Alkoholno piće ili marihuana: Gospodo, koji porok je bolji?

U današnjem modernom svijetu nema ničeg boljeg od povremenog popodnevnom odmora i relaksacije od dnevnih rutina, odnosno takozvanog restarta. Dovoljno je samo ne raditi ništa. Sjediti i odmarati. Ponekad uz to dobro dođe pokoja čaša vina, pokoje pivo, a ponekad i joint. Bilo kako bilo, vjerojatno ste to i zaslužili.

Kad pak smo kod ovakvih dnevnih poroka, moramo se zapitati koliko su oni doista korisni ili štetni našem zdravlju. Možda je ponekad dovoljno samo uživanje u jogi i svježem zraku, ponekad u jogi i pivi, ili jogi ili jointu, a ponekad je i više nego dovoljna jedna do dvije čašice viskija.

No pogledajmo malo današnje svijetom najsvestranije poroke, alkohol i marihuanu, a kroz kategorije zdravlja, kulture, legalnosti i cijene.

Zdravlje

I alkohol i marihuana danas generalno imaju slične posljedice na naše zdravlje kad se konzumiraju u normalnim odnosno manjim količinama. Novije studije čak dokazuju kako su oba blagonaklona spram našeg zdravlja ako se radi o konzumiranju umjerenih količina.

No, problem se javlja kad malo pređemo te umjerene količine. Tada moramo biti posebno oprezni kada se radi o alkoholu jer prekomjerno konzumiranje alkohola generalno šteti našem organizmu, što je i znanstveno dokazano, a za razliku od konzumiranja marihuane, gdje će vas prekomjerno konzumiranje jednostavno pospremiti u krevet.

Pobjednik: marihuana.

Kultura

Alkohol je za razliku od marihuane u potpunosti legalan i sve što je potrebno za konzumiranje je punoljetnost, a u nekim slučajevima dovoljno je i samo druženje s punoljetnim osobama. Stoga je alkohol više na strani društvenog poroka jer se može konzumirati javno, na raznim zabavama, događajima, dok je s druge strane trava zbog svoje nezakonitosti još uvijek većinom više ograničena na kućne privatne zabave te druženja ili onako pomalo skrivećki negdje u prirodi ili nekoj skrivenoj uličici.

Ako ste više tip za neku privatnu zabavu kod nekoga doma, travica je izbor, u suprotnom držite se alkohola.

Pobjednik: neriješeno

Legalnost

Kako smo i naveli prije alkohol je u potpunosti legalan te je njegovo konzumiranje moguće bilo gdje, a isto tako i nabavka istog danas se seli čak i na kioske. Marihuana je još uvijek ilegalna, te je, usprkos masovnom širenju legalizacije, porok kojeg ne smijete konzumirati na bilo kom javnom mjestu. Ne smijete ga, prema zakonu, ni doma, na kraju krajeva.

Stoga ako ste željni zabave bez riskiranja da vas uhvate zbog posjedovanja neke droge ili se jednostavno ne želite smucati po napuštenim uličicama sastajući se sa svojim dilerom, onda je alkohol porok za vas.

Pobjednik: alkohol

Cijena

Još jedna bitna stvar. I alkohol i marihuana relativno su jednak trošak za konzumenta. Recimo da jedna prosječna zadružna piva košta oko 20 do 30 kuna, a što je ujedno jednako kao i prosječni joint. Postavlja se samo pitanje koliko će vam opuštanja ponuditi joint, a koliko jedna piva. Ako pak ste željni nečeg finog i iznimno kvalitetnog, cijene na oba fronta mogu znatno porasti.

Pobjednik: neriješeno.

Evo, osnovna usporedba je tu. A što je bolje za vas to ovisi o vama, o željama te i onome što tražite od zabave i što je za vas pojam opuštanja i punjenja baterija. Za razliku od alkohola, koji je eto prilično štetniji po vaše zdravlje od marihuane, po travu ćete ponekad morati ući u svijet kriminala, to je onaj tip kriminala kada želite upiti litru crnog vina, a imate 17 godina.

Uglavnom, ni s jednim, ni s drugim porokom nećete pogriješiti, dokle ih god konzumirate umjereno i s razmišljanjem. Nažalost tu je još i dodatan faktor društvo, konkretno onaj neinformiraniji i, kako se to kaže, zaostaliji dio društva koji će vas na spomen trave proglasiti narkomanom, drogerašom te zauvijek etiketirati kao propalicu, a s druge će strane svom trogodišnjem djetetu nuditi vino i gemišt te se s popodnevnim društvom zajedno smijati kako dijete radi gluposti kad se malo napije, uz vječiti evergreen “Ma neće mu biti ništa od malo vina”. Nažalost hoće, u najmanju ruku pretvorit će se u oca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.