema Nacionalnom institutu za zlouporabu droga, marihuanu koristi više od 20 milijuna odraslih Amerikanaca. S legalizacijom za medicinsku ili rekreativnu upotrebu u 29 saveznih država taj broj stalno raste.

Međutim, unatoč sve većoj popularnosti marihuane kao rekreativne droge, njezin učinak kao “lijeka za razmnožavanje” nije baš tako jednoznačan: s jedne strane postoje studije o erektilnoj disfunkciji kod teških korisnika, a i vrlo stroge studije su otkrile smanjenje broja spermija kod muškaraca koji duvaju.

S druge strane, pokusi provedeni na životinjama i ljudima ukazuju da marihuana stimulira aktivnost u dijelovima mozga koji upravljaju seksualnim uzbuđenjem i seksualnom aktivnosti.

Vegas kao novi Amsterdam

Iako dekriminaliziran za medicinsku upotrebu, u Hrvatskoj je kanabis nezakonito posjedovati, uzgajati, distribuirati ili prodavati i bolje vam je da ništa niti ne pomišljate u vezi s tim.

Međutim, marihuana je legalna za medicinsku ili rekreativnu upotrebu punoljetnih osoba u 29 država u SAD-a, kao i u Okrugu Columbia (tj. glavnom gradu Washingtonu).

U srpnju je Nevada postala peta američka država koja legalno prodaje marihuanu za rekreativne svrhe. Time je otvorila tržište za koje se, zahvaljujući desecima milijunima turista koji hrle u Las Vegas, očekuje da će nadmašiti bilo koju drugu saveznu državu i od Amsterdama preuzeti primat globalne prijestolnice “travarskog turizma”.

No, tek kada još malo dotjeraju zakon, jer svi ti turisti koji trenutno dolaze u Las Vegas i legalno kupuju marihuanu, nemaju to gdje legalno konzumirati jer zakon inzistira da se marihuana smije konzumirati samo u svom domu i nigdje u javnosti, što se odnosi na kazina, hotelske sobe, ulice… Kada shvate da su u Coloradu počeli nicati coffee-shopovi nalik amsterdamskima, ubrzo će se naći dovoljno ruku za promjenu te zakonodavne kontradikcije.

U SAD-u sada Nevada, Colorado, Oregon, Washington i Aljaska legalno prodaju marihuanu odraslim osobama. Samo u Coloradu, koji je zbog brojnih skijališta i toplica, također vrlo popularna turistička destinacija, taj je biznis u 2016. godini donio više od 1,3 milijarde dolara. Proračun ove savezne države to je pojačalo za dodatnih 200 milijuna dolara, kojima financiraju zbrinjavanje beskućnika i liječenje kroničnih ovisnika o teškim drogama.

Urugvaj je 2013. godine postao prva zemlja na svijetu koja je donijela zakon koji legalizira rekreativnu upotrebu, prodaju i uzgoj marihuane, a potrošači od srpnja ove godine svoju travu mogu nabavljati i u ljekarnama.

Uz Urugvaj i spomenutih 29 američkh saveznih država, danas najblaže zakone o kanabisu imaju Australija, Bangladeš, Kambodža, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Češka Republika, Njemačaka, Indija, Jamajka, Meksiko, Nizozemska, Portugal, Južna Afrika, Španjolska…

Najstroži zakoni i najteže kazne korisnike marihuane čekaju u Kini, Francuskoj, Indoneziji, Japanu, Maleziji, Nigeriji, Norveškoj, Filipinima, Poljskoj, Saudijskoj Arabiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Tajlandu, Turskoj, Ukrajini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Vijetnamu… čisto ako ste se pitali.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.