[PR] Squarepusher sa Shobaleader One po prvi put u Hrvatskoj

Pomalo nevjerojatno zvuči činjenica da Squarepusher, jedno od ključnih imena britanske elektronske glazbe, bez obzira na izrazito velik broj, uglavnom stranih, elektronskih festivala koji se održavaju na našoj obali još nikada nije nastupio u Hrvatskoj. Možda je tome pridonio i sam Tom Jenkinson koji se već više od 20 godina skriva iza tog imena, a za kojeg je poznato da pažljivo bira festivale na kojima nastupa, no kako god bilo ostaje činjenica da će SuperUho i Primošten biti prvi koji će ugostiti ovog genijalca.

Kao sin jazz bubnjara Tom Jenkinson je odrastao slušajući ploče Milesa Davisa, Charlieja Parkera i Arta Blakeyja, a vrlo brzo je krenuo očevim stopama pa je tako tijekom srednje škole svirao bas gitaru i bubnjeve u nizu lokalnih grupa. Početkom devedesetih dolazi u doticaj s eksperimentalnom elektronskom glazbom techno pionira Carla Craiga i grupe LFO i tu kreće priča o čovjeku koji je u svom radu pomirio dvije na prvi pogled teško spojive krajnosti kao što su plesna elektronska glazba i progresivni jazz kojim je bio opsjednut od najranijeg djetinjstva.

Nakon što je tijekom 1995. u samo nekoliko mjeseci od potpune opskurnosti izrastao u veliku nadu bujajuće britanske drum&bass scene prihvatio je poziv već etabliranog Richarda Jamesa, poznatijeg kao Aphex Twin, pa za njegov Rephlex Records uskoro objavljuje album prvijenac “Feed Me Wierd Things”. Inicijalne reakcije kritike i publike su bile takve da je Tom uskoro obasut ponudama niza renomiranih izdavača, među kojima odabire Warp Records čiji mu se izbor izvođača najviše svidio, a za kojeg je nešto ranije potpisao i sam, sada već njegov dobar prijatelj, Aphex Twin.

Kao prvi plod ove, do današnjeg dana neprekinute suradnje, već iduće 1997. svjetlo dana je ugledao sjajan album “Hard Normal Daddy” kojim je Squarepusher do temelja uzdrmao glazbenu scenu Velike Britanije i prerastao u ono što je ostao do danas, jedno od najznačajnijih imena tamošnje progresivno orijentirane elektronske glazbe. Premda je od tada izdao još dvanaest albuma, od kojih su neki odsvirani samo na bas gitari, premda je jednako tako bas gitaru nerijetko koristio i na svojim live nastupima, Tom još od srednjoškolskih dana nije nastupao s bendom.

To se promijenilo krajem prošle godine kad je obznanjeno da Squarepusher po prvi put u karijeri ima svoj živi bend te da će početi nastupati pod imenom Shobaleader One. Od tad su njegovi brojni štovatelji s nestrpljenjem očekivali prve nastupe i snimke kojima je samo još jednom potvrđeno ono što se oduvijek zna, da je Squarepusher ne samo vrhunski producent već i vrsni instrumentalist, koji je u ovom slučaju s podjednako sjajnim suradnicima stvorio grupu koju bez ustezanja možemo proglasiti jednim od najboljih fusion sastava današnjice, a s kojima je na dosad nezabilježen način uživo spojio dvije podjednako prelijepe glazbe – jazz i elektroniku.

Iznimno ugodna i produktivna suradnja s telekomunikacijskom tvrtkom ISKON – generalnim sponzorom SuperUho festivala – nastavlja se novim izdanjem festivala, obećavajući niz zanimljivosti za festivalske goste: popratne aktivnosti, pogodnosti, nagrade i naravno savršenu internetsku vezu. Svima koji jako žele na SuperUho preporučujemo da prate društvene mreže generalnog sponzora festivala Iskona koji uskoro kreće s brojnim primamljivim nagradnim igrama.

Informacije o ulaznicama!

Ulaznice po cijeni od 220 kn mogu se kupiti do 18.6. nakon čega će im cijena biti 250 kn. Ulaznica za kamp smješten u gustoj borovoj šumi neposredno uz predivno primoštensko more do istog će se datuma moći kupiti za 120 kn, a nakon 18.6. koštat će 150 kn.